نشست تسهیلات نظام‌وظیفه تخصصی در نظام جدید دانش‌بنیان برگزارشد

روز سه شنبه 18 مهر 1402 معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری میزبان مسئولین و مدیران شرکت‌های دانش‌بنیانی بود که در پی شفافیت تسهیلات نظام وظیفه تخصصی در نظام جدید دانش‌بنیان بودند.

به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع‌رسانی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد ریاست جمهوری در این نشست که 1500 اکانت مجزا در آپارات دانش‌بنیان نظاره‌گر آن بودند، قادر تیموری، کارشناس نظام وظیفه در موضوع بخش پروژه جایگزین خدمت، با بیان اینکه شروع تسهیلات پروژه جایگزین خدمت از سال 1393 با نام طرح شهید صیاد شیرازی بوده ‌است، گفت: «این تسهیلات در ابتدا تنها در سازمان‌های دولتی دفاعی بوده و از سال 1397 ظرفیت استفاده از نخبگان در اختیار شرکت‌های دانش بنیان قرار گرفته ‌است. همچنین مراحل انجام پروژه جایگزین خدمت شامل دارا بودن شرایط اولیه، ثبت نام در سامانه سینا، تماس با متقاضیان احراز شده و سپس صدور نامه اعلام نیاز و ثبت نام در سامانه تینت، تفاهم نامه و تایید نهایی سرباز فناور و نهایتا اتمام پروژه است.»

 

شرایط اولیه چیست؟

وی با اشاره به اینکه متقاضیان و شرکت‌ها برای ثبت درخواست در سامانه سینا باید دارای شرایط اولیه باشند، تاکید کرد: «متقاضیان باید شاغل در شرکت های دانش بنیان بوده و سابقه بیمه در شرکت دانش بنیان آن‌ها حداقل در سه ماه اخیر باشد. از طرفی داشتن مدرک تحصیلی کارشناسی به بالا، داشتن اظهارنامه مالیاتی و کسب حداقل امتیاز 250 (مجموع امتیازات علمی و فناورانه) برای اخذ پروژه در شرکت دانش بنیان، از الزامات است.»

تیموری اضافه کرد: «سامانه سینا به گونه‌ای طراحی شده ‌است که در صورتی که متقاضی امتیازات لازم را کسب نکند، سامانه به‌طور خودکار متقاضی را رد می‌کند و پیام "عدم کسب امتیاز فناورانه لازم" را برای ایشان نمایش می‌دهد. از طرفی در صورتی که امتیاز فناورانه لازم را کسب کند اما امتیاز آموزشی مربوط به هر مقطع تحصیلی (کارشناسی 90 / ارشد 100 / دانشجوی دکتری 110 / دکتری 120 ) را نیز در بررسی اولیه کسب نکند، باز هم رد خواهد شد. »

 

مراحل ثبت‌نام چگونه است؟

وی در توضیح مراحل ثبت نام در سامانه سینا، تصریح کرد: «متقاضیان در ابتدا اطلاعات هویتی، فناورانه، اطلاعات شرکت دانش‌بنیان و ... را ثبت می‌کنند. سپس امتیازبندی شده و توسط کارگروه بررسی می‌شوند. نهایتا احراز صلاحیت نخبگان تایید شده، انجام و با متقاضیانی که امتیاز لازم را آورده‌اند، تماس حاصل می‌شود.»

تیموری در ادامه در تشریح چگونگی ثبت نام در سامانه تینت، خاطرنشان کرد: «این مرحله شامل ثبت نام متقاضی در سامانه تینت، تایید عضویت و بارگذاری طرح پژوهشی، بررسی توسط معاونت، حوزه‌بندی و ارسال به داور مربوطه، برگزاری جلسه داوری و مشخص شدن وضعیت متقاضی و ورود به مرحله قرارداد در صورت تایید داور می‌شود. همچنین مراحلی که باید در مرحله تفاهم‌نامه و تایید نهایی سرباز فناور طی شوند شامل دریافت تفاهم‌نامه و تکمیل در 4 نسخه، واریز هزینه به صورت نقدی و یا چک مربوط به هزینه‌های آموزشی و نظارت و ارزیابی، بازگشت دو نسخه تایید شده به سرباز فناور، بارگذاری یک نسخه تایید شده به همراه فیش واریزی یا چک و معرفی نامه اولیه در سامانه تینت و نهایتا ارسال 5 گزارش و بررسی آن‌ها توسط معاونت و داور مربوطه است.»

وی با بیان اینکه مدت زمان انجام پروژه بین 14 تا 19 ماه است، ادامه داد: «متقاضیان باید دریافت مدارک پایان کار پس از اتمام پروژه و تکمیل آنها و مراجعه حضوری به معاونت جهت تکمیل فرآیند اتمام پروژه را انجام دهند. همچنین سربازان موظفند هر 3 ماه یکبار گزارش عملکرد در سامانه تینت را ارسال کنند. در تمام طول مدت خدمت نیز حقوق و بیمه سرباز بر عهده شرکت است. مبالغ حقوق کاملا توافقی است و حداکثری برای آن مطرح نشده است. هر سرباز موظف است 5 مرحله گزارش عملکرد هر 3 ماه اعلام کند و آخرین گزارش عملکرد آن، گزارش نهاییست که منجر به اتمام پروژه می‌شود.»

 

متقاضی باید دارای شرکت دانش‌بنیان باشد

در ادامه نشست زهرا شریعتی، کارشناس ارشد نظام وظیفه با بیان اینکه اسم این طرح سرباز فناور است، گفت: «یعنی علاوه بر شرکت‌های دانش‌بنیان، شرکت‌های خلاق و شرکت‌هایی که در پارک علم و فناوری یا مرکز رشد هم مستقر هستند، می‌توانند از پروژه استفاده کنند، اما نهایتا کسی می‌تواند به شرکت برگردد و پروژه بگیرد که دارای شرکت دانش‌بنیان باشد. شخص برای شرکت در پروژه به مدت یکسال پس از زمان فارغ التحصیلی مهلت دارد تا درخواست خود را در سامانه سینا ارسال کند. این یکسال از تاریخی که دانشگاه برای نظام وظیفه نامه می‌زند، آغاز می‌شود و کاری به غیبت نداریم.»

وی با اشاره به فعالیت یک کارگروه برای افرادی که بیشتر از یکسال زمان برای آن‌ها گذشته است، تصریح کرد: «در این کارگروه اگر به این نتیجه برسیم که شخص واقعا امتیازات لازم را دارد و دلایلی که تا به حال مراجعه نکرده است، منطقی و خاص باشد، اجازه استفاده از پروژه را به او می‌دهیم. همچنین شرکت‌ها باید دقت کنند که اگر افراد پروژه را به خدمت می‌گیرند، بیمه تامین اجتماعی آن‌ها را ادامه دهند. ما تقریبا 15 میلیون تومان برای 15 ماه از آن‌ها می‌گیریم که این رقم را شرکت باید پرداخت کند. لازم به ذکر است که در بخش نامه مشخص ستاد کل آمده‌ است که در صورتی که شخص بیمه تامین اجتماعی دارد، نیازی نیست تا بیمه نیروی مسلح شود.»

 

متقاضی می‌تواند در حین پروژه، ادامه تحصیل دهد

شریعتی اظهار کرد: «نامه‌هایی مورد نیاز سربازان همچون نامه خروج از کشور، اشتغال به تحصیل و ... باید درخواست آن در سامانه CRM  ارسال شود تا شماره و امضا شود. لازم به ذکر است که اگر شخصی در حال گذراندن پروژه باشد و در دانشگاه پذیرفته شود، می‌تواند در حین پروژه به تحصیل خود ادامه دهد. توجه به این نکته ضروری است که در بخش پروژه سامانه سینا نوشته شده که اگر شما کسری پروژه دارید و زمان باقی مانده از پایان خدمت شما  زیر 14 ماه است، امکان استفاده از این طرح را ندارید.»

وی در توضیح گزارش آماری متقاضیان با بیان اینکه بیشترین میزان افراد متقاضی کارشناسان ارشد، مدیران بخش، مدیران ارشد و کارشناسان داخل شرکت‌ها هستند، خاطرنشان کرد: «در بحث مدارک تحصیلی، کارشناسی ارشد و دکترا در صدر قرار دارند.»

در ادامه نشست فرشید دیک‌سازی، کارشناس نظام وظیفه در بخش امریه با یادآوری اینکه تسهیلات امریه در شرکت دانش بنیان از سال 1397 زیر نظر معاونت توسعه شرکت‌ها و موسسات دانش بنیان تشکیل شد، گفت: «شرکت‌های دانش بنیان به دنبال این هستند که نیروهای متخصص و کلیدی شرکت را جهت گذراندن سربازی به صورت عادی از دست نداده و این امکان فراهم شود تا این افراد پس از ارزیابی و تایید صلاحیت توسط معاونت علمی و فناوری به عنوان سرباز امریه دوران خدمت سربازی خود را در شرکت دانش بنیان خود طی نمایند.»

وی در توضیح شرایط فعلی ارزیابی شرکت برای معرفی سرباز فناور تصریح کرد: «شرکت باید دارای اظهارنامۀ مالیاتی باشد و سهمیۀ مذکور تا سقف دو نفر برای هر شرکت نوپا، سهه نفر برای هر شرکت  نوآور و تا سقف پنج نفر برای هر شرکت فناور برای مدت یک سال (سال شمسی) تعیین می‌شود و صرفاً برای همان سال قابل استفاده است. همچنین کارکنان شاغل تمام وقت در شرکت بر اساس آخرین فهرست بیمه مورد تایید سازمان تامین اجتماعی باید حداقل سه نفر و فروش شرکت بر مبنای آخرین گزارش صورت معاملات فصلی حداقل 100 میلیون ریال باشد.»

دیک‌سازی با بیان اینکه هر یک از شرکتهای مشمول می‌توانند حداقل یک نفر با شرایط شیوهنامه معرفی نمایند، خاطرنشان کرد: «به ازای هر10 میلیارد ریال فروش سالیانه (براساس آخرین اظهارنامۀ مالیاتی) یا به ازای هر پنج نفر کارکنان شاغل تمام وقت در شرکت (بر اساس آخرین فهرست بیمه شرکت)، معرفی یک نفر دیگر در صورت وجود شرایط شیوهنامه امکانپذیر است.»

وی درخصوص شرایط فعلی ارزیابی سرباز فناور برای امریه توضیح داد: «فرد باید فارغ التحصیل و دارای مدرک کارشناسی و یا بالاتر باشد و غیبت نداشته باشد. همچنین در چهار ماه اخیر دارای سابقه بیمه تمام وقت در شرکت به کار گیرنده باشد. سابقه خدمت قبلی غیر از ارتش نداشته باشد و با توجه به امتیازبندی شیوه‌نامه، حداقل 80 امتیاز از جدول فعالیت فناورانه در شرکت کسب نموده باشد. از طرفی موضوع فعالیت فرد در مدت زمان حضور در شرکت باید در راستای کالا و خدمات دانش بنیان شرکت باشد. افرادی که مدرک تحصیلی آنها در برگ سبز اعزام، علوم پزشکی ثبت گردیده باشد، امکان استفاده از تسهیلات امریه در شرکت دانش بنیان را نخواهند داشت. شرح فعالیت ارائه شده در شرکت دانش بنیان باید در راستای حل مشکلات علمی و فنی کالا و خدمات دانش بنیان شرکت و یا پیشرفت علمی و فنی کالا و خدمات دانش بنیان باشد.»

 

امتیازهای فناورانه چیست؟

دیک‌سازی ضمن اشاره به امتیازهای فناورانه، اظهار کرد: «با توجه به جدول امتیاز فناورانه نخبگان فناور و مواردی که فرد متقاضی می‌تواند از طریق آن امتیاز لازم را کسب کند، بیشترین امتیاز قابل کسب توسط متقاضی از سابقه بیمه در شرکت دانش بنیان فعلی که توسط آن معرفی شد، است که به ازای هر ماه فعالیت شش امتیاز است. همچنین در خصوص فعالیت تمام‌وقت در شرکت دانش بنیان اعلام شده در صورتی که فرد در شرکت‌های دانش بنیان قبلی مشغول بوده است، برای هر یک ماه سابقه ثبت شده در شرکت دانش بنیان قبلی 3 امتیاز کسب خواهد کرد. مشمول به ازای مقطع تحصیلی کارشناسی 5 امتیاز، کارشناسی ارشد 15 و دکتری تخصصی 25 امتیاز دریافت خواهد کرد.»

وی ادامه داد: «در صورتی که فرد متقاضی متاهل باشد، 20 امتیاز و به ازای هر فرزند 15 امتیاز به او تعلق می‌‌گیرد. در صورتی که فرد متقاضی عضو هیئت مدیره شرکت دانش بنیان و یا مدیر عامل شرکت باشد، با توجه به  آگهی روزنامه رسمی شرکت در صورتی که از تاریخ سمت فرد به عنوان  هیئت مدیره یا مدیر عامل 9 ماه گذشته باشد، به ازای هر ماه چهار امتیاز تا سقف‌های تعیین شده تعلق می‌گیرد. در صورتی که فرد متقاضی از بنیان‌گذاران شرکت باشد و در اولین دوره تشکیل شرکت بوده باشد، به فرد متقاضی20 امتیاز شرکت‌های نوپا و نوآور و 30 امتیاز شرکت‌های فناور تعلق می‌گیرد.»

دیک‌سازی گفت:‌ «در صورتی که وضعیت تایید شرکت نوپا یا فناور باشد، متقاضی 20 امتیاز دریافت خواهد کرد. در صورتی که شرکت دانش بنیان مذکور دارای اظهارنامه مالیاتی باشد و به ازای هر یک الی پنج میلیارد تومان فروش شرکت های نوپا 20 امتیاز، پنج الی 30 میلیارد تومان فروش شرکت‌های نوآور 30 امتیاز و 30 میلیارد تومان به بالا برای شرکت های فناور 40 امتیاز دریافت خواهد کرد و در نهایت شرکت‌های سمتا 30 امتیاز و مناطق کمتر توسعه یافته و محروم 20 امتیاز دریافت خواهند کرد.»

 وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه کل شرکت‌های دانش بنیان تایید شده توسط معاونت علمی و فناوری 8959 شرکت هستند، گفت: «از این تعداد شرکت هم اکنون شرکت‌های دانش بنیان نوآور و فناور تعداد 2385 و شرکت‌های نوپا تعداد 6574 عدد هستند که در صورت داشتن شرایط شیوه‌نامه امکان بهره‌مندی از این تسهیلات را خواهند داشت. همچنین درخصوص فرایند اجرا در صورتی که شرایط شرکت و متقاضی فراهم است، وی مطابق با جدول زما‌بندی سایت دانش‌بنیان و سنوات خود می‌بایست یک اعزامی را با هماهنگی شرکت انتخاب نمایند.»

 دیک‌سازی با تاکید بر اینکه فرد در زمان ثبت درخواست می‌بایست فارغ‌التحصیل یا در شرف فارغ‌التحصیلی باشد، اضافه کرد: «متقاضیان می‌بایست درخواست خود را داخل سامانه prs ثبت نمایند. در پروپوزال ثبت شده در این سامانه باید عنوان، خلاصه پروپوزال، نقش طرح در ارتقاء محصول یا خدمت دانش بنیان، شرح فنی پروپوزال، اینکه طرح ارائه شده قرار است برطرف کننده چه مسئله ای باشد، چگونگی ارتباط سوابق تحصیلی با سوابق شغلی مشمول، ارتباط سوابق تحصیلی و سوابق کاری مشمول با پروپوزال و فعالیت شرکت و نهایتا اینکه در انتهای پروژه قرار است چه ارزشی خلق شود و چه خروجی ملموسی خلق شود، آورده شود. در نهایت بعد از تکمیل تمامی فیلدها ارسال درخواست را کلیک نموده و تیک مربوط به قوانین ومقررات و تعهد نامه را ثبت نموده و درخواست خود را نهایی نمایید. سپس درخواست با موفقیت برای شرکت مد نظر ارسال خواهد شد و وضعیت متقاضی به در انتظار تایید شرکت تغییر خواهد کرد.»

وی در پایان گفت: «عناوین دستورالعمل به کارگیری مشمولین در شرکت مطابق با ابلاغیه شماره یک شامل فرآیند شروع به کار سرباز، ساعت موظفی حضور و محل استقرار قانونی، دورکاری و ماموریت خارج از محل استقرار قانونی، مقررات مرخصی استحقاقی و استعلاجی کارکنان وظیفه، تعطیلات نوروز، گزارش عملکرد، بازدید عملکرد، کسری خدمت، خروج از کشور، بیمه نیروهای مسلح، فرآیند تسویه حساب و پایان کار، حقوق سرباز، لغو امریه و پاسخ‌گویی است.»