حسگر خورشیدی دانش‌بنیان وضعیت ماهواره‌ها را کنترل می‌کند

متخصصان یک شرکت دانش‌بنیان موفق به ساخت حسگر خورشیدی دیجیتال دو محوره شدند که در کنترل وضعیت ماهواره‌ها استفاده می‌شود.

به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری، شرکت حجت فناور پژوه در سال 1387 با هدف پژوهش، توسعه فناوری و تولید سامانه‌های نرم‌افزاری و سخت‌افزاری متداول و به روز در حوزه علوم و مهندسی تأسیس‌شد و در حال حاضر به طور خاص در حیطه تجهیزات الکترونیک، برق و نرم افزار فعالیت می‌کند.

از محصولات این شرکت می‌توان به طراحی و ساخت سامانه مونیتورینگ سیگنال های ماهواره، طراحی و ساخت رادار برد کوتاه، طراحی و ساخت رادار لیزری برد کوتاه، طراحی و ساخت آشکارساز ادوات الکترونیکی و فلزات NLJD، طراحی و ساخت آنتن باند عریض 100 تا 500 مگاهرتز، انواع تقویت‌کننده‌های توان در باندهای مختلف و انواع بالاست لامپ اشاره کرد.

حسگر خورشیدی دیجیتال دو محوره، یکی از محصولات جدید این شرکت است که در افتتاحیه یازدهمین نمایشگاه ایران‌ساخت رونمایی شد.

علی اکبر واحدی زارچ، مدیر عامل شرکت حجت فناور پژوه، در خصوص این محصول گفت: این دستگاه، راستای بردار موقعیت خورشید را در دستگاه مختصات منطبق بر بدنه خود محاسبه می‌کند. در ادامه اطلاعات موقعیت خورشید استخراج شده از حسگر خورشیدی، می‌تواند به منظور جهت‌یابی در فرایند کنترل وضعیت ماهواره مورد استفاده قرار گیرد.

انواع حسگرهای خورشیدی از دقت‌های بسیار بالا تا دقت های معمولی، با توان های مصرفی و ابعاد متفاوت تولید شده‌اند که کاربردهای فضایی وسیعی دارند به طوری که امروزه به یک جزء تفکیک ناپذیر در فرایند ADCS ماهواره‌ها تبدیل شده‌اند.

وی خاطرنشان کرد: حسگر خورشیدی ایران‌ساخت همه استانداردهای اروپا را کسب کرده و حتی در بعضی از پارامترها از نمونه های مشابه خارجی پیشی می‌گیرد.

به گفته او، ظرفیت تولید حسگرهای خورشیدی در این شرکت 50 عدد در سال و هزینه ساخت هر حسگر بین هزار تا پنج هزار دلار است. این در حالی است که هزینه خرید نمونه‌های مشابه خارجی این محصول تقریبا 12 هزار دلار است و با بومی سازی این محصول بیش از 50 درصد صرفه‌جویی ارزی رقم  خورده است.