مشارکت دانشبنیانها در ایجاد سامانه دوربین رقومی/اعلام نتیجه فراخوان تا ۲ هفته آینده
رییس سازمان نقشهبرداری کشور با بیان اینکه برای ایجاد سامانه ملی دوربین زنیت رقومی در کشور فراخوانی برای مشارکت شرکتهای دانشبنیان توانمند در این طرح منتشر شده است، گفت: این فراخوان از طریق سامانه تدارکات الکترونیکی دولت (ستاد) به ثبت رسیده و نتایج آن تا یکی دو هفته آینده مشخص خواهدشد.
رییس سازمان نقشهبرداری کشور با بیان اینکه برای ایجاد سامانه ملی دوربین زنیت رقومی در کشور فراخوانی برای مشارکت شرکتهای دانشبنیان توانمند در این طرح منتشر شده است، گفت: این فراخوان از طریق سامانه تدارکات الکترونیکی دولت (ستاد) به ثبت رسیده و نتایج آن تا یکی دو هفته آینده مشخص خواهدشد.
مسعود شفیعی با اشاره به آخرین وضعیت اجرای پروژه ایجاد سامانه ملی دوربین زنیت رقومی، افزود: این طرح با همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برنامهریزی شده است. اجرای این طرح علاوه بر مسائل علمی و دانشی، دارای مسائل فنی و تکنولوژیکی است که ضرورت دارد با مشارکت محققان کشور صورت گیرد.
وی با تاکید بر اینکه در زمینه تولید دادههای ارتفاعی و ثقلی نیاز داریم که جهشی صورت گیرد، اظهار کرد: در این زمینه خلاهایی از سالهای قبل داشتیم؛ از این رو استفاده از سامانههای دوربین رقومی زنیت برای جمع آوری دادههای با سرعت بیشتر پیشنهاد شد.
شفیعی اضافه کرد: این طرح آماده شده و به اطلاع معاونت علمی ریاست جمهوری رسیده است و متعاقب آن فراخوانی منتشر کردیم و بر اساس آن اعلام شد شرکتهای دانشبنیانی که میتوانند در ساخت این نوع دوربینها با ما مشارکت کنند، اعلام آمادگی کنند.
رییس سازمان نقشهبرداری با بیان اینکه قرار است منابع اجرای این طرح از سوی معاونت علمی تامین شود، خاطر نشان کرد: تلاش میشود این طرح در سال جاری اجرایی شود و فرآیند ساخت این سامانه در کشور شکل بگیرد.
شفیعی، ایجاد سامانه دوربینهای رقومی در کشور را گام مهمی در جهت استفاده از علم نجوم حوزه ژئودزی و نقشهبرداری دانست و یادآور شد: یکی از مشکلات ما در تولید دادههای ثقلی و ارتفاعی، زمانبر بودن تولید دادههای مورد نیاز است و عقب ماندگیهایی در این زمینه داریم؛ ولی با استفاده از این سامانه سرعت برداشت دادهها نسبت به روشهای فعلی چند برابر خواهد شد.
وی افزود: با توجه به مساحت زیاد کشور، بهرهبرداری از سامانه ملی دوربین زنیت رقومی میتواند سرعت جمعآوری داده را چند برابر کند و دقت قابل قبولی افزایش دهد.
رییس سازمان نقشهبرداری اضافه کرد: در روش فعلی، جمعآوری دادهها شاید دهها سال زمان نیاز داشته باشد، ولی این روش میتواند کمتر از یک دهه ما را به پوشش قابل قبولی از وضعیت مشاهدات ثقلی و ارتفاعی در کشور برساند.
وی در پاسخ به این سوال که تاکنون چند شرکت فناور و دانشبنیان در فراخوان سازمان نقشهبرداری اعلام آمادگی کردند، پاسخ داد: این فراخوان از سوی سامانه تدارکات الکترونیکی دولت (ستاد) منتشر شده است و نتایج آن تا یکی دو هفته آینده مشخص خواهد شد.
طراحی و ساخت سامانه ملی دوربین رقومی زنیت با کمک ظرفیتهای بومی کشور، موضوع انعقاد تفاهمنامه همکاری میان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و سازمان نقشهبرداری کشور در سال گذشته بوده است. این سامانه یک سیستم سختافزاری است که ارتفاع "ژئوئید" (سطح مبنای ارتفاعی کشور) و "ارتومتریک" دقیق نقاط مورد نظر را تعیین میکند که نیاز حیاتی پروژههای زیربنایی ارتفاعی در سطح ملی به شمار میرود.
تعیین اختلاف ارتفاعهای ژئوئید و ارتومتریک یکی از مهمترین مزایای ساخت این سامانه در کشور است.
نجوم کاربردی در نقشهبرداری مهمترین هدف استفاده از این سامانه است؛ چراکه پایه این روش، استفاده از علم ستارهشناسی است که با کمک آن در نقشهبرداری از قسمت دقیق و قابل اندازهگیری تحت عنوان Astrometry استفاده میشود. براین اساس، Astrometry برای توسعه کمی و کیفی شبکههای ترازیابی ملی کاربرد خواهد داشت.
منبع: ایسنا
ارسال به دوستان