نوزدهمین نشست از سلسله نشستهای معرفی نظام جدید دانشبنیان؛ ویژه بررسی مسائل گمرکی شرکتهای دانشبنیان
معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری در تاریخ 16 مرداد ۱۴۰۳، جلسهای با حضور مسئولین و مدیران شرکتهای دانشبنیان برگزار کرد. هدف از این جلسه، اطلاعرسانی و شفافسازی مسائل گمرکی برای این شرکتها بود.
به گزارش شبکه کسب و کار دانشبنیان، مهندس ظفری، معاون مدیرکل گمرک فرودگاه امام خمینی (ره)، مهندس آل احمد مدیرکل حمایت و توسعه شرکتهای دانشبنیان معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری و مهندس کریمی کارشناس امور گمرک دفتر حمایت و توسعه شرکتهای دانشبنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری در محورهای معافیت از پرداختحقوقگمرکی، سود بازرگانی و عوارض صادراتی، ارائه تسهیلات بند یک ماده 38 آییننامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات، بخش فعال اقتصادی برگزیده (AEO)، ترخیص اضطراری کالا، واردات و صادرات موقت و تسهیلات ترخیص نسیه سخنرانی کردند و به پاسخگویی به سوالات طرح شده توسط حاضرین جلسه و افراد شرکتکننده بصورت آنلاین، پرداختند که در ادامه، گزارشی از مباحث طرح شده در این نشست را خواهید خواند.
مهندس کریمی، کارشناس امور گمرک دفتر حمایت و توسعه شرکتهای دانش بنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری در توضیح معافیت از پرداختحقوقگمرکی، سود بازرگانی و عوارض صادراتی گفت: اعطای معافیت حقوقی در 4 دسته طبقه بندی میشود. واردات ماشینآلات خط تولید، مشروط به عدم ساخت داخل، واردات محدود ماشینآلات، تجهیزات، مواد اولیه، کالاها و قطعات، صرفاً برای انجام مهندسی معکوس کالای دانشبنیان و یا کالایی که در کشور تولید نمیشود، واردات محدود مواد اولیه، کالاها و قطعات مورد نیاز برای انجام فعالیتهای تحقیق و توسعه برای ساخت نمونه اولیه و پایلوت از کالاها و خدمات دانشبنیان و نهایتا واردات تجهیزات آزمایشگاهی و کنترل کیفیت (QC) به شرط استفاده غیرتجاری و برای تجهیز بخش تحقیق و توسعه محصولات دانشبنیان شرکت و مشروط به عدم ساخت داخل.
کریمی در تشریح ارائه تسهیلات بند یک ماده 38 آییننامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات گفت: طبق بخشنامه شماره 1402/560955 مورخ 1402/04/28 ابلاغی به گمرکات اجرایی کشور در ارتباط با واردات مقطعی کالا بدون انتقال ارز، نمونههای تجاری و نمونههای کالا برای هر محصول/شرکت، یکبار در سال به منظور انجام تحقیقات وارده توسط شرکتهای دانشبنیان در راستای فعالیتهای دانشبنیان، مشمول مقررات بند (١) ماده (٣٨) آییننامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات بوده و بدون اخذ ثبت سفارش و ارائه مجوز گواهی انطباق استاندارد ترخیص نماید.
متن بند 1 ماده 38 بدین شرح است: قطعات یدکی، ابزار برشی، قالب نو یا مستعمل و نمونه کالا (برای تحقیق و کپیبرداری) برای واحدهای تولیدی، آموزشی یا تحقیقاتی همچنین نمونه دارو (فراوردههای دارویی، مواد اولیه و مواد جانبی) و مواد مورد نیاز برای بستهبندی آن تجهیزات و ملزومات پزشکی، آزمایشگاهی و بهداشتی، شیر و غذای کودک، کتب و نشریات و تجهیزات آزمایشگاهی و ملزومات تحقیقات علمی برای دانشگاههای علوم پزشکی در صورتی که جنبه تجاری نداشته باشد.
وی افزود: شرکتهای دانشبنیان جهت ثبت درخواست میتوانند به سامانه club.daneshbonyan.ir مراجعه نمایند.
یکی از بخشهای جذاب برای شرکتهای دانشبنیان، بخش فعال اقتصادی برگزیده (AEO) است. تسهیلات قابل ارائه برای فعالان برگزیده اقتصادی شامل مواردی همچون
ترخیص کالا خارج از مسیر قرمز، استفاده کامل از تسهیلات بسته حمایت از تولید، پذیرش ضمانتنامه بانکی حداکثر یکساله برای ترخیص قطعی ماده 6 قانون امورگمرکی، استفاده کامل از تسهیلات بسته حمایت از صادرات، ارائه مجوز ایجاد انبار اختصاصی، گرفتن اسناد و اوراق بهادار به جای ضمانتنامه و نهایتا استفاده از تضمین بیمهای برای صادرات میشود.
شرایط بهرهمندی شرکتهای دانشبنیان با احراز سطح تجارت معادل یک ششم واحدهای تولیدی، مشمول برخورداری از حداکثر تسهیلات گمرک خواهند بود. برای سطح یک، حداقل 5 میلیون دلار واردات یا 2 میلیون دلار صادرات، برای سطح دو، حداقل 3 میلیون دلار واردات یا یک و نیم میلیون دلار صادرات و نهایتا برای سطح سه، حداقل 2 میلیون دلار واردات یا 1 میلیون دلار صادرات در نظر گرفته شدهاست. یعنی اگر شرکت دانشبنیان در 3 سال متوالی بصورت حداقل 500 هزار دلار یا یورو صادرات یا واردات داشته باشد، بصورت فعال اقتصادی به گمرک معرفی خواهد شد.
شرکتهای دانشبنیان جهت دریافت این تسهیلات میتوانند به سامانهreg.daneshbonyan.ir مراجعه نمایند.
کریمی در خصوص واردات و صادرات موقت گفت: کالاهای مجاز برای ساخت، پردازش، تعمیر، تکمیل، شرکت در نمایشگاه، کالا یا مواد اولیه به منظور تولید، تکمیل یا بستهبندی کالای صادراتی، ماشینآلات و تجهیزات برای انجام خدمات فنی و مهندسی هستند. در تسهیلات ترخیص نسیه، «در صورت دارا بودن ثبت سفارش معتبر و کد ساتا از بانک» و نگهداری بخشی از کالا به عنوان وثیقه «حقوق ورودی»، امکان ترخیص کالا به صورت نسیه از گمرکات اجرایی امکانپذیر خواهد بود.
وی افزود: در بحث ترخیص اضطراری کالا، کالاها به دلیل حساسیت و اهمیت اقتصادی یا اجتماعی و سیاسی (اشتغال) یا ماهیت کالا در فهرست کالاهای بدون ترجیحات و یا با ترجیحات و انعطافپذیریهای کمتر قرار میگیرند که با تأیید معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان و همکاری گمرک به شکل اضطراری ترخیص میشود. از دیگر تسهیلات ارائه شده به شرکتهای دانشبنیان میتوان به بخشودگی جرائم گمرکی، بخشودگی مالیات علی الحساب، ترخیصهای موردی، بازرسی در مبدا جهت صادرات و مبحث رفع تعهد ارزی اشاره نمود.
مهندس کریمی، کارشناس امور گمرک دفتر حمایت و توسعه شرکتهای دانش بنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری در توضیح روند معافیتهای گمرک گفت: تعداد معافیتهای گمرکی در سال 1401، 66 معافیت به ارزش 15.5 میلیارد تومان بودهاست که این رقم در سال 1402 به 39 میلیارد تومان برای 96 معافیت رسیدهاست.
ارسال به دوستان