5 پروژه تولید محصولات غذایی با همراهی شرکت‌های دانش‌بنیان محقق می‌شوند

صنعت غذا یکی از راهبردی‌ترین صنایعی است که طی سال‌های اخیر به کمک فناوری‌های زیستی توسعه یافته است. درهمین راستا تلاش می‌شود پروژه‌های طراحی شده به عرصه عمل وارد شوند.

عرصه‌ای که فقط به تامین غذای مردم مرتبط نیست بلکه نقشی اثرگذار در سلامت و امنیت جامعه نیز دارد. به همین دلیل کشورها تلاش می‌کنند راه ورود فناوری‌های نوین به ویژه فناوری‌های زیستی به این حوزه را تسهیل کنند و در این صنعت خودکفا شوند.

در همین راستا  ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری  برنامه‌های ملی برای توسعه بخشیدن به صنعت غذا در کشور اجرایی کرده است تا نیازها با توانمندی‌های بومی به پاسخ برسد. به طور مثال اجرای ۵ پروژه ملی برای تولید محصولات غذایی با کمک فناوری‌های زیستی یکی از این تلاش‌ها است که با همراهی شرکت‌های دانش‌بنیان عملیاتی خواهد شد.

تولید صنعتی شکرسبک (۴۰ هزار تن محصول در سال)، تولید صنعتی کربوکسی متیل سلولز (۳۰۰ تن محصول در سال)، تولید استارتر لبنی (۶۰ هزار بسته در سال)، تولید اسانس، عصاره و چاشنی (۱۰۰۰ کیلوگرم محصول در سال) و تولید آنزیم‏ های صنعت آرد و نان (۶۰ تن محصول در سال) ۵ پروژه‌ایاست که با هم فکری و هم افزایی نهادهای مرتبط و مجموعه‌های دانش‌بنیان اجرا می‌شود.

البته در کنار این طرح‌ها پروژه‌های تولید صنعتی ژلاتین (۳۵۰۰ تن محصول در سال)، تولید صنعتی لاکتوز (۴ هزار تن محصول در سال)، تولید پپتون و محیط کشت باکتریایی و بازیافت ضایعات نان برای تولید نان لاکتیکی یا نان فراسودمند نیز در دست اقدام است.

اجرایی شدن این طرح‌ها با چالش‌هایی همچون توسعه زیرساخت‌های لازم برای تولید افزایه‌های غذایی (وزارت صمت و جهاد کشاورزی)، افزایش تعرفه افزایه‌هایی که در داخل کشور تولید می‌شود (وزارت صمت و جهاد کشاورزی و سازمان غذا و دارو) و اعطای مشوق‌های لازم برای ایجاد واحدهای فرآوری و بسته بندی (وزارت صمت و جهاد کشاورزی) روبرو است که با اقدامات و همکاری‌های مشترک مرتفع خواهند شد.