شناسایی ناهنجاری‌های قامتی و اختلالات حرکتی با استفاده از هوش مصنوعی

متخصصان یک شرکت دانش‌بنیان با بهره‌گیری از فناوری هوش‌مصنوعی موفق به تولید دستگاه آنالیز ساختار قامتی شدند که ضمن ارائه اطلاعات دقیق و جامع به متخصصان کمک می کندتا تصمیمات بهتری در زمینه درمان و اصلاح حرکات بیماران اتخاذ کنند و به بهبود کیفیت زندگی آن‌ها یاری رسانند.

به گزارش خبرنگار مرکز ارتباطات و اطلاع‌رسانی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری، در دنیای تکنولوژی و زندگی ماشینی، داشتن سطح آمادگی جسمانی مطلوب یک عامل مهم تندرستی بشمار می‌آید؛ میزان توانایی و کارایی بدن بستگی به میزان توانمندی ماهیچه‌ها، آمادگی قلب و عروق خونی و ریه‌ها دارد.سنجش و ارزیابی آمادگی جسمانی نشانگر مقیاسی از توانایی انجام کارهای روزانه بدون احساس خستگی مفرط و داشتن انرژی ذخیره ی کافی برای پرداختن به کارهای تفریحی در اوقات فراغت و رویارویی با اتفاقات غیرمنتظره است.

شرکت دانش‌بنیان دانش سالار ایرانیان بر اساس نیاز جامعه ورزشی کشور با بیش از یکصد محصول سنجش و ارزیابی آزمایشگاهی و کلینیکی، تحت تاییدیه عملی آکادمی ملی المپیک، پژوهشگاه تربیت بدنی علوم ورزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت آموزش و پرورش و فدراسیون پزشکی و ورزشی، ابزارهای کاربردی سنجش و ارزیابی در حوزه‌های تجهیزات ارزیابی و سنجش آمادگی جسمانی، تجهیزات آزمایشگاهی علوم مختلف تربیت بدنی، تجهیزات ارزیابی و سنجش در توانبخشی مراکز تندرستی و آمادگی جسمانی، HFC بسته‌های سنجش تندرستی و مانیتورینگ مهدکودک، بسته‌های سنجش تندرستی و مانیتورینگ دانش آموزان، استعدادیابی ورزشی، ارزیابی تندرستی کارکنان(شناسنامه سلامت)، بسته‌های سنجش تندرستی و مانیتورینگ مادران خانه دار، بسته‌های سنجش تندرستی و مانیتورینگ سالمندان را فراهم کرده است.

دستگاه آنالیز ساختار قامتی یا پاسچر یک ابزار پزشکی و تشخیصی است که برای ارزیابی و تحلیل وضعیت قامت و ساختار بدن افراد استفاده می‌شود. این دستگاه معمولاً به متخصصان در حوزه‌های پزشکی، فیزیوتراپی، ارتوپدی و حرکات اصلاحی کمک می‌کند تا ناهنجاری‌های قامتی و اختلالات حرکتی را شناسایی کنند.

مجتبی گوهری، مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان، «ساختار قامتی» را یکی از مهمترین موضوعات در سلامت و ورزش خواند و اظهار داشت: ناهنجاری‌های ساختار قامتی علاوه بر اینکه سلامت جسمانی فرد را تحت تاثیر قرار می‌دهد، بر عملکرد ورزشی وی نیز تاثیر می‌گذارد. وجود ناهنجاری‌ها در ساختار اسکلتی بدن موجب بروز بیماری‌ها و جلوگیری از زندگی سالم می‌شود.

به گفته او، دستگاه آنالیز ساختار قامتی جهت سنجش و ارزیابی انحرافات اسکلتی بدن از جمله شانه‌ها، گردن، لوردوز و انحرافات پا و … ساخته شده است.

وی ادامه داد: به کمک این دستگاه می‌توان با تشخیص به موقع، درمان را تجویز کرد. آنالیز به وسیله مشخص کردن جایگاه‌های مفاصل و ارزیابی رایانه‌ای به روش فوتوگرامتری انجام می‌گیرد.

گوهری، تکنولوژی تصویربرداری، تحلیل داده‌ها، گزارش‌دهی و تمرینات اصلاحی را چهار عملکرد منحصر به فرد این دستگاه دانش‌بنیان برشمرد و گفت: این دستگاه از تکنولوژی‌های پیشرفته تصویربرداری استفاده می‌کنند تا تصاویر دقیقی از وضعیت قامتی فرد تهیه کند و می‌تواند داده‌های جمع‌آوری‌شده را تحلیل کرده و اطلاعاتی درباره زوایا، انحناها و تقارن بدن ارائه دهد؛ این داده‌ها به متخصصان کمک می‌کند تا نقاط ضعف و ناهنجاری‌ها را شناسایی کنند.

وی افزود: دستگاه‌ آنالیز ساختار قامتی معمولاً قابلیت تولید گزارش‌های جامع و بصری به صورت کمی و کیفی را دارد که می‌تواند به پزشکان و بیماران در درک وضعیت فعلی و نیاز به درمان کمک کند.

مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان به ویژگی تمرینات اصلاحی دستگاه آنالیز ساختار قامتی (پاسچر) اشاره و خاطرنشان کرد: این دستگاه به متخصصان کمک می‌کند تا ناهنجاری‌های قامتی را شناسایی کرده و بر اساس آن، تمرینات و حرکات اصلاحی مناسبی را طراحی کنند.

گوهری همچنین به برخی از توصیه‌های تمرینی و حرکات اصلاحی که می‌توانند بر اساس تحلیل‌های به‌دست‌آمده از این دستگاه ارائه شوند، اشاره کرد و گفت: باتوجه به اینکه تمرینات تقویتی به تقویت عضلات خاصی که ممکن است ضعیف شده باشند و باعث ناهنجاری‌های قامتی شوند، کمک می‌کنند. تمرینات تقویت عضلات مرکزی (Core Strengthening) و  تقویت عضلات پشت و شانه از ویژگی‌های دیگر این دستگاه است.

وی ادامه داد: این دستگاه تنها دستگاه آنالیز ناهنجاری‌های قامتی با امکان سنجش ناهنجاری‌های قامتی با بهره‌گیری از فناوری هوش‌مصنوعی است.

به گفته او، تمرینات کششی برای افزایش انعطاف‌پذیری و کاهش تنش در عضلات، حرکات اصلاحی به منظور اصلاح ناهنجاری‌های خاص قامت و طراحی تمرینات تعادلی به بهبود تعادل و ثبات بدن کمک می‌کنند.

گوهری به کاربردهای دستگاه آنالیز ساختار قامتی اشاره کرد و افزود: مضاف بر تشخیص ناهنجاری‌ها و برنامه‌ریزی درمان از کارکردهای این دستگاه است و با داشتن اطلاعات دقیق از وضعیت قامت، متخصصان می‌توانند برنامه‌های درمانی و حرکتی مناسب‌تری برای بیماران طراحی کنند.

وی ادامه داد: پیگیری پیشرفت و آموزش و آگاهی از دیگر کارکردهای این دستگاه است. با استفاده از این دستگاه، متخصصان می‌توانند پیشرفت درمان بیمار را بررسی کرده و تغییرات در وضعیت قامتی را مستند کنند. همچنین این دستگاه می‌تواند به عنوان وسیله‌ای آموزشی برای بیماران و دانشجویان پزشکی استفاده شود تا درک بهتری از ساختار بدن و ناهنجاری‌های آن پیدا کنند.

مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان درپایان، ضمن اشاره به صادرات محصول یاد شده به کشور امارات، گفت: قیمت تمام شده دستگاه آنالیز ساختار قامتی یا پاسچر در مقایسه با نمونه خارجی محصول، تقریبا یک‌ دهم است.