مدیرعامل باسلام:

ورود استارتاپ‌ها به بورس جهت تامین مالی آنها الزامی است

مدیرعامل شرکت توسعه و تدبیر جوامع باسلام بر لزوم تامین مالی استارتاپ‌ها تاکید کرد و گفت: شرکت‌های دانش‌بنیان نیازمند تامین مالی بزرگتری هستند که با ورود بیشتر استارتاپ‌ها در بورس این مشکل حل می‌شود.

محمدرضا آقایا به‌عنوان یکی از شخصیت‌های فعال در عرصه اقتصاد و کارآفرینی که  در دیدار اخیر تولیدکنندگان و کارآفرینان با رهبر معظم انقلاب اسلامی به ایراد سخن پرداخت، در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در قم، مشکلات شرکت‌های استارتاپی ایرانی را تشریح کرد.

وی با اشاره به ویژگی‌های اکوسیستم شرکت‌های استارتاپی عنوان کرد: این اکوسیستم از جوانانی است که در روزهای آغازین جنگ خودشان وارد میدان‌ شدند، منتظر دولت وقت نماندند، دست خالی ایستادند، دفاع کردند و نهایتاً جنگ را خودشان اداره کردند. جهاد امروز در این اکوسیستم، حل مسئله‌های مردم است، ناکارآمدی‌ها را تبدیل به فرصت می‌کنند و آنها را یک‌به‌یک شروع به حل می‌کنند. 

وی ادامه داد: این اکوسیستم حمل‌ونقل عمومی و گردشگری کشور را متحول کرد، در فناوری‌های مالی بیشتر خدماتی که سمت کاربر نهایی در این صنعت توسعه داده می‌شود توسط استارت‌آپ‌ها است، در تجارت الکترونیک تمام کالاها و خدمات ایران از همه جای کشور آنلاین و با قیمت شفاف قابل دسترس شده است، در پیام‌رسان‌ها به توان هندل کردن ترافیک سنگین و پرحجم در لحظه رسیده است و زیرساخت امنیت لازم برای تحقق تراکنش‌های میلیونی آنلاین را فراهم کرده است.

 

بهره‌مندی از سرمایه‌گذاری خارجی در حوزه استارتاپ‌ها

مدیرعامل شرکت توسعه و تدبیر جوامع باسلام در ادامه تصریح کرد: تمامی این دستاوردها با سرمایه‌گذاری حداکثر ۶۰۰ میلیون دلاری رخ داده است که یک سوم آن خارجی بوده و گاهی‌اوقات این رقم، به‌اندازه یک راند سرمایه گذاری یک استارتاپ در همه کشورهای اطراف ما است.

آقایا خاطرنشان کرد: اتفاقی که در این اکوسیستم در حال جریان است، می‌تواند سرنوشت کشور را بهبود بخشد، چهره‌ی ایران را در جهان ارتقا دهد، همچنین مایه پیوند، محبت و تعامل مردم این منطقه، با یکدیگر شود. اکنون از رهبر انقلاب میخواهیم حل مسئله‌های بزرگ این کشور را از این جمع بخواهند، به خصوص مانند جوانان جنگ به این جمع اعتماد کنند و به آنان انرژی، نور و باور وجود خود را منتقل کنند.

وی با اشاره به مشکلات موجود در حوزه منابع انسانی در ایران افزود: ایران معدن طلا و الماس نیروی انسانی است، به غیر از غرب تمامی کشورهای اطراف همه از این ظرفیت و نعمت خدادادی در حال بهره‌مندی هستند. در زمینه‌های منابع انسانی هم می‌توانیم زمین‌بازی را تغییر دهیم. چرا ما به استعدادهای منطقه و تیم‌هایی که آرمان‌های بلند دارند، ویزا و اقامت کارآفرینی ندهیم و از آنان نخواهیم که بیایند و در ایران مستقر شوند و با هم کار کنیم؟

مدیرعامل استارتاپ باسلام با اشاره به ثبات حکمرانی به خصوص در حوزه تکنولوژی اذعان کرد: آغاز خیلی خوبی را با هدایت رهبر انقلاب در حوزه‌های دانش بنیان داشته‌ایم، اما اکنون انرژی در آن تضعیف شده و نیرو‌های تاثیر گذار در این حوزه مشغول به فعالیت نیستند، و این موضوع باعث شده ثبات راهبردی برای افق های بلندمدت و بزرگ را نداشته‌ باشیم. لازم به ذکر است، اکنون وضعیت حکمرانی در حوزه علم و تکنولوژی نیاز به ارتقای جدی دارد.

 

ایران می‌تواند دانش اکوسیستم‌سازی را صادر کند

وی عنوان کرد: در حوزه زیرساخت رایانش ابری می‌توانیم علاوه بر، پرداختن به مسئله ترافیک داخلی، میزبانی کشورهای همسایه را به عهده بگیریم. همچنین می‌توانیم در حوزه هوش مصنوعی در جهان مدل متفاوتی عرضه نماییم. ما اکنون به دانش اکوسیستم سازی رسیده‌ایم که می‌توانیم این دانش را در منطقه هم تکرار کنیم و با هم پیوندهای عمیق تر فراهم کنیم.

آقایا با اشاره به سرمایه موجود در کشور گفت: این صنعت ارزش سرمایه‌گذاری بلندمدت را خلق می‌کند و در جهان از بهینه‌ترین‌ها است، استارتاپ‌ها بیشتر سنشان زیر ۳۰ سال است و تمام توسط صندوق‌های مخاطب‌پذیر تامین مالی شده‌اند. این اکوسیستم به خاطر تحریم و کمبود سرمایه از این هم بهینه‌تر شده و بهشت سرمایه‌گذاری در ایران است.

مدیرعامل استارتاپ باسلام ادامه داد: اگر تاثیر این استارتاپ‌ها در بهبود حکمرانی عمومی، قدرت ایجاد امید، انرژی در کشور، معکوس کردن جریان مهاجرت به خصوص جریان مهاجرت نخبگان، تاثیرگذاری در دیپلماسی عمومی و تاثیر مثبت در زیست‌بوم و طبیعت را در نظر بگیریم، می‌توان گفت مشابه آن در کشور نیست.

وی در پایان بیان کرد: سیستم قضایی و امنیتی کشور استارتاپ‌ها را یاور خود در بهبودی کشور ببینند و شیوه تعامل را ارتقا دهند. همچنین مالکیت معنوی و تبدیل دارایی‌های نامشهود به سرمایه هم، هر چه سریع‌تر تبدیل به نرم حسابرسی حقوقی کشور شود و دارایی شرکت‌های دانش‌بنیان نیازمند تامین مالی بزرگتری است که با ورود بیشتر استارتاپ‌ها در بورس این مشکل حل می‌شود.