حمایت‌های دولت از اقتصاد دانش‌بنیان تداوم می‌یابد

عضو کمیسیون آموزش تحقیقات و فناوری مجلس شورای اسلامی گفت: با بند حذف معافیت‌های مالیاتی در برنامه هفتم توسعه، راه‌های قانونی اعطای اعتبار مالیاتی به دانش‌بنیان‌ها بسته نمی‌شود.

مهرداد ویس کرمی عضو کمیسیون آموزش تحقیقات و فناوری مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با خبرنگار گروه سیاسی  خبرگزاری دانشجو٬ درباره حذف تمام معافیت‌های مالیاتی در برنامه هفتم گفت: درآمدهای کشور در چند قلم اساسی خلاصه می‌شود که غالبا در بودجه سنواتی پیش‌بینی می‌شوند.  

وی ادامه داد: یکی از این درآمدهای دولت از محل فروش نفت است که به دلیل تحریم‌های وضع شده بر علیه کشور ما، فروش آن با مشکلاتی همراه است. محل دوم درآمدها کالاهای با ارزش افزوده هستند که در این زمینه هنوز به جایگاهی نرسیده‌ایم که درامد حاصل از فروش آن‌ها باری از روی دوش کشور بردارد.  

این نماینده مجلس یازدهم ادامه داد: محل درآمد بعدی اخذ مالیات است، مالیات منبع درآمد اصلی کشور است. اگر مالیات را به عنوان یکی از راه‌های اساسی کسب درآمد کشور بخواهیم محسوب کنیم و با در نظر گرفتن استثناء در نهایت باعث کاهش درآمد مالیاتی می‌شود.  

به گفته این نماینده مجلس یازدهم؛ وقتی اقشار و گروه‌های مختلف از پرداخت مالیات که یکی از منابع مهم درآمدی دولت است و در برخی کشورها محوری‌ترین درآمد دولت است، معاف یا شامل تخفیف شوند، بودجه عمومی دولت در معرض خطر قرار می‌گیرد.

ویس کرمی افزود: معنی این بند در برنامه هفتم این است که اصل بر حذف تخفیف و معافیت مالیاتی است، به این صورت راه معافیت مالیاتی بسته می‌شود اگر زمانی قرار باشد معافیت‌های مالیاتی وضع شود، نیازمند مصوبه مجلس می‌شود، و در این شرایط مصوبه مجلس چون خلاف برنامه هفتم است نیازمند دو سوم آرا نمایندگان است.

این نماینده مجلس یازدهم گفت: این بند به دنبال بسته شدن مطلق اعطای معافیت مالیاتی نیست بلکه هدف این است که تخفیف‌های مالیاتی که فوق العاده زیاد شده‌اندرا کاهش دهد، زیرا این شیوه باعث اختلال در درآمدهای مالیاتی کشور می‌شود. این ماده این راه را می‌بندند و اعطای تخفیف مالیاتی مشروط به رای دو سوم نمایندگان می‌شود. این اقدام در راستای حفظ درآمد مالیاتی کشور است.  

عضو کمیسیون آموزش مجلس افزود: اگر این امر محقق نشود دولت و مجلس می‌تواند هرزمان که بخواهد اقدام به اعطای معافیت مالیاتی کند و درآمد مالیاتی کشور را با چالش مواجه کند.  

این نماینده مجلس یازدهم ادامه داد: اما بحث اعطای اعتبار مالیاتی به واحدهای تحقیق و توسعه شرکت‌های دانش بنیان در قانون جهش تولید دانش‌بنیان چون خلاف سیاست‌های بالادستی بوده است با رای دو سوم نمایندگان تصویب شده و اگر این بند در برنامه هفتم تصویب شود آسیبی به اعتبار مالیاتی شرکت‌های دانش‌بنیان وارد نمی‌کند.  

ویس کرمی خاطرنشان کرد: هر جا تخفیف مالیات تصویب شده چون خلاف سیاست‌های بالادستی بوده رای دو سوم گرفته است. اعطای تخفیف‌های مالیاتی در مواردی که خیلی ضروری است با رای دو سوم نمایندگان امکان پذیر است ولی راه را بر وضع بی‌سروسامان معافیت‌های مالیاتی می‌بندند و به این دلیل نقطه منفی محسوب نمی‌شود.  

این نماینده مجلس افزود: در جاهایی مثل اعطای اعتبار مالیاتی به دانش بنیان‌ها راه‌های قانونی بسته نمی‌شود. تا جایی که بنده اطلاع دارم معافیت‌هاییکه قبلا رای دو سوم نمایندگان را گرفته‌اندبا تصویب این بند ملغی نمی‌شوند گرچه در این مورد یقین ندارم.

  ویس کرمی در ادامه خاطرنشان کرد: اعطای این اعتبار مالیاتی از جهت اثر گذاری و توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان، بر اساس گزارش معاونت علمی، مفید بوده و این قانون اثر خوبی روی تشویق و توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان گذاشته است.

ویس کرمی افزود: حتی برای تقویت بیشتر دانش‌بنیان‌ها معاونت علمی تلاش کرده پیشنهادات خود را در برنامه بگنجاند.