هجدهمین نشست از سلسله نشست‌های معرفی نظام جدید دانش‌بنیان؛ معرفی حمایت اعتبار مالیاتی تحقیق و توسعه

معاونت علمی ریاست جمهوری در نشستی با حضور مسئولان و مدیران شرکت‌های دانش‌بنیان، جزییات جدید اعتبار مالیاتی تحقیق و توسعه را تشریح کرد و براین اساس شرکت‌های دانش‌بنیان برای بهره‌مندی از این معافیت، باید پروژه‌های تحقیق و توسعه نظام‌مند، نوآورانه و فناورانه ارائه دهند. در این نشست، مقرر شد که شرکت‌ها نمی‌توانند به طور همزمان از معافیت مالیاتی فروش محصولات دانش‌بنیان و اعتبار مالیاتی تحقیق و توسعه استفاده کنند.

به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع‌رسانی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری در این نشست، میترا کرمی، کارشناس ارشد دبیرخانه اعتبار مالیاتی، به سوالات متعدد حاضران در خصوص نحوه‌ی عملکرد این طرح، شرایط برخورداری از آن و مصادیق قابل قبول و غیرقابل قبول پاسخ داد.

 

وی در توضیح اعتبار مالیاتی تحقیق و توسعه و اهداف آن گفت: طبق قانون جهش تولید دانش‌بنیان، معادل هزینه انجام شده برای فعالیت‌های تحقیق و توسعه، به عنوان اعتبار مالیاتی به شرکت‌ها و موسسات متقاضی اعطا می‌شود. این طرح با هدف حمایت از نوآوری و فناورانه شدن تولیدات در کشور و تشویق شرکت‌ها به انجام فعالیت‌های تحقیقاتی و توسعه‌ای تدوین شده است.

 

کرمی با اشاره به ضمانت اجرای این قانون تاکید کرد برای اجرایی شدن این طرح حمایتی، آیین‌نامه و دستورالعمل اجرایی مشترکی با وزارت اقتصاد و سازمان امور مالیاتی تدوین شده است. متن کامل این دستورالعمل و آیین‌نامه در صفحه اول سامانه https://www.etebar۱۴.ir/ قابل دسترس است.

 

وی در تشریح نتایج اجرای برنامه در سال ۱۴۰۲ اشاره کرد: در سال ۱۴۰۲، شاهد استقبال چشمگیری از این طرح بودیم. ۵۳۱ شرکت برای دریافت اعتبار مالیاتی تحقیق و توسعه درخواست داده بودند که در نهایت ۱۵۳۶ پروژه پس از بررسی و ارزیابی، مورد تایید قرار گرفتند. تخمین هزینه کرد اعلامی شرکت‌ها در این طرح، ۴۲۰۰ میلیارد تومان بوده است. نکته قابل توجه این است که از این تعداد شرکت متقاضی، ۴۰۱ شرکت دانش‌بنیان و ۱۳۰ شرکت نیز از بخش‌های غیر دانش‌بنیان بوده‌اند.

 

طبق قانون، کلیه شرکت‌هایی که مشمول پرداخت مالیات هستند، می‌توانند در صورت داشتن پروانه بهره‌برداری از فعالیت مربوطه، برای دریافت اعتبار مالیاتی تحقیق و توسعه درخواست بدهند. برخلاف تصور برخی، اجرای پروژه‌های تولیدی و عمرانی با استفاده از ابزار اعتبار مالیاتی امکان‌پذیر نیست.

 

کرمی افزود: فقط پروژه‌هایی که در زمره مصادیق قابل قبول تحقیق و توسعه قرار می‌گیرند و دارای طرح و برنامه مشخصی باشند، مشمول اعتبار مالیاتی خواهند شد. ایران در حال حاضر یکی از معدود کشورهایی است که برنامه اعتبار مالیاتی تحقیق و توسعه آن، هیچ سقفی ندارد. این موضوع نشان‌دهنده ظرفیت بالای ایجاد شده برای حمایت از فعالیت‌های تحقیقاتی و فناورانه در کشور است.

 

ایشان مصادیق قابل قبول در برنامه اعتبار مالیاتی تحقیق و توسعه برشمرد گفت: واحد آزمایشی در مقیاس کوچک، کارآزمایی بالینی، ساخت و تولید نمونه اولیه، طراحی مهندسی، تولید آزمایشی در مقیاس صنعتی

توسعه نرم‌افزار است. این درحالیست مواردی وجود دارد که جزو مصادیق غیرقابل قبول این برنامه هستند از جمله؛ تولید و فعالیت فنی مرتبط، بازاریابی و تبلیغات، امکان‌سنجی و مطالعات بازار، عیب‌یابی و رفع مشکل ماشین‌آلات، آزمون کنترل کیفی، خدمات پشتیبانی و اداری و اجرایی.

 

وی گفت: پروژه‌های تحقیق و توسعه برای بهره‌مندی از اعتبار مالیاتی باید به طور همزمان دارای سه شاخصه اصلی نظام‌مند، نوآورانه و فناورانه باشند. در شاخصه نظام‌مند بودن؛ دبیرخانه اعتبار مالیاتی برای ارزیابی نظام‌مند بودن پروپوزال‌ها، یک پرسشنامه پروژه پیشنهادی تحقیق و توسعه تهیه کرده است.

پیش‌نویس این پرسشنامه در صفحه اول سایت اعتبار ۱۴ https://www.etebar۱۴.ir/ قرار داده شده است.

 

این در حالیست که در شاخصه نوآورانه بودن؛ در سطح شرکت: محصول باید برای بار اول در شرکت تولید شود.

محصول نهایی باید در سطح کشور برای بار اول تولید شود یا در شرکت‌های محدود به میزان کمتر از نیاز کشور تولید شود. و نهایتاً در شاخصه فناورانه بودن؛ باید دارای سطح فناوری معادل معیارهای تفصیلی و فهرست محصولات دانش‌بنیان باشد.

 

وی اشاره کرد: برای دریافت اعتبار مالیاتی، شرکت‌ها باید پروژه‌های تحقیق و توسعه خود را به دبیرخانه شورای راهبری فناوری‌ها و تولیدات دانش‌بنیان ارائه و پس از تایید، نسبت به اجرای آن اقدام کنند.

اسناد و مدارک مربوط به هزینه‌های انجام شده باید به طور کامل نگهداری و در زمان لازم به مراجع ذیصلاح ارائه شود.

 

وی در پاسخ به این سوال که آیا تمام هزینه های مربوط به پروژه تحقیق و توسعه مورد تایید است؟ گفت: هزینه‌های تحقیق و توسعه که در چارچوب مواد ۱۴۷ و ۱۴۸ قانون مالیات‌های مستقیم قابل قبول هستند، از جمله: اجاره و اختصاصی‌سازی فضای تحقیق و توسعه: این هزینه‌ها جزو سرفصل‌های مورد پذیرش هزینه کرد تحقیق و توسعه هستند. هزینه خرید و نگهداری خودرو؛در صورتی که خودرو برای مهندسی معکوس و اجرای پروژه به کار رود، به میزان استهلاک سالانه آن، قابل قبول خواهد بود. هزینه خرید ماشین‌آلات و تجهیزات؛ این هزینه‌ها به میزان استهلاک سالانه در پروژه تحقیق و توسعه قابل قبول هستند.

کرمی با اشاره به اینکه شرکت‌هایی که قصد دارند پروژه‌های تحقیق و توسعه خود را به صورت برون‌سپاری انجام دهند، می‌توانند اعتبار مالیاتی مربوطه بهره‌مند شوند؛گفت: باید یک شرکت دانش‌بنیان، واحد فناور مستقر در پارک علم و فناوری، دانشگاه یا مرکز آموزش عالی باشد.پروژه باید دارای برنامه و طرح مشخص باشد.پروژه باید در حوزه فناوری‌های بالا یا متوسط به بالا باشد. پروژه باید در سطح شرکت یا کشور جدید باشد.

کارشناس ارشد دبیرخانه اعتبار مالیاتی در پاسخ به این سوال که « فرایند ارزیابی و برخورداری از اعتبار مالیاتی چگونه است؟» گفت: شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور می‌توانند از معافیت و اعتبار مالیاتی تحقیق و توسعه برای نوآوری و خلق ثروت بهره‌مند شوند. در این راستا، دبیرخانه شورای راهبری فناوری‌ها و تولیدات دانش‌بنیان فراخوان‌هایی را برای ارائه درخواست و دریافت این مشوقت‌ها منتشر می‌کند.

وی با تاکید به عدم امکان استفاده همزمان از معافیت فروش محصولات دانش بنیان و اعتبار مالیاتی گفت: شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور باید توجه داشته باشند که امکان استفاده همزمان از معافیت مالیاتی فروش محصولات دانش‌بنیان و اعتبار مالیاتی تحقیق و توسعه وجود ندارد.

کرمی معافیت مالیاتی فروش محصولات دانش‌بنیان برشمرد و گفت: نحوه تخصیص، سقف، قابلیت انتقال به سنوات آتی، حسابرسی مالیاتیاز جمله این معافیت‌ها است.

با استفاده از این مشوق‌ها، شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور می‌توانند ضمن کاهش هزینه‌های خود، در مسیر نوآوری و خلق ثروت گام‌های موثرتری برداشته و به ارتقای جایگاه ایران در عرصه علم و فناوری کمک کنند.