برد-برد؛ تعبیری ساده از بهم رسانی صنایع و شرکت های دانش بنیان

نشست «آشنایی با ابزارهای بهم رسانی صنایع و شرکت‌های دانش‌بنیان»، چهارشنبه 30 بهمن‌ماه 98 در سالن شیخ بهایی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، با حضور مهندس ترابی، کارشناس مرکز شرکت‌ها و مؤسسات دانش‌بنیان و مهندس یوسفی، کارشناس صندوق نوآوری و شکوفایی برگزار شد.

برد-برد؛ تعبیری ساده از بهم رسانی صنایع و شرکت های دانش بنیان

نشست «آشنایی با ابزارهای بهم رسانی صنایع و شرکت‌های دانش‌بنیان»، چهارشنبه 30 بهمن‌ماه 98 در سالن شیخ بهایی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، با حضور مهندس ترابی، کارشناس مرکز شرکت‌ها و مؤسسات دانش‌بنیان و مهندس یوسفی، کارشناس صندوق نوآوری و شکوفایی برگزار شد.  

بهم رسانی صنایع و شرکت‌های دانش‌بنیان، موضوعی تقریباً نوظهور است

بهم رسانی صنایع و شرکت‌های دانش‌بنیان، موضوعی است که طی دو سال اخیر مورد توجه قرار گرفته و موجب شده است متولیان این امر، به شناسایی نیازمندی‌های فناورانه صنایع پرداخته و با معرفی شرکت‌های دانش‌بنیان، نیازمندی‌های صنایع را با توجه به قابلیت‌ها و نیروهای انسانی شرکت‌های دانش بنیان، برطرف سازند.

کارگزاران تبادل فناوری، یکی از بازیگران کلیدی فرایند بهم رسانی

به‌منظور برطرف سازی نیازمندی‌های فناورانه، راهکارهای متنوعی نظیر «رویدادهای نیازمندی‌های فناورانه» و «کارگزاران تبادل فناوری» در نظر گرفته شده است. مهندس ترابی، در ارتباط با سازوکار مرتبط با کارگزاران تبادل فناوری چنین عنوان کرد: «کارگزاران تبادل فناوری با مراجعه به صنایع، پس از شناسایی و مکتوب کردن نیازمندی‌های صنعتی در قالبی قابل فهم برای شرکت‌های دانش‌بنیان، این داده‌ها را در اختیار مرکز شرکت‌ها و مؤسسات دانش‌بنیان قرار می‌دهند. پس از تکمیل «بانک داده‌ها»، با جستجو در میان شرکت‌های دانش‌بنیان، شرکت‌هایی را که احتمال می‌رود این توانایی را دارند تا بتوانند این نیازمندی‌ها را برطرف کنند شناسایی و شرح نیازمندی صنعتی مورد نظر، در اختیار آن‌ها قرار می‌گیرد.»

در مسیر معرفی شرکت‌های دانش‌بنیان به صنایع، محرمانگی دانش فنی این شرکت‌ها به خطر نخواهد افتاد

ترابی در ارتباط با سطح دسترسی صنایع به اطلاعات شرکت‌های دانش‌بنیان گفت: «لازم به ذکر است که در اختیار قرار دادن اطلاعات شرکت‌های دانش‌بنیان به معنای نقض محرمانگی دانش فنی این شرکت‌ها نیست.»

وی افزود: «اطلاعاتی که از سوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در اختیار کارگزاران تبادل فناوری و صنایع قرار می‌گیرد، اطلاعاتی است که صرفاً شامل نام کالا و اطلاعات تماس نظیر شماره تماس و ایمیل شرکت‌های دانش‌بنیان است و مواردی که جنبه محرمانگی دارند، تحت هیچ شرایطی از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و مرکز شرکت‌ها مؤسسات دانش‌بنیان خارج نخواهد شد.»

 

پرداخت حق‌الزحمه به کارگزاران تبادل فناوری، مورد تائید معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری است

مهندس ترابی، در تشریح سازوکار دریافت حق‌الزحمه و قانونی بودن آن توسط کارگزاران تبادل فناوری چنین عنوان کرد: «با توجه به محدود بودن ساختارهای دولتی در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، وظیفه «مراجعه به صنایع»، «شناسایی نیازمندی‌های صنعتی آن‌ها» و «ارتباط دهی بین این صنایع و شرکت‌های دانش‌بنیان مربوطه» به کارگزارانی واگذار شده است که همگی کارگزارانی خصوصی‌اند؛ لذا طبیعی است که انجام فرایند بهم رسانی صنایع و شرکت‌های دانش‌بنیان، برای این کارگزار منافعی به دنبال داشته باشد.»

 ترابی در تکمیل صحبت‌های خود گفت: «دریافت درصدی از مبلغ قرارداد منعقد شده بین صنعت و شرکت دانش‌بنیان به‌عنوان حق‌الزحمه، کاملاً مورد تائید معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری است. همچنین لیست این کارگزاران، در وب‌سایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری موجود بوده و امکان کاهش و افزایش این کارگزاران، همواره وجود خواهد داشت.»

مشکل نقدینگی، بهم رسانی را با اختلال مواجه خواهد کرد

مهندس ترابی، مشکل نقدینگی را یکی از مهم‌ترین مشکلات موجود در مسیر بهم رسانی عنوان کردند و به ارائه نکاتی در این ارتباط پرداخت: «یکی از مشکلاتی که ممکن است پس از معرفی شرکت دانش‌بنیان به صنعت بر سر راه فرایند بهم رسانی قرار بگیرد، مشکل نقدینگی است. ممکن است شرکتی صنعتی، پس از شناسایی شرکت دانش‌بنیانی که می‌تواند نیازمندی صنعتی موردنظر را حل کد، ادعا کند که نمی‌تواند منابع کافی برای عقد قرارداد را تأمین کند. برای حل کردن مسائلی از این دست، ابزارهایی طراحی شده است عمدتاً از طریق صندوق نوآوری و شکوفایی قابل دسترسی است.»

در ادامه این نشست، مهندس یوسفی به معرفی برخی از ابزارهای طراحی شده برای تسهیل فرایند بهم رسانی پرداختند.

توسعه خطوط تولید شرکت‌های دانش بنیان؛ امری لازم برای برطرف کردن نیاز صنایع

یوسفی در ارتباط با ابزار در نظر گرفته شده برای تسهیل این امر چنین عنوان کرد: «یکی از حمایت‌های در نظر گرفته شده در صندوق نوآوری و شکوفایی، شامل حال شرکت‌های دانش‌بنیانی است که پس از معرفی به شرکت‌های دارای نیازمندی‌های صنعتی، برای پاسخگویی به این نیاز، بایستی خط تولید خود را توسعه بخشند و برای این امر نیاز به تأمین مالی بیشتری دارند. شرکت‌های دانش‌بنیان می‌توانند این تأمین مالی را تا سقف 80 درصد هزینه‌های ارزیابی شده را در قالب تسهیلات قبل از تولید صنعتی، با نرخ 11 درصد و با مدت زمان تنفس و بازپرداخت 5 ساله دریافت کنند.»

 مشکلات نقدینگی موقت ناشی از دریافت اوراق خزانه اسلامی؛ مانعی در برابر بهم رسانی

در ادامه مهندس یوسفی به تشریح فعالیت های صندوق نوآوری و شکوفایی در راستای برطرف سازی مشکلات نقدینگی موقت ناشی از دریافت اوراق خزانه اسلامی پرداخت: «همان‌طور که مطلعید، در بیشتر مواقع خریداران دولتی مایلند تا به جای پرداخت نقدی از اوراق خزانه اسلامی استفاده کنند که این امر گاه ممکن است به سدی در برابر فرایند بهم رسانی تبدیل شود. در همین ارتباط، صندوق نوآوری و شکوفایی آمادگی دارد تا با دریافت این اوراق به‌عنوان ضمانت، وام قرض‌الحسنه‌ای تا سقف 50 درصد ارزش اوراق، از صندوق دریافت کنید و تاریخ بازپرداخت این وام، سررسید اوراق اسلامی مورد ضمانت است و نرخ سود این وام، 4 درصد است.»

ضمانت‌نامه‌های بانکی و تسهیل فرایند بهم رسانی

یوسفی، ابزار در نظر گرفته شده برای حمایت از دریافت ضمانت‌نامه‌های بانکی برای شرکت‌های دانش‌بنیان را این چنین معرفی کرد: «گاهی ممکن است برای فروش محصولات و انجام یک پروژه، کارفرماهای دولتی و خصوصی درخواست ضمانت‌نامه داشته باشند. صندوق نوآوری و شکوفایی آمادگی دارد تا 50 درصد وجوهی که برای ارائه به بانک و دریافت ضمانت‌نامه مورد نیاز است را تأمین کند. همچنین، 30 درصد تخفیف برای کارمزد صدور ضمانت‌نامه در شبکه بانکی لحاظ شده است. دقت داشته باشید که این ضمانت‌نامه‌ها، صرفاً بر روی محصولات دانش‌بنیان قابل دریافت‌اند.»

در نهایت این نشست با مطرح کردن پرسش‌هایی از سوی شرکت‌های دانش‌بنیان و کارگزاران حاضر در نشست ادامه و با پاسخ‌های مهندس ترابی و مهندس یوسفی، پایان یافت.

فیلم نشست

گزارش ویدئویی

تصاویر