در یازدهمین نشست معرفی خدمات جدید دانش‌بنیان با موضوع شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی مطرح شد

اعتبار 200 میلیون ریالی ویژه شرکت‌های دانش‌بنیان نوپا

دبیر شبکه آزمایشگاهی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان گفت: اعتبار ویژه‌ای در زمینه تحقیق و توسعه شرکت‌های دانش بنیان نوپا با 70 درصد هزینه‌های خدمات آزمایشگاهی تا سقف 200 میلیون ریال در نظر گرفته شده‌ است که با مراجعه به سامانه شبکه آزمایشگاهی می‌توانند از این خدمات بهره‌مند شوند.

به گزارش معاونت توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان در این نشست، مجتبی نسب، دبیر شبکه آزمایشگاهی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری حول محورهای دسترسی رایگان به خدمات آزمایشگاهی در سراسر کشور، حمایت از نگهداری، تعمیر و کالیبراسیون تجهیزات آزمایشگاهی، حمایت از آموزش کارشناسان آزمایشگاه‌ها، ارائه مشاوره تخصصی و حمایت از استقرار استانداردهای آزمایشگاهی، ارائه مشاوره تخصصی طراحی آزمون برای محصولات و ارائه یارانه دریافت خدمات آزمایشگاهی به ویژه برای شرکت‌های نوپای دانش بنیان، سخنرانی کرد و حاضرین جلسه و افراد شرکت‌کننده به‌صورت آنلاین به طرح سوالات خود پرداختند.

دبیر شبکه آزمایشگاهی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری ضمن اشاره به چالش‌های پیش روی تأمین خدمات آزمایشگاهی، گفت: «منابع مالی محدود و تقاضا برای تجهیزات نامحدود است. از طرفی هزینه ایجاد و تجهیز آزمایشگاه بسیار زیاد است. پیدا کردن و دسترسی به آزمایشگاهی که خدمات مورد نیاز را ارایه کند، سخت است و برای طراحی و توسعه محصولات جدید و پیشرفته، آزمایشگاه‌های استاندارد شده لازم است. همچنین کاربران تجهیزات آزمایشگاهی ماهر در آزمایشگاه‌ها کم است.»

مجتبی نسب بهترین راه‌حل یافت شده برای حل چالش‌های پیش رو را به اشتراک گذاری زیرساخت‌ها و ظرفیت‌ها از طریق شبکه‌سازی دانست و تصریح کرد: «اولین هدف راهبردی شبکه آزمایشگاهی، استفاده بهینه از سرمایه‌های ملی در حوزه زیرساخت آزمایشگاهی است. دومین هدف تسهیل در دسترسی پژوهشگران و صنایع کشور به خدمات آزمایشگاهی بوده و نهایتا هدف آخر، استانداردسازی فعالیت‌های آزمایشگاهی و ارتقای دانش فنی کارشناسان آزمایشگاه‌ها است.»

وی ضمن اشاره به تاریخچه تشکیل شبکه آزمایشگاهی نانولب و لبزنت، خاطرنشان کرد: «از سال 1383، 78 مجموعه آزمایشگاهی در آزمایشگاه‌های حوزه نانو و از سال 1393 تا کنون، بیش از 1640 مجموعه آزمایشگاهی در همه حوزه‌های آزمایشگاهی داشتیم. از طرفی 1640 آزمایشگاه در این شبکه آزمایشگاهی هستند. به این معنا که دانشگاه، پژوهشگاه، سازمان انتقال خون، سازمان محیط زیست، وزارتخانه‌های مختلف هم‌اکنون اطلاعات را در این شبکه آورده‌اند و از آن استفاده می‌کنند.»

مجتبی‌نسب درخصوص تنوع سازمانی در شبکه آزمایشگاهی، اظهار کرد: «۳۷ درصد در بخش خصوصی، 26 درصد در وزارت علوم و 37 درصد در سایر سازمان‌هایی همچون وزارت بهداشت، وزارت جهاد کشاورزی، دانشگاه آزاد، وزارت نفت، وزارت نیرو، جهاد دانشگاهی، وزارت صمت، وزارت ارتباطات، دانشگاه پیام نور، وزارت راه و شهرسازی و سازمان ملی استاندارد ایران هستند. همچنین در حال حاضر در 162 کشور خدمات آزمایشگاهی ارائه شده است.»

وی با بیان اینکه در پایگاه اینترنتی شبکه آزمایشگاهی امکانات زیادی همچون جست و جوی آزمایشگاه‌، باشگاه مشتریان، جست و جوی تجهیزات، جست و جوی آزمون‌ها، جست و جوی استانداردها، امکان ثبت درخواست از سوی مشتریان، نمایش اعتبارنامه‌های آزمایشگاه‌ها، نمایش جغرافیایی، جست و جوی محصولات و رسانه تصویری تعبیه شده است، اضافه کرد:‌ «برنامه‌های جمعی بسیاری در شبکه بصورت ملی، استانی و منطقه‌ای اجرا می‌شود و سعی می‌کنیم مسئولین آزمایشگاه‌ها را با مسئولین همان استان مرتبط کنیم تا بتوانند با هم مکالمه کرده و توانمندی‌های یکدیگر را بهتر بشناسند. همچنین برای اینکه آزمایشگاه‌ها بتوانند از شخصی مشورت بگیرند تا در مواجهه با موارد جدید، چالش های خود را بر طرف کنند، کارگروه‌های تخصصی ایجاد شده‌ است. از بستر جریان دانش در شبکه آزمایشگاهی نیز می‌توان به شبکه‌های اجتماعی، انتشار پنج عنوان کتاب مرجع تخصصی، انتشار بیش از 190 مقاله تخصصی، تدوین 16 استاندارد ملی تخصصی دستگاهی، بیش از 2000 کارشناس و متخصص، اشاره نمود.»

دبیر شبکه آزمایشگاهی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری در ادامه با یادآوری اینکه فصلنامه دانش آزمایشگاهی ایران در مباحث آماده سازی نمونه، نمونه‌برداری و مسائل مورد نیاز پژوهشگران از سال 1392 تا امروز 43 شماره مستمر منتشر کرده‌است، افزود: «ارزیابی و رتبه‌بندی سالانه اعضا در 3 محور، میزان خدمات ارائه شده، مشتری مداری و همکاری‌های شبکه‌ای انجام می‌شود که منجربه بهبود کیفی و افزایش کمی خدمات آزمایشگاهی خواهد شد. از طرفی در سال 1401 درآمد آزمایشگاه‌ها 9760 میلیارد ریال و تعداد خدمات ارائه شده، 3026 هزار عدد بوده است. بطور کلی بیش از 18 میلیون خدمت تاکنون به متقاضیان ارائه شده است. تا کنون 163000 عضویت برای اشخاص حقیقی و حقوقی ثبت شده است و بیش از 1474 میلیارد ریال یارانه دریافت خدمات به اعضای باشگاه مشتریان صورت گرفته است.»

وی تصریح کرد: «از فعالیت های بین‌المللی شبکه آزمایشگاهی می‌توان به تسهیل دسترسی پژوهشگران و صنایع کشور به خدمات آزمایشگاهی در حوزه بین‌الملل، برگزاری کارگاه‌ها و برنامه‌های آموزشی تخصصی حوزه آزمایشگاهی، تسهیل در تعمیر و نگهداری و کالیبراسیون تجهیزات آزمایشگاهی و همچنین شبکه‌سازی کارشناسان آزمایشگاه به منظور به‌اشتراک‌گذاری تجربه و دانش، اشاره نمود. همچنین در زمینه حمایت از نوسازی و تعمیر تجهیزات آزمایشگاه‌های عضو شبکه، در نه ماهه اول 1402 تعمیر 16 دستگاه آزمایشگاهی صورت گرفته است که از این بین هفت دستگاه با فناوری بالا، شش دستگاه با فناوری متوسط و سه دستگاه با فناوری پایین بوده‌است.»

وی در پایان با بیان اینکه اعتبار ویژه‌ای در زمینه تحقیق و توسعه شرکت‌های دانش بنیان نوپا با 70 درصد هزینه‌های خدمات آزمایشگاهی تا سقف 200 میلیون ریال در نظر گرفته شده‌است، خاطرنشان کرد: «علاقه‌مندان می‌توانند با مراجعه به باشگاه مشتریان شبکه آزمایشگاهی و ثبت درخواست طرح اعتباری شرکت‌های نوپا و همچنین مراجعه به مراکز عضو شبکه آزمایشگاهی برای دریافت خدمات، از این طرح‌ها بهره‌مند شوند.»