حرکت به سوی کشاورزی مدرن توسط دانشبنیانها سرعت گرفت
حرکت به سوی کشاورزی مدرن تولید محصولات پربازده و با کیفیت بالاتر را به همراه دارد. در این مسیر شرکتهای دانش بنیان با ارائه فناوریهای جدید نقش مهمی را ایفا میکنند. همانطور که یکی از آنها با تولید پایههای نهالهای کشت بافت و رویشی به سرعت حرکت در این مسیر افزوده است.
خسارت ناشی از سرمازدگی، کاهش بارندگی و افت منابع آبی تنها برخی از مشکلاتی است که کشاورزان با آن دستوپنجه نرم میکنند. اما تولید انواع پایه و نهال رویشی اصلاحشده و عاری از بیماری و منشا گیاهان دارویی به روش کشتبافت میتواند این مشکلات را رفع کند. کاری که محققان با فعالیت در یک شرکت دانشبنیان انجام میدهند.
رقیه سلطانی مدیرعامل شرکت دانشبنیان رویان پژوهش آذربایجان گفت: انواع گیاهان به روش کشتبافت را تولید میکنیم. محصولاتی که عاری از ویروس هستند و در این زمینه نیز شرکت برای نخستین باز در کشور موفق به دریافت لیبل عاری از ویروس برای پایههای کشتبافتی شد.
سلطانی با اشاره به اینکه این شرکت فناور سال گذشته به دلیل ظرفیت تولید یکمیلیون اصله پایه و نهال کشتبافتی بهعنوان واحد نمونه ملی انتخاب شد، بیان کرد: پشتوانه شرکت نیروی انسانی قدرتمندی است که توانستهاند دانش فنی تولید بسیاری از پایههای رویشی موردنیاز در کشور را به دست آورند. محصولاتی که قدرت رقابت با استانداردهای بازارهای جهانی را دارند.
وی در ادامه به تکنیک کشتبافت و توسعه آن اشاره کرد و افزود: به كشت اندام، بافت، سلول، پرتوپلاست، جنين و بذر در محيط درون شيشهای كشتبافت گفته میشود. اکنون بسیاری از گیاهان در دنیا با این روش تولید میشوند و آن را به بخش مهمی از کشاورزی مدرن تبدیل کرده است، بهگونهای که در 70 درصد آزمایشگاههای تجاری هدف اصلی ازدیاد سریع گیاهان است که موضوع مهم را مدنظر قرار دادهایم.
سلطانی در بخش بعدی سخنان خود توضیحاتی درباره توجیه اقتصادی درختان پیوند شده بر روی پایههای رویشی ارائه داد و گفت: کوتاه کردن دوره نهالی و زود بازدهی، امکان احداث باغات متراکم، ایجاد یکنواختی در درختان باغ، مقاومت به خشکی، شوری، آفات و بیماریها و کیفیت بالای محصولات تولیدی برخی از مزایای این کار است. پس توسعه واحدهای تولید نهال رویشی و اصلاحشده در کشور ضرورتی برای بخش باغبانی محسوب میشود.
وی همچنین واردات پایههای مادری سالم و تکثیر ارقام مقاوم و تجاری، واردات انواع مواد شیمیایی موردنیاز آزمایشگاههای کشتبافتی و تامین نیاز کشور و صادرات پایه و نهال گواهیشده به کشورهای همسایه را از برنامههای آتی این شرکت دانشبنیان دانست.
بر اساس این گزارش، این شرکت دانشبنیان اقدام به تولید انواع پایههای کشتبافتی و رویشی کرده است که کاستیهای موجود در بذر و قلمه در آنها وجود ندارد.
پایههای کشتبافتی گلابی، پایههای جدید کشتبافتی پسته، انواع بریها، زیتون، گیاهان دارویی و استویا برخی محصولات تولیدی این شرکت فناور است.
گزارش از مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری
ارسال به دوستان