نشست معرفی حمایت اعتبار مالیاتی ویژه شرکت‌های غیر دانش‌بنیان برگزار شد

معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری در تاریخ ۲۵ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ میزبان مسئولین و مدیران شرکت‌های غیردانش‌بنیان بود تا برنامه حمایت اعتبار مالیاتی ویژه این شرکت‌ها را مورد بررسی قرار دهد.

به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع‌رسانی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری در این نشست، علیرضا شجاع مرادی، مدیر دبیرخانه حمایت‌های مالیاتی شرکت‌های دانش‌بنیان به تشریح مطالبی از جمله برنامه اعتبار مالیاتی قانون جهش تولید دانش بنیان، اعتبار مالیاتی تحقیق و توسعه، ضمانت اجرای اعتبار مالیاتی، پروژه‌هایی که مشمول حمایت اعتبار مالیاتی می‌باشند، شاخصه‌های پروژه‌های تحقیق و توسعه مشمول اعتبار و اینکه آیا همه پروژه‌های روتین تحقیق و توسعه در حین تولید، مشمول اعتبار مالیاتی هستند، پرداخت. همچنین در انتهای نشست ایشان به پاسخگویی به سوالات طرح شده توسط حاضرین جلسه و افراد شرکت‌کننده بصورت آنلاین، پرداختند.

علیرضا شجاع مرادی در توضیح اعتبار مالیاتی تحقیق و توسعه گفت: مطابق با قانون جهش تولید دانش‌بنیان، شرکت‌های دانش‌بنیان می‌توانند از معافیت مالیاتی برای هزینه‌های تحقیق و توسعه خود بهره‌مند شوند.

معادل هزینه انجام شده برای فعالیت‌های تحقیق و توسعه، به عنوان اعتبار مالیاتی به شرکت‌ها و موسسات متقاضی اعطا می‌شود. این اعتبار مالیاتی قابل انتقال به سال‌های آینده نیز می‌باشد.

آیین‌نامه اجرایی این قانون حداکثر ظرف سه ماه توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی با همکاری معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تهیه و به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

شورای راهبری فناوری‌ها و تولیدات دانش‌بنیان مسئول نظارت بر اجرای این بند خواهد بود.

 وی در خصوص نحوه استفاده از این معافیت گفت: شرکت‌ها در زمان ارسال فرم اظهارنامه مالیاتی، بخشی تحت عنوان هزینه‌های تحقیق و توسعه مشمول اعتبار مالیاتی را تکمیل می‌کنند. پروژه‌های تحقیق و توسعه و هزینه‌های مربوطه باید توسط معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری تایید شود. با تایید پروژه‌ها، میزان هزینه تحقیق و توسعه از مالیات بر عملکرد شرکت کسر خواهد شد.

در صورت عدم تأیید اسناد مالی پروژه‌ها توسط سازمان امور مالیاتی، این سازمان موظف به پیگیری و وصول مطالبات از شرکت خواهد بود.

شرکت‌های دارای پروژه مصوب در سال ۱۴۰۲ در حوزه معدن و صنایع معدنی از جمله شرکت فولاد اکسین،شرکت فولاد سیرجان،معدنی و صنعتی چادرملو و ... می‌باشند.

ایشان با تاکید بر اینکه پروژه های تحقیق و توسعه قابل قبول شامل؛ واحد آزمایشی در مقیاس کوچک، ساخت و تولید نمونه‌ اولیه، تولید آزمایشی در مقیاس صنعتی، کار آزمایی بالینی، طراحی مهندسی، توسعه نرم افزار می‌شوند به تشریح پروژه های تحقیق و توسعه غیرقابل قبول پرداخت و گفت: تولید و فعالیت‌های فنی مرتبط، امکان سنجی و مطالعات بازار، بازاریابی و تبلیغات، عیب‌یابی و رفع اشکال ماشین‌آلات، آزمون‌های کنترل کیفی، خدمات پشتیبانی، اداری و اجرایی هستند. نکته مهم اینکه اجرای پروژه های تولیدی و عمرانی با ابزار اعتبار مالیاتی ممکن نیست.

مدیر دبیرخانه حمایت های مالیاتی شرکت‌های دانش‌بنیان درخصوص شاخصه‌های پروژه های تحقیق و توسعه مشمول اعتبار تصریح کرد:  فقط پروژه‌هایی که شاخصه‌های نظام مندی و نوآورانه را همزمان باهم داشته باشند، مشمول اعتبار مالیاتی هستند.

این درحالیست که پروژه‌هایی که ارتقاء معمول و رایج محصولات موجود یا  فعالیت های مهندسی شرکت است یا بخش تحقیق و توسعه پروژه سالیان گذشته خاتمه یافته است و وارد تجاری سازی شده است. و همچنین محصول یا فرآیند نهایی پروژه در کشور توسط سایر شرکت‌ها تولید می شود تایید نمی گردد.

وی در خصوص محصولات فناورانه گفت: محصول نهایی پروژه‌هایی که دارای سطح فناوری معادل معیارهای تفصیلی و فهرست محصولات دانش¬بنیان باشد. یا منجر به محصول/ خدمت/ فرآیند دانش بنیان نمی شود، ولی دارای ریسک و پیچیدگی های فنی قابل ملاحظه است.

 

مهندس شجاع مرادی در توضیح این موضوع که آیا همه پروژه های روتین تحقیق و توسعه در حین تولید، مشمول اعتبار مالیاتی است یا خیر گفت: در دستورالعمل‌های مربوطه، شرطی تحت عنوان "شرط ارتقا" تدوین شده است. بر اساس این شرط، اگر شرکت دانش‌بنیان اقدام به ارتقای محصولات موجود خود کند، این امر به عنوان پروژه تحقیق و توسعه یا بهبود فرآیندهای تولید شرکت تلقی می‌شود.

اما اینکه در چه شرایطی این ارتقا مشمول اعتبار مالیاتی خواهد بود به چند نکته بستگی دارد از جمله: یکی اینکه پروژه تحقیق و توسعه ناظر به یک محصول جدید نباشد، در این حالت، پروژه باید فراتر از فعالیت‌های معمول و رایج توسعه‌ای شرکت‌ها باشد و مستلزم مواجهه با ریسک‌های ناشی از چالش‌های فنی در فعالیت‌های تحقیق و توسعه باشد. و دیگری اینکه پروژه با تغییر فناوری موجود و به کارگیری فناوری‌های جدید در محصول، خدمت یا فرآیند اجرا شود، به عبارت دیگر، ارتقای اساسی محصول اتفاق بیفتد و شرکت باید به دنبال تولید یک خانواده جدید از محصول باشد.

در مقابل، موارد زیر مشمول اعتبار مالیاتی نمی‌شوند؛ از جمله: تولید محصول در همان خانواده با گرید بالا و یا پایین که در این حالت، صرفاً تغییری در کیفیت یا مشخصات محصول نهایی ایجاد می‌شود و به عنوان ارتقای اساسی تلقی نمی‌گردد. دیگری تغییر مشخصه‌ها، کاربرپسند یا سفارشی‌سازی که این موارد جزو فعالیت‌های معمول و رایج توسعه‌ای شرکت‌ها محسوب می‌شوند و مشمول اعتبار مالیاتی نمی‌شوند.

وی تاکید کرد: برای تشخیص دقیق اینکه آیا یک پروژه خاص مشمول اعتبار مالیاتی می‌شود یا خیر، باید به دستورالعمل‌های مربوطه و جزئیات پروژه مورد نظر مراجعه کرد.

 

تایید هزینه های مربوط به پروژه تحقیق و توسعه

همچنین ایشان افزودند:  در چارچوب مواد ۱۴۷ و ۱۴۸ قانون مالیات‌های مستقیم هزینه هایی مورد تایید است که باید در مواردی مثل اجاره و اختصاصی سازی فضای تحقیق و توسعه که جزء سرفصل های مورد پذیرش هزینه کرد تحقیق و توسعه است. همچنین هزینه خرید و نگه داری خودرو، در صورتی که برای مهندسی معکوس و اجرای پروژه به کار رود، به میزان استهلاک سالیانه اعمال می شود و یا هزینه خرید ماشین آلات و تجهیزات: به میزان استهلاک سالیانه در پروژه تحقیق و توسعه اعمال می شود. همچنین هزینه کرد نیروی انسانی و هزینه خرید مواد اولیه که صرفا به میزانی که در پروژه استفاده شده است باید مورد توجه قرار گیرد.