روایت جهش هزاران میلیارد تومانی دانشبنیانهای ایرانی با دست خالی
شرکتهای دانشبنیان کشورمان که حتی کارشان را از زیرزمینها آغاز کرده بودند، پرواز بلندی به سمت درآمدزایی و تحول اقتصادی داشتهاند.
تا همین چند سال پیش حتی اگر با جامعه دانشگاهی کشور درباره شرکتهای دانشبنیان صحبت میکردیم کسی اطلاعات چندانی از این شرکتها نداشت و مردم عادی هم که کمتر نام دانشبنیان را شنیده بودند. با تأکید مقام معظم رهبری مبنی بر حمایت از تولید داخلی مسئولان، قوانین حمایتی از محققان ایرانی را تصویب کرده و در دانشگاهها نیز پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد برای حمایت از محققان راهاندازی شد. محققان کشورمان نیز با راهاندازی شرکتهایی به نام شرکتهای دانشبنیان و استقرار در پارکهای علم و فناوری فرمان مقام معظم رهبری را لبیک گفته و با همت والایشان گام بلندی برای انجام کاری کارستان آغاز کردند.
گفتند میخواهند تحول اقتصادی در کشور ایجاد کرده و تولید ایرانی را به برند دلخواه مردم تبدیل کنند، حالا پس از گذشت چند سال نهتنها مردم با شرکتهای دانشبنیان آشنا هستند بلکه از محصولات این محققان نیز استفاده میکنند و حتی این محصولات به کشورهای دیگر نیز صادر میشود.
محققان ایرانی طبق خواسته مقام معظم رهبری عمل کردند و به قولهایشان جامه عمل پوشاندند، اما آیا وجود این شرکتها در اقتصاد کشور نیز موثر بوده است؟ آیا این شرکتها تحول اقتصادی نیز ایجاد کردند؟
پاسخ این سوالات را باید در آمار جستجو کنیم و بدانیم که گردش مالی و درآمدزایی این شرکتها به چه نحوی بوده است.
* درآمدزایی ۱۲۰ هزار میلیارد تومانی دانشبنیانها در سال ۹۸
سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیسجمهور در سخنرانیهای اخیرش از روند افزایشی درآمد شرکتهای دانشبنیان خبر داده و گفته است: آمار درآمدزایی این شرکتها بسیار مسرتبخش است و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری حتی به دنبال فراهم آوردن محیطهای کسبوکار بیشتری برای شرکتهای دانشبنیان است.
پرویز کرمی مشاور معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز از درآمدزایی ۱۲۰ هزار میلیارد تومانی دانشبنیانها در سال ۹۸ خبر داده و گفته است: خوشبختانه امسال هم رهبر فرزانه انقلاب اسلامی شعار سال را «جهش تولید» نام نهادند که هدایتگر و تشویقکننده سازمانها و نهادها بر توجه و تمرکز بر موضوع تولید خواهد بود. این روندی است که از سال گذشته با تمرکز بر رونق تولید در کشور آغازشده بود و نیاز بود که استمرار و ادامه آن را داشته باشیم. خوشبختانه در سال گذشته اقدامات، حرکتها و فعالیتهای خوبی از سوی شرکتهای دانشبنیان، استارتآپها و کسبوکارهای نوپا به جامعه ارائه شد.
وی با ارائه آماری از عملکرد شرکتهای دانشبنیان در سال 98 اعلام کرده است: شرکتهای دانشبنیان در سال گذشته توانستهاند بیش از ۳۰۰ هزار شغل بهصورت مستقیم بهویژه برای فارغالتحصیلان دانشگاهی در ردههای کارشناسی ارشد و دکتری داشته و در سال گذشته ۱۲۰ هزار میلیارد تومان درآمدزایی و گردش مالی کسب کنند که این مسئله میتواند در ارزشافزودهای که کشور از فناوری و تولید علم ایجاد میکند کمک کند.
کرمی ابراز امیدواری کرده است: میتوانیم با همدلی حاکمیت، دولت و مردم تعداد شرکتهای دانشبنیان را از ۵ هزار به تعداد بالاتری ارتقاء دهیم و با توجه به ظرفیت، کیفیت و پتانسیل نیروهای متخصص و جوانی که در کشور وجود دارد میتواند این اتفاق در کشور در کوتاهمدت رخ دهد.
* پیشرفت نانوفناوری و تاثیر آن بر تحول اقتصادی کشور
سعید سرکار دبیر ستاد توسعه فناوری نانو نیز درباره حجم اقتصاد محصولات مبتنی بر فناوری نانو گفته است: اقتصاد نانو در سال ۹۲، حدود ۱۸ میلیارد تومان بوده است، این آمار در سال ۹۷ به ۱۴۰۰ میلیارد تومان رسیده و در سال ۹۸ بیش از ۲۵۰۰ میلیارد تومان بوده است.
وی ابراز امیدواری کرده است: در نظر داریم با برنامهریزی انجامشده تا پایان سال ۱۴۰۰ حجم اقتصادی فناوری نانو از ۷ هزار میلیارد تومان فراتر رود و تا پایان ۱۴۰۰ حجم صادرات ایران در این حوزه به حدود یک میلیارد دلار برسد.
به عقیده کارشناسان برای رشد و توسعه جهشی تولید در کشورمان باید هر چه بیشتر به بخش خصوصی و شرکتهای دانشبنیان بها دهیم و این شرکتها باید تلاش خود را درزمینهٔ رفع نیازهای کشور بیشتر کنند که البته شرکتهای دانشبنیان در سال گذشته گامهای موثر و حرکت خوبی درزمینهٔ ساخت و تولید محصولات و کالاهای موردنیاز، تولید محصولات و کالاهای تحریمی داشتهاند که امسال نیز استمرار دارد.
منبع: خبرگزاری فارس
ارسال به دوستان