زمانی که شرکتها به دلیل اختلافات تجاری و حقوقی با شرکتها یا افراد دیگر به مشکل برمیخورند نیاز به انجام مراحل قانونی دارند درواقع برای رفع دعاوی حقوقی خود باید اقداماتی را انجام دهند. در این دعاوی، یک دادخواست تنظیمشده و به دادگاه ارائه میشود. با این دادخواست فرد حقوقی یا حقیقی از دادگاه تقاضای دادخواهی میکند. در همه شرکتها این اختلافات به هر دلیلی امکان دارد اتفاق بی افتد. این اختلافات به ترتیب با چند روش حل میشوند اولین روش مصالحه و سازش هست که اختلاف را بدون حضور در محاکم قضایی حل میکنند که بیشتر شرکتها ترجیح میدهند اختلافات از این روش حل شود، روش دوم ارجاع به داوری است که حضور در محاکم قضایی الزامی هست این مرحله بسیار پرهزینه و زمانبر است.
زمانی که چنین اختلافاتی رخ دهد سرعت رفع این اختلافات بسیار پراهمیت میباشد همچنین شرکتی که درخواست دادخواهی دارد باید هزینه دادرسی را پرداخت کند این هزینهها با توجه به درخواست متغیر میباشند.
در این راستا مرکز شرکتهای دانشبنیان برای افزایش سرعت رفع اختلافات تجاری و حقوقی شرکتهای دانشبنیان مرکز مصالحه و ارجاع به داوری راهاندازی کرده است. این مرکز برای حلوفصل انواع اختلافات تجاری و حقوقی شرکتهای دانشبنیان و فناور تأسیس شده است.
از آن جایی که حل اختلاف از طریق محاکم قضایی پر هزینه و طولانی مدت میباشد، لذا شرکتها تمایل بیشتری به حل اختلاف از طریق صلح و سازش و یا داوری دارند. برای استفاده از این روش باید یا در زمان انعقاد قرارداد همکاری روش حل اختلاف را اینگونه انتخاب نمود و یا بعد از وقوع اختلاف، طرفین بر حل اختلاف به این روش توافق نمایند. "دفتر مصالحه و ارجاع به داوری" معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به منظور حل و فصل اختلافات بازرگانی داخلی و خارجی شرکتهای دانش بنیان راه اندازی و در کریدور مستقر گردید. شرکتهای دانش بنیان برای مصالحه و یا داوری میتوانند به این دفتر مراجعه نمایند و از مشاوران و وکلا حقوقی خبره آن بهصورت رایگان استفاده نمایند. در صورت عدم مصالحه نیز، این دفتر موضوع داوری را به مراکز داوری همکار ارجاع داده و مشمول تخفیف این مراکز می شوند.
دقت نظر و تخصص و دانش کافی نسبت به مسائل شرکتهای دانشبنیان و هزینههای دادرسی پایینتر نسبت به محاکم قضایی ازجمله مزایای استفاده از مرکز مصالحه و داوری است متقاضیان میتوانند برای استفاده از این حمایت از طریق لینک اقدام نمایند.