کتمان درآمد، شرکتهای دانش بنیان را از دریافت معافیتهای مالیاتی محروم میکند
نشست بررسی «اقدامات لازم در پایان سال مالی و فرایند معافیت مالیاتی دانش بنیان» با حضور دکتر غفارزاده، مشاور مرکز پژوهشهای مجلس و مهندس پارسا، کارشناس امور مالیاتی مرکز شرکتها و موسسات دانش بنیان در تاریخ 1 بهمن ماه 98 در سالن شیخ بهایی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برگزار شد.
نشست بررسی «اقدامات لازم در پایان سال مالی و فرایند معافیت مالیاتی دانش بنیان» با حضور دکتر غفارزاده، مشاور مرکز پژوهشهای مجلس و مهندس پارسا، کارشناس امور مالیاتی مرکز شرکتها و موسسات دانش بنیان در تاریخ 1 بهمن ماه 98 در سالن شیخ بهایی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برگزار شد.
«تکالیف قانونی شرکتها در ارتباط با تکمیل و تسلیم اظهارنامه های مالیاتی»، «قوانین و ضوابط حاکم بر فرایند ممیزی مالیات» و «همچنین سازوکار در نظر گرفته شده برای حل اختلافات احتمالی میان مودیان مالیات و سازمان امورمالیاتی»، عمده عناوینی مطرح شده توسط دکتر غفارزاده و مهندس پارسا در این نشست بود.
تمام فعالیت های یک شرکت دانش بنیان معاف از مالیات نیست
برابر با قانون مالیاتهای مستقیم، در جمهوری اسلامی ایران، شرکتها موظف هستند 25 درصد از سود خود را به عنوان مالیات پرداخت کنند که البته این پرداخت مالیات در شرایطی با معافیتهایی همراه است. مهندس پارسا در این ارتباط توضیح میدهد:« طبق ماده 3 قانون حمایت از شرکتها و موسسات دانش بنیان، معافیت مالیاتی به شرکتهای دانش بنیان اعطا شده است؛ لازم به ذکر است که برای بهرهمندی شرکتهای دانش بنیان از این معافیت مالیاتی، شرایطی در نظر گرفته شده که ذیل این شرایط با توجه به ارزیابی شرکت، تنها آن دسته از کالاهایی مشمول این معافیت مالیاتی میشوند که «دانش بنیان نوع یک» باشند؛ بنابراین تمام فعالیتهای یک شرکت دانش بنیان لزوما معاف از مالیات نیست.»
در ادامه این نشست، دکتر غفار زاده با برشمردن تعدادی از تکالیف قانونی شرکتها در برابر ارائه مستندات به سازمان امور مالیاتی به تشریح مواردی پرداخت.
تسلیم اظهارنامه مالیاتی در بازه زمانی مقرر را جدی بگیرید
غفارزاده در تشریح نکاتی در ارتباط با تسلیم اظهارنامه مالیاتی گفت: «همانطور که مطلع هستید، شرکتها تا 4 ماه پس از پایان سال مالی خود که میتواند مطابق با سال شمسی باشد، فرصت دارند تا اظهار نامه مالیاتی خود را تسلیم سازمان امور مالیاتی کشور کنند که این فرایند، یکی از مهمترین تکالیف مودیان مالیات به شمار میرود». غفارزاده، پیامدهای ناشی از عدم تسلیم اظهارنامه را در موعد مقرر چنین عنوان کرد: «تصور کنید شرکتی میتواند مشمول معافیت مالیاتی دانش بنیان باشد ضمن برخوردار بودن از شرایط لازم، مراحل ثبت درخواست معافیت مالیاتی را هم تماما انجام داده است. اگر این شرکت، اظهارنامه مالیاتی خود را به موقع و در بازه زمانی مقرر –حتی با یک روز تاخیر - تسلیم نکند، معافیت مالیاتی خود را از دست میدهد.»
کتمان درآمد، شرکتهای دانش بنیان را از دریافت معافیتهای مالیاتی محروم میکند
غفارزاده، همچنین با اشاره به تخلفات موجود در ارتباط با تکمیل اظهارنامههای مالیاتی، به پیامد های در انتظار شرکتهای متخلف مطالبی را عنوان کرد. وی در تشریح تخلف «کتمان درآمد» از جانب برخی شرکتها گفت: «یک مورد مهمی که متاسفانه بعضا مشاهده میشود، موضوع کتمان درآمد از سوی شرکتهاست. گاه دیده میشود شرکتی دانش بنیان با علم بر اینکه حسب مورد از 15 یا 20 سال معافیت مالیاتی برخوردار است، اما با هدف جلوگیری از افزایش پایه مالیاتی، از شفافیت در گزارش درآمدها خودداری میکند. دقت داشته باشید که اگر شرکتی دست به کتمان درآمد بزند، برابر با قانون تحت هیچ شرایطی از معافیتهای مالیاتی بهرهمند نمیشود.»
معاملات فصلی، از دیگر تکالیف مهم شرکتها و برخی از اشخاص حقیقی
غفارزاده، در اشاره به ارسال گزارش معاملات فصلی به سازمان امور مالیاتی کشور گفت: «یکی دیگر از تکالیف مهمی که در ارتباط با امور مالیاتی مطرح است، ارسال فهرست معاملات فصلی به سازمان امور مالیاتی کشور است. این تکلیف قانونی، شامل حال وزارت خانهها، شرکتهای خصوصی، شرکتهای دانش بنیان و شرکتهای فناوری به عنوان شخصیتهای حقوقی، و همچنین شخصیتهای حقیقی که در گروه اول مشاغل، یعنی مشاغل سطح بالا قرار دارند، میشود. این دسته از مودیان مکلفند که هر سه ماه یکبار، اطلاعات جامع معاملات خرید و فروش کالا، خرید و فروش خدمات و همچنین خرید و فروش دارایی را به سامانه اطلاعاتی سازمان امور مالیاتی کشور ارسال نمایند.»
وی افزود: «دقت داشته باشید مواردی در این گزارشات قابل انعکاس هستند که ماهیت معاملاتی داشته باشند. به عنوان مثال، اگر شرکتی با انجام فرایند «تسعیر ارز» درآمدی را شناسایی کند، این رویکرد مالی جزو معاملات این واحد اقتصادی نیست و نباید در معاملات فصلی به سازمان امور مالیاتی ارسال شود.»
جرائمی که تحت هیچ شرایطی مشمول بخشودگی نمیشوند
در ادامه این نشست، غفارزاده به تشریح ضوابط حاکم بر سازوکار بخشودگی جرائم مالیاتی پرداخت: «در 3 عنوان از جرائم مالیاتی، سازمان امور مالیاتی اختاری برای بخشودگی ندارد. «عدم تسلیم اظهارنامه»، «کتمان درآمد» و «ثبت هزینههای غیرواقعی» در صورت احراز، هر کدام به میزان از 30 درصد از مالیاتدارای جریمه است و تحت هیچ عنوان مورد بخشش جریمه قرار نخواهند گرفت؛ اما در ارتباط با سایر جرائم، قانون گذار این اختیار را به سازمان امور مالیاتی کشور اعطا کرده که بنا بر صلاحدید خود بتواند از دریافت جرائمی صرف نظر کند.»
پایان این نشست، با فرایند پرسش و پاسخ همراه بود که شرکت کنندگان، با مطرح کردن سوال خود در حوزه امور مالیاتی، پاسخهای مناسب را از دکتر غفارزاده و همچنین مهندس پارسا دریافت نمودند.
ارسال به دوستان