آشنایی با فرآیندهای دانش‌بنیان _ دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

1402/08/16

اصفهان

عمومی آشنایی با دانش بنیان

برگزار کننده :

دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

شروع:
1402/08/16 ساعت 12:30
پایان:
1402/08/16 ساعت 15:30
رویداد حضوری است.
برگزار کننده
دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
تماس
رویداد های برگزارشده
2
رویداد های فعال
0
سوالات متداول
مشاهده همه سوالات

خیر، پروژه های تحقیق و توسعه که با هدف های ذیل انجام شده باشند مورد تایید است.

تولید محصولات یا خدمات جدید 
ارتقاء محصولات یا خدمات فعلی که فراتر از فعالیت های معمول و رایج توسعه ای شرکت و مستلزم مواجهه با ریسک فنی باشد و ارتقای محصول یا خدمت با تغییر فناوری موجود و به کارگیری فناوری جدید حاصل شده باشد.
بهبود فرآیندهای تولید و عملیات که فراتر از فعالیت های معمول و رایج توسعه ای شرکت و مستلزم مواجهه با ریسک فنی باشد و بهبود فرآیند با تغییر فناوری موجود و به کارگیری فناوری جدید حاصل شده باشد.

  •  نظام مند باشد: دارای طرح، برنامه زمان بندی، خروجی و اهداف مشخص باشد.

  •  سطح فناوری محصول یا خدمت نهایی پروژه متوسط رو به بالا باشد.

  •  در سطح صنایع مربوطه در کشور جدید (نه لزوماً منحصر به فرد) باشد.

  •  در پایان طرح (پروژه) تحقیق و توسعه، تیم تحقیق و توسعه شرکت و همکاران بیرونی آن به مبانی طراحی و  دانش فنی تسلط کافی یافته باشند.

به استناد مفاد مصوبه هیئت وزیران با موضوع آیین نامه اجرایی بند (ب) ماده (11) قانون جهش تولید دانش بنیان - مصوب 04/07/1401، اعتبار مالیاتی به شرکت های دارای جواز تاسیس و پروانه بهره برداری از مراجع ذیربط اعطا می شود.

بر اساس آیین نامه، شرکت های متقاضی نیازمند اخذ مجوز کسب و کار از سازمان مرتبط با زمینه کاری خود بوده و نیاز به اخذ مجوز تحقیق و توسعه از سازمان خاصی نیست.

بله، در صورتی که مشمول مالیات باشند می توانند.

شرط بهره برداری از اعتبار مالیاتی احراز سه شرط نظام مند بودن پروژه و «نوآورانه بودن» و « فناورانه بودن» پروژه است و صرف تولید بار اول بودن منجر به بهره برداری از اعتبار مالیاتی نخواهد شد.

باید مطابق آیین نامه اجرایی اجرایی بند(ب) ماده (11) قانون جهش تولید دانش بنیان باشد (در چهارچوب مواد 147 و 148 قانون مالیات های مستقیم) و در سرفصل های جداگانه هزینه کرد تحقیق و توسعه در دفاتر قانونی ثبت و نگهداری شود. (از ثبت هزینه کرد در سرفصل دارایی خودداری نمایید)

معادل هزینه‌های انجام شده در پروژه‌های تحقیق و توسعه مورد تایید دبیرخانه کارگروه دانش بنیان، به عنوان اعتبار مالیاتی از مالیات بر عملکرد مربوط به سال انجام هزینه مذکور یا سال‌های بعد کسر می شود (با قابلیت انتقال به سنوات آتی).

تهیه و اجاره فضای کار اختصاصی تحقیق  وتوسعه: هزینه اجاره فضای تحقیق و توسعه با اولویت استقرار در زیست بوم نوآوری متناسب با پروژه تحقیق و توسعه.
 ماشین آلات و تجهیزات: ماشین آلات و تجهیزات مورد نیاز تحقیق و توسعه در صورتی که نصب و راه اندازی شده باشد، معادل استهلاک سالیانه دستگاه بر اساس آخرین جدول استهلاک مالیاتی موضوع ماده ۱۴۹ قانون مالیات های مستقیم.
نیروی انسانی: معادل حقوق و مزایای مندرج در لیست بیمه تامین اجتماعی برای نیروی انسانی دارای نقش کلیدی و تسلط کافی در پروژه های تحقیق و توسعه تا سقف حداکثر دستمزد مشمول کسر حق بیمه.
مواد اولیه و قطعات مصرفی: هزینه خرید مواد اولیه و اجزا و قطعات صرفاً به میزانی که در پروژه تحقیق و توسعه استفاده شده است.
تاییدیه ها و استانداردها: هزینه آزمون‌ها و تست‌ها برای تحقیق و توسعه و استانداردهای ویژه و اختصاصی بر روی محصولات و خدمات مرتبط با پروژه و هزینه ثبت پتنت بین المللی.
همکاری فناورانه: هزینه کرد قرارداد با شرکت های دانش بنیان و فناور، دانشگاه ها و مراکز پژوهشی با تایید دبیرخانه و در چارچوب سرفصل های مورد تایید هزینه کرد در پروژه های تحقیق و توسعه.

شرکت موظف است حداکثر ظرف یک ماه پس از پایان سال مالی اقلام هزینه‌کرد طرح (پروژه)های تحقیق و توسعه را در سرفصل‌های مورد تایید و در قالب تعیین شده توسط دبیرخانه شورا به همراه اسناد مالی مورد نیاز ارائه نماید و دبیرخانه شورا نیز موظف است میزان هزینه کرد آن را تعیین کرده و به همراه اسناد هزینه‌ای معتبر حداکثر تا 4 ماه پس از پایان سال مالی در اختیار سازمان قرار دهد.

خیر، هزینه خرید زمین و ساختمان و یا احداث آن جزء سرفصل‌های مورد تایید هزینه‌ کرد تحقیق و توسعه نیست.

خیر بر اساس قانون، اعتبار مالیاتی سقفی نداشته و حداکثر میزان پرداخت آن هزینه‌های تحقیق و توسعه مورد تایید دبیرخانه اعتبار مالیاتی است.

تجهیزات تولید انبوه که صرفاً منجر به افزایش ظرفیت تولید می‌شود.
هزینه خرید تجهیزات و اقلام اداری از قبیل کامپیوتر، تلویزیون و مبلمان اداری.
خرید تجهیزات و ماشین آلات از سازندگان خارجی، در صورت وجود مشابه داخلی مورد تایید دبیرخانه.

خیر، هزینه کرد برای خرید دستگاه مشابه تا سه سال آینده در برنامه پذیرفته نخواهدشد.

خیر، صرفاً نیروی انسانی که در پروژه‌های تحقیق و توسعه دارای نقش کلیدی و تسلط فنی کافی باشد. 

مبنای حقوق و دستمزد نیروی انسانی تحقیق و توسعه، حقوق و مزایای مندرج در لیست بیمه شدگان شرکت در سامانه بیمه تامین اجتماعی و تا سقف حقوق و مزایای مشمول بیمه تامین اجتماعی در آن سال خواهدبود.

استانداردهای عمومی و مدیریتی که به طور مشخص با پروژه در ارتباط نیست مورد پذیرش نمی‌باشد.

در خصوص پروژه¬هایی که کارفرما دارند، اعتبار مالیاتی به شرکت کارفرما تعلق می‌گیرد و شرکت مجری نمی-تواند برای اعتبار مالیاتی این‌گونه از پروژه‌ها اقدام کند. در صورتی که مجری پروژه به منظور انجام پروژه ناگزیر به انجام تحقیق و توسعه مجزا باشد و این تحقیق و توسعه خارج از تعهدات تعریف شده در قرارداد فی‌مابین طرفین باشد، مجری پروژه می‌تواند برای این قسمت، زیر پروژه‌ای جدا تهیه نموده و برای اعتبار مالیاتی این قسمت اقدام نماید.

بله، این دسته از هزینه‌ها در سرفصل‌های مالی شرکت‌ها به صورت دارایی تعریف گردیده  و هزینه استهلاک آنها در بازه زمانی مورد استفاده در پروژه تحقیق و توسعه به صورت هزینه استهلاک محاسبه گردیده و مشمول اعتبار مالیاتی می‌گردد.

 بله، بخش توسعه دانشی این نوع از قراردادها بر اساس ماده 13 قانون جهش تولید دانش‌بنیان قابل پرداخت است.

 بله، اسامی افرادی که در تیم تحقیق و توسعه پروژه‌های تحقیق و توسعه هستند حتما باید به دبیرخانه اعلام گردیده و لیست بیمه تامین اجتماعی این افراد نیز ارایه گردد.

بله، هزینه‌های تست،آزمون و استاندرادسازی شممول اعتبار مالیاتی می‌شوند.

این نوع از فراخوان‌ها با هدف تشویق شرکت‌ها (دانش‌بنیان و غیر دانش‌بنیان)  به تعریف و انجام طرح‌های تحقیق و توسعه در موضوعات اولویت دار ملی اعلام گردیده و تنها پروژه‌هایی که در فهرست این فراخوان‌ها توسط دبیرخانه اعلام می‌گردد می‌توانند برای اعتبار مالیاتی اقدام نمایند.

خیر

خیر

در صورتی که پروژ‌ه‌های شرکت‌های متقاضی شکست خورده و منجر به نتیجه نگردند، دلایل شکست پروژه توسط کارگزارن ارزیابی مورد بررسی قرار گرفته و در صورت اثبات عدم قصور شرکت در مراحل مختلف انجام تحقیق و توسعه، اعتبار مالیاتی به شرکت تعلق خواهد گرفت. با این حال این موارد در پرونده شرکت‌ها ثبت گردیده و در ارزیابی پروژه‌های آتی این شرکت‌ها مد نظر خواهد بود.

در صورتی که آن تجهیزات مشابه داخلی نداشته باشد، استهلاک آن به میزان استفاده در پروژه مشمول اعتبار مالیاتی خواهد بود.

 موارد را به صورت کتبی و با مستندات کافی به دبیرخانه اعتبار مالیاتی اعلام نمایید تا از جانب این دبیرخانه قابل پیگیری باشد.

خیر، بر اساس قانون این نوع از قراردادها باید با شخصیت‌های حقوقی (دانشگاه‌ها و شرکت‌های دانش بنیان و یا مستقر در پارک‌ها) باشد.

نیروهای انسانی تحقیق و توسعه باید در لیست بیمه شرکت متقاضی باشد.

شرکت موظف است پروژه‌های خود را حداکثر تا 3 ماه پس از شروع سال مالی جدید به دبیرخانه شورا ارائه نماید و دبیرخانه ظرف مدت 2 ماه پس از تکمیل اطلاعات و مستندات، نتیجه را به شرکت اعلام نماید.

پروژه‌های شرکت‌های متقاضی در صورت کامل بودن مستندات ومدارک لازم از جانب دبیرخانه به کارگزاران ارزیابی تخصیص داده شده و این کارگزاران، نتایج ارزیابی را به دبیرخانه منعکس می‌نمایند. پرونده‌های تایید شده به منظور ارزیابی‌های بیشتر به کارشناسان فنی ارجاع داده شده و در نهایت نام پروژه، بازه زمانی و هزینه‌کرد مصوب پس از تصویب شورا به اطلاع شرکت رسانده می‌شود. در پایان سال مالی، کارگزاران ارزیابی دبیرخانه برای ارزیابی پیشرفت و هزینه کرد پروژه به شرکت مراجعه کرده و از پروژه انجام شده بازدید می-نمایند. هزینه‌کرد تایید شده توسط کارگزاران پس از تایید دبیرخانه اعتبار مالیاتی به صورت رسمی به شرکت اعلام می‌شود و پس از آن شرکت می‌تواند جهت کسر هزینه‌های تحقیق و توسعه تایید شده از مالیات برعملکرد خود در قالب فرم اظهارنامه مالیاتی اقدام نماید.

تنها در صورتی که پیشرفت پروژه مطابق برنامه زمانی حاصل شده باشد، مورد تایید است.

پس از ارجاع پروژه شرکت‌های متقاضی از جانب دبیرخانه به کارگزاران ارزیابی دارای صلاحیت از جانب دبیرخانه اعتبار مالیاتی، کارگزار مربوطه با شرکت تماس گرفته و تعاملات لازم ایجاد می‌گردد.

خیر، در صورتی که محصولی تعداد تولیدکنندگان محدودی در داخل کشور داشته باشد به نحوی که با تولیدات موجود، هنوز نیاز به آن محصول در کشور رفع نشده باشد،  شرکت جدید تولیدکننده آن محصول، شرط نوآوری را احزار خواهد نمود.

تنها در صورتی که پیشرفت پروژه مطابق برنامه زمانی اعلام شده باشد، مورد تایید است.

شرکت می‌تواند از طریق لینکی که در پیام اعلام نتیجه به شرکت وجود دارد، اعتراض خود را در بازه زمانی مشخص شده ارسال کند.

اعتبار مالیاتی تحقیق و توسعه از ابتدای سال مالی مورد ارزیابی، قابل قبول است.

خیر، سازمان امور مالیاتی فقط هزینه‌ها را حسابرسی و صحت سنجی می‌کند.

خیر، پروژه‌هایی که مدت زمان آن‌ها چند ساله باشند نیز امکان بهره‌برداری از اعتبار مالیاتی را دارند.

شرکت‌ها در زمان‌های اعلام شده در فراخوان‌های دبیرخانه اعتبار مالیاتی، از طریق سامانهetebar14.ir  پروژه های تحقیق و توسعه خود در سال آتی را می‌توانند معرفی کنند.

خیر، شرکت‌ها ا‌مکان معرفی پروژه تا 3 ماه پس از شروع سال مالی جدید و تنها در زمان فراخوان‌های اعلامی توسط دبیرخانه را دارند.

در اعتبار مالیاتی، به میزان هزینه کرد مورد تایید پروژه‌های تحقیق و توسعه از مالیات بر عملکرد قطعی شده سال انجام هزینه مذکور یا سال‌های بعد کسر می‌گردد. در معافیت مالیاتی، درآمد محصولات دانش‌بنیان شرکت مشمول معافیت می‌شود.

خیر، شرکت در یک سال مالی امکان استفاده همزمان از معافیت و اعتبار مالیاتی را ندارد.

قانون مرتبط محدودیت
قانون مالیات‌های مستقیم طرح سرمایه‌گذاری مشمول مشوق‌های مالیاتی بند (س) و (ث) ماده 132 قانون مالیات‌های مستقیم نیست.
قانون مالیات‌های مستقیم زیان کاهش ارزش سرمایه‌گذاری طرح، به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی موضوع مواد 147 و 148 قانون مالیات‌های مستقیم تلقی نمی‌شود.
قانون مالیات‌های مستقیم عدم مشمول جایزه خوش حسابی موضوع ماده 190
قانون مالیات‌های مستقیم عدم مشمول خشارت و استرداد موضوع ماده 242 قانون مالیات2های مستقیم و تهاتر با بدهی سنوات گذشته قبل از سال انجام هزینه و سایر منابع مالیاتی

 

 خیر، در یک سال مالی شرکت تنها مجاز به استفاده از یکی از معافیت‌­ها می­‌باشد.

 به طور کلی برای شرکت­‌هایی که میزان فروش محصولات دانش­‌بنیان آن­ها بیشتر از هزینه­‌های تحقیق و توسعه آنهاست استفاده از معافیت مالیاتی مناسب‌­تر است. شرکت‌ها می­‌توانند در ابتدای سال مالی پروژه­‌های تحقیق و توسعه خود را در سامانه اعتبار 14 ثبت نمایند و در صورتی که در انتهای سال و پس از مشخص شدن دقیق هزینه­ کردها، به این نتیجه رسیدند که استفاده از معافیت فروش بیشتر به نفع آن­ها می­باشد در خصوص تغییر درخواست اعتبار مالیاتی به معافیت فروش با دبیرخانه مذاکره نمایند. دبیرخانه اعتبا مالیاتی همکاری لازم با متقاضیان به منظور تغییر نوع درخواست را خواهد داشت.

با مرکز مشاوره به شماره 91008100- داخلی(4) تماس بگیرید.

خیر، شرکت‌هایی که دانشگاه بعنوان سهامدار آنان نیست و همچنین اعضاء اصلی آنها عضو هیئت علمی دانشگاه نیز نباشند، می‌­توانند وارد فرآیند ارزیابی شرکت‌های دانش‌بنیان شوند. 

شرکت‌های متقاضی پس از ثبت نام و ارائه اسناد مربوطه در سامانه daneshbonyan.ir، توسط «کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت‌ها و موسسات دانش‌بنیان و نظارت بر اجرا»، موضوع ماده (3) آیین‌نامه اجرایی قانون حمایت از شرکت‌ها و موسسات دانش‌بنیان و تجاری سازی نوآوریها و اختراعات، مورد ارزیابی قرار می گیرند و در صورت تأیید، از مزایای عدم شمول «قانون راجع به منع مداخله وزرا و نمايندگان مجلسين و كارمندان در معاملات دولتي و كشوري» استفاده می کنند.

 

بر اساس ماده43 قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت - مصوب 4/12/93،  دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی (دولتی و غیردولتی) مجازند با ایجاد و مشارکت در شرکت‌های دانش‌بنیان که حداکثر چهل ‌و نه درصد (49%) سهام آن متعلق به دانشگاه‌ها، مؤسسات پژوهشی و دیگر واحدهای دولتی و مابقی سهام متعلق به اعضای هیأت‌‌‌‌علمی و دانشجویان و سایر سهامداران بخش خصوصی است، نتایج تحقیقات اعضای هیأت‌‌‌‌علمی و دانشجویان خود را تجاری‌سازی نمایند. ایجاد شرکت و درصدهای سهام و دیگر شرایط مربوط به‌ تصویب هیأت‌‌‌‌امنای مؤسسه مربوط خواهد رسید. این شرکت‌ها مشمول قانون راجع به منع مداخله وزرا و نمایندگان مجلسین و کارمندان در معاملات دولتی و کشوری مصوب 1337 نیستند.

طبق بند 7 ماده 1 قانون راجع به منع مداخله وزرا و نمايندگان مجلسين و كارمندان در معاملات دولتي و كشوري، شركت ها و موسساتي كه تعداد صاحبان سهام آن يكصد و پنجاه نفر و يا بيشتر باشد مشروط بر اين كه هيچ يك از اشخاص مذكور در ماده 1 قانون راجع به منع مداخله وزرا و نمايندگان مجلسين و كارمندان در معاملات دولتي و كشوري، بيش از پنج درصد از كل سهام آن را نداشته و نظارت يا مديريت يا اداره و يا بازرسي آن به اشخاص مذكور در فوق نباشد، مشمول این قانون نیستند و می توانند کالا و خدمات خود را به بخش دولتی به فروش برسانند.

همچنین شركت­هاي تعاوني كارمندان موسسات مذكور در ماده 1 قانون راجع به منع مداخله وزرا و نمايندگان مجلسين و كارمندان در معاملات دولتي و كشوري، در امور مربوط به تعاون نیز از شمول این قانون مستثنی هستند.

با توجه به ماده22 قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت - مصوب 4/12/93، اعضای هیأت‌ ‌‌‌علمی آموزشی و پژوهشی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی شاغل در سمتهای آموزشی و پژوهشی با اطلاع مدیریت دانشگاه برای داشتن سهام یا سهم‌الشرکه و عضویت در هیأت‌‌‌‌مدیره شرکت‌های دانش‌بنیان، مشمول قانون راجع به منع مداخله وزرا و نمایندگان مجلسین و کارمندان در معاملات دولتی و کشوری مصوب 1337 نیستند.

بنابراین در مواردی که اعضای هیئت علمی اقدام به مشارکت در مدیریت یا تأسیس شرکتی کنند که هنوز به عنوان شرکت دانش‌بنیان به تایید «کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت‌ها و موسسات دانش­بنیان و نظارت بر اجرا» نرسیده، اقدام خلاف قانونی صورت نگرفته است. مگر آنکه این شرکت‌ها قصد داشته باشند در معاملات يا داوري در دعاوي با اشخاص ذکر شده در زیر شرکت نمایند که در این صورت برخلاف «قانون راجع به منع مداخله وزرا و نمايندگان مجلسين و كارمندان در معاملات دولتي و كشوري» عمل شده است:

  • دولت يا مجلسين يا شهرداري­‌ها يا دستگاه‌هاي وابسته به آنها و يا هر سازمان يا موسسه‌ای كه اكثريت سهام يا اكثريت منافع يا مديريت يا اداره كردن يا نظارت آن متعلق به دولت و يا شهرداري­‌ها و يا دستگاه‌هاي وابسته به آنها باشد.
  • اشخاصي كه به نحوي از انحاء از خزانه دولت يا مجلسين يا موسسات مذكور در بالا حقوق يا مقرري يا حق الزحمه يا پاداش و يا امثال آن به طور مستمر (به استثنا حقوق بازنشستگي و وظيفه و مستمري قانوني) دريافت مي‌دارند.
  • مديران و كاركنان بنگاه‌­هاي خيريه‌اي كه از دولت يا از شهرداري‌­ها كمك مستمر دريافت مي‌دارند.

خیر. معرفی شرکتها از سوی معاونت علمی و فناوری، تنها به منزله مجوزی است برای استفاده از امتیاز اضافه پخش تشویقی. لذا لازم است شرکتها پیش از مراجعه به معاونت علمی و فناوری، با کسب اطلاع دقیق از هزینه‌­های پخش آگهی، با مراجعه به صداوسیما هماهنگی­‌های لازم را جهت تهیه اقلام تبلیغی انجام دهند.

شرکت‌های دانش بنیان متقاضی، با پر کردن فرم تقاضای استفاده از مزایای اضافه پخش تشویقی و ارسال آن به مرکز شرکت‌ها و موسسات دانش بنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، می توانند از این حمایت استفاده نمایند.

کلیه شرکت‌های دانش‌بنیان (اعم از شرکت‌های تولیدی و نوپای نوع 1 و 2) می توانند از این امتیاز استفاده نمایند.

  • شرکت­های دانش­‌بنیان نوپا برای محصولات تایید با معافیت و تایید بدون معافیت تا سقف فروش 5 میلیارد تومان فروش محصولات دانش­بنیان، مشمول معافیت هستند.
  • شرکت­های دانش‌­بنیان نوآور و فناور برای محصولات تایید با معافیت تا سقف معافیت مالیاتی 10 میلیارد تومان، مشمول معافیت هستند.

خیر، محصولات مستعد مشمول معافیت مالیاتی نیستند.

کلیه شرکت‌های فناور و نوآور دارای محصولات دانش‌بنیان تایید بدون معافیت، برای فعالیت‌های تحقیق و توسعه خود از اعتبار مالیاتی برخوردار هستند.

مطابق مصوبه شماره 1401/ش 0201 مورخ 20/10/1401 "شورای راهبری فناوری­‌ها و تولیدات دانش­‌بنیان"،  شرکت‌های دارای محصولات دانش‌بنیان مشمول معافیت مالیاتی (حوزه فناوری بالا) متقاضی معافیت از پرداخت مالیات بر عملکرد حاصل از فروش محصولات دانش‌بنیان مشمول معافیت مالیاتی بیش از 10 میلیارد تومان هستند، صرفاً به میزان هزینه‌های تحقیق و توسعه مورد تأیید دبیرخانه و حداکثر تا میزان مالیات متعلق به درآمد حاصل از فروش محصولات دانش‌­بنیان مشمول معافیت مالیاتی، از معافیت برخوردار می‌‍شوند.

خیر، مطابق تبصره 1 ماده 2 آیین­نامه اعتبار مالیاتی، شرکت­‌ها و مؤسساتی که از اعتبار مالیاتی بهره‌ه­مند می­شوند، در همان سال مالی امکان استفاده از معافیت مالیاتی را ندارند. 

در اعتبار مالیاتی، به میزان هزینه کرد مورد تایید پروژه­‌های تحقیق و توسعه از مالیات بر عملکرد قطعی شده سال انجام هزینه مذکور یا سال­‌های بعد کسر می­گردد. در معافیت مالیاتی، درآمد محصولات دانش‌بنیان شرکت مشمول معافیت می‌شود.

 

شرکتها می‌توانند در ابتدای سال مالی پروژه‌های تحقیق و توسعه خود را در سامانه اعتبار 14 ثبت نمایند و در صورتی که در انتهای سال و پس از مشخص شدن دقیق هزینه‌کردها، به این نتیجه رسیدند که استفاده از معافیت فروش بیشتر به نفع آن‌ها می‌باشد در خصوص تغییر درخواست اعتبار مالیاتی به معافیت فروش با دبیرخانه مذاکره نمایند. دبیرخانه اعتبا مالیاتی همکاری لازم با متقاضیان به منظور تغییر نوع درخواست را خواهد داشت.

خیر. مطابق تبصره (2) ماده (5) شیوه­نامه تخصیص حمایت­‌های مالیاتی شرکت­‌های دانش­‌بنیان، شرکت­‌ها و مؤسساتی که برای پروژه­‌های تحقیق و توسعه از اعتبار مالیاتی برخوردار شده باشند، بابت کالاها و خدمات تولید شده از نتیجه پروژه مذکور، مشمول معافیت مالیاتی نیستند.

شرکت‌های نوآور و فناور دارای محصولات دانش‌بنیان مشمول معافیت مالیاتی (سطح 1) متقاضی معافیت بیش از 10 میلیارد تومان، مشمول اعمال ضریب تشویقی هستند.

  • هزینه کرد شرکت زیرمجموعه به میزان سهام شرکت مادر
  • ضریب افزایش فروش محصولات دانش بنیان مشروط براینکه حداقل 50% رشد فروش محقق شده باشد (حداکثر تا 2 برابر هزینه تحقیق و توسعه)
  • ضریب صادرات   

میزان صادرات

ضریب تشویقی

اولین سال صادرات حداقل به میزان 10% فروش

3

50% رشد

1.5

بین 50% تا 100% رشد

2

بین 100% تا 150% رشد

2.5

بیش از 150% رشد

3

ثبت محصول درخواستی و نام­‌های تجاری مرتبط در سامانه یکپارچه دانش­‌بنیان برای دریافت معافیت مالیاتی حداکثر تا پایان سال مالی توسط شرکت

ارزیابی انطباق نام‌­های تجاری اعلام شده(مصادیق دانش‌­بنیان) با محصول مشمول معافیت مالیاتی تأیید شده توسط کارگزار تخصصی

بررسی مستندات مالی فروش محصول در صورت لزوم توسط کارگزار تخصصی

نهایی‌­سازی محصولات مشمول معافیت مالیاتی توسط دبیرخانه و اعلام به شرکت حداکثر تا 4 ماه پس از پایان سال مالی

ارسال اسامی شرکت­‌ها و مؤسسات دانش­‌بنیان و فهرست محصولات مشمول معافیت و مصادیق دانش‌­بنیان تأیید شده آن­ها به سازمان امور مالیاتی

لازم به توضیح است که در صورت عدم مراجعه شرکت به کارتابل و ارائه درخواست معافیت مالیاتی در پایان هر سال، دبیرخانه تعهدی نسبت به ارسال محصولات شرکت به سازمان امور مالیاتی و پیگیری معافیت شرکت نخواهد داشت.

برای شرکت‌های دارای محصولات مشمول معافیت مالیاتی، این معافیت صرفاً از تاریخ تأیید شرکت به عنوان دانش-بنیان به شرکت تعلق می‌گیرد و در صورت لغو تأییدیه دانش‌بنیان شرکت مشمول معافیت مالیاتی نخواهدبود.

شرکت‌های متقاضی معافیت مالیاتی لازم است دراظهارنامه مالیاتی، ردیف 28 (شرکت‌های دانش بنیان -بخش الف ماده ۳ قانون حمایت از شرکت‌های دانش بنیان) جدول شماره 17 (درآمدهای معاف/نرخ صفر مالیات ) تکمیل نمایند. لازم به ذکر است که در این قسمت میزان درآمد، هزینه و سود معاف باید مطابق مصادیق فعالیت‌های دانش بنیان تایید شده توسط کارگروه از زمان تایید شرکت در کارگروه ملاک تفکیک درآمدها و هزینه ها باشد.

شرکت‌های مشمول اعتبار مالیاتی باید جدول 1-8 (هزینه‌های تحقیق و توسعه موضوع بند (ب) ماده 11 قانون جهش تولید دانش‌بنیان) در اظهارنامه مالیاتی را تکمیل نمایند.

شرکتهای متقاضی استفاده از حمایت‌های مالیاتی لازم است در مؤعد ارائه اظهارنامه مالیاتی به سازمان امور مالیاتی در سامانه tax.gov.ir، گزینه ارسال اظهارنامه شرکت دانش‌بنیان را نیز فعال نمایند.

خیر، شرکت‌ها و مؤسسات مستقر در پارکهای علم و فناوری بر اساس آيين نامه اجرايي ماده(9) قانون حمايت از شرکت‌ها و مؤسسات دانش‌بنيان می توانند از معافيت مالياتي موضوع ماده(13) قانون چگونگي اداره مناطق آزاد تجاري صنعتي مصوب 1372 و اصلاحيه‌های بعدی آن با رعايت ساير مقررات آيين نامه اجرايي ماده 47 قانون برنامه پنج ساله چهارم توسعه استفاده ‌نمایند لذا در صورتی که شرکت مورد بررسی در یکی از پارک‌های علم و فناوری کشور مستقر می‌باشد نیازی به بررسی آن توسط کارگزار مالیاتی مربوط جهت دریافت معافیتهای مالیاتی ماده 3 قانون شرکت‌ها و موسسات دانش‌بنیان نخواهد بود. لازم به ذکر است شرکتهای مستقر در مناطق آزاد نیز از قانون چگونگي اداره مناطق آزاد تجاري صنعتی مصوب 1372 و اصلاحيه‌های بعدی آن برخوردار خواهند بود و نیازی به مراجعه به کارگروه ارزیابی و تشخیص شرکت‌ها و موسسات دانش‌بنیان ندارند.

با توجه به اینکه  موضوع ماده (9) قانون حمایت از شرکت‌ها و موسسات دانش‌بنیان در خصوص واحدهای پژوهشی، فناوری و مهندسی مستقر در پارک‌های علم و فناوری بوده که از تاریخ صدور مجوز توسط مدیریت (رئیس) پارک و نسبت به درآمدهای حاصل از فعالیت‌های مذکور در مجوز که صرفا در پارک‌های علم و فناوری تحقق می یابد می‌باشد. این شرکت‌های لازم است ردیف29 جدول 17 (جدول معافیتها) اظهارنامه مالیاتی را با توجه به فعالیت‌های مذکور تکمیل نمایند. همچنین در صورتی که شرکت مستقر در پارک مورد تایید کارگروه می‌باشد و درخواست استفاده از معافیت مالیاتی خود را به دبیرخانه ارسال نموده است، در ردیف 29 جدول مذکور لازم است درآمدها و هزینه‌های محصولات دانش‌بنیان مورد تایید خود را اعلام نماید. همچنین در صورت هم پوشانی درآمدها و هزینه‌های ردیف 28 و 29 شرکت لازم است درآمدها و هزینه‌های مشخص را به تفکیک در این جدول وارد نماید.

شرکت لازم است فاکتورهای مربوط به هر یک از کالاها/خدمات دانش بنیان خود را که توسط کارگروه تایید شده است، صرفا تحت عنوان یک نام تجاری (برند) به فروش رسانده و از ذکر چند نام تجاری برای یک کالا/ خدمت دانش بنیان خودداری نماید.

همچنین لازم است در فاکتورهای فروش، مواردی همچون نام خریدار/فروشنده، شناسه ملی خریدار/فروشنده، شماره اقتصادی خریدار/فروشنده (با رعایت موارد مندرج در موضوع ماده 169 مکرر قانون مالیات های مستقیم و دستورالعمل های اجرایی آن)، آدرس دقیق خریدار/فروشنده، کدپستی خریدار/فروشنده، تلفن خریدار/فروشنده و تاریخ فروش را لحاظ نماید. معافیت‌های موردنظر در صورتی اعمال خواهد شد که شرکت، موارد مندرج در موضوع ماده 169 مکرر قانون مالیات های مستقیم و دستورالعمل‌های اجرایی آن را رعایت کرده باشد.

بر اساس ماده (9) قانون، واحدهای پژوهش، فناوری و مهندسی از مزایای مناطق آزاد صرفاً در خصوص «عوارض» برخوردار هستند که سهم اندکی از «حقوق ورودی گمرکی» را به خود اختصاص می‌دهد.

البته اگر شرکتی از سوی کارگروه ارزیابی شرکتهای دانش بنیان تایید شد، بر اساس ماده (3) قانون، می تواند از معافیت «عوارض، حقوق گمرکی و سود بازرگانی» استفاده کند ولی از معافیت مالیات بر ارزش افزوده در ترخیص کالاهای گمرکی برخوردار نیستند.

چهار مسیر قرمز ، زرد، آبی و سبز در نظر گرفته شده که به ترتیب از درصد ریسک بالا شروع و به پایین ترین ریسک ختم می شود .

برای مراجعینی که اظهارنامه های خود را بر اساس قانون و مقررات گمرکی کامل و بدون نقص ارائه نمایند و مشمول ضوابط ریسک بالا نباشند ، احتمال قرار گرفتن در مسیرهای سبز و زرد زیاد خواهد بود.

  • مسیر قرمز : به معنی بازرسی اسنادی و بازرسی فیزیکی کالاهای یک اظهارنامه می باشد . به عبارت دیگر تمامی تدابیر کنترلی در این مسیر انجام میگردد.
  • مسیر زرد: به معنی بازرسی اسنادی بوده و نیازی به بازرسی فیزیکی و رویت مستقیم کالا نمی باشد.
  • مسیر آبی : در حال حاضر در کشور ما از آن استفاده نمی گردد، لیکن برای کالاهایی مورد استفاده قرار میگیرد که حالت اضطراری داشته و باید سریعا ترخیص شوند. رسیدگی به اسناد یا بازرسی فیزیکی این کالاها پس از ترخیص و در محل دفتر صاحب کالا انجام میشود.
  • مسیر سبز: اظهارنامه های مسیر سبز دارای حداقل ریسک بوده و بدون بازرسی فیزیکی و اسنادی ، سریعا ترخیص می گردند.

هدف، اعتماد به خدمات گیرندگان و اعمال کنترل های گمرکی بر روی آن دسته از اظهارنامه هایی است که واقعا نیاز به کنترل دارند تا از این رهگذر کالای سایر اظهارنامه ها در حداقل زمان و با حداقل بازرسی ها ترخیص و به صاحب آن تحویل شود .

 اظهارنامه گمرکی شرکت های دانش بنیان جهت انتخاب مسیر از همان ابتدا به شرط کامل بودن کلیه مدارک مثل استانداردهای اجباری، در مسیر سبز قرار می گیرد و این یکی دیگر از تسهیلات گمرکی است که برای شرکت های دانش بنیان در نظر گرفته شده است.

برای استفاده شرکتها از مسیر سبز گمرکی، اطلاعات شرکتهای دانش بنیان از سوی دبیرخانه کارگروه در اختیار گمرک قرار می گیرد و نیازی نیست شرکتها تقاضای جدیدی ارائه دهند.

بدیهی است ممکن است لازم باشد بر اساس سایر معیارهای گمرک (نظیر ضرورت اخذ مجوزها و استانداردهای خاص و...)، کالای وارداتی در مسیر زرد یا قرمز قرار بگیرد. 

مطابق ماده (88) آیین نامه اجرایی قانون امور گمرکی مصوب 6/12/91، چنانچه کالای وارده یا محصولات به دست آمده از پردازش در مهلت مقرر حسب مورد ترخیص قطعی یا برگشت و یا صادر نشود، در صورت تشخیص عمدی بودن علاوه بر وصول تضمین، مشمول مقررات قاچاق و در غیر این صورت نسبت به ‌وصول تضمین و پیگیری اجرای تعهد اقدام خواهد شد. در صورت صدور رأی قطعی مبنی بر قاچاق، وجه تضمین وصولی به عنوان بخشی از جریمه منظور می‌شود.

چنانچه محصول نهایی که شرکت قصد صادرات آن را دارد، قبلا به عنوان کالای دانش بنیان به تایید کارگروه نرسیده باشد، لازم است شرایط مربوط به کالاها/ خدمات دانش بنیان و نیز معیار دانش فنی مبتنی بر تحقیق و توسعه (که در آیین نامه ارزیابی و تشخیص شرکتها و موسسات دانش بنیان ذکر شده است) توسط کارگزار مورد بررسی و تایید قرار بگیرد.

صدور مجوز برای ورود موقت برای پردازش، حداکثر به میزان ظرفیت اسمی سالانه شرکت دانش بنیان سازنده یا تولید کننده کالا می‌باشد که به تأیید دبیرخانه کارگروه می رسد.

بله. در صورتی که کالا و قطعات و مواد اولیه وارداتی جهت واردات موقت و صادرات محصول نهایی باشد به عبارت دیگر پس از تکمیل فرآیند تولید در داخل، محصول نهایی به خارج از کشور صادر شود.

شرکتها و موسسات دانش بنیان می توانند با معرفی دبیرخانه کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت ها و موسسات دانش بنیان، از اجازه ورود موقت مواد اولیه و کالاهای مورد مصرف در تولید، تکمیل، آماده‌سازی و بسته‌بندی کالاهای دانش بنیان صادراتی استفاده نمایند. کالاهای دانش بنیان صادراتی موردنظر باید در فهرست کالاهای دانش بنیان مصوب کارگروه بوده و جزء فعالیتهای مورد تأیید شرکت باشد.

  1. ورود موقت باید در راستای صادرات کالای دانش بنیان باشد.
  2. مقدار آن باید متناسب با ظرفیت تولید شرکت باشد.
  3. اگر شرکت دارای جواز تاسیس یا پروانه بهره برداری است می تواند از طریق وزارت صنعت، معدن و تجارت اقدام کند.

براساس ماده 11 قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان جرایم زیر برای شرکت های متخلف در نظر گرفته شده است:

ماده 11- کلیه اشخاص (حقیقی یا حقوقی) که از حمایتهای این قانون برخوردار شده‌اند چنانچه حمایتها و تسهیلات اعطاء شده بر طبق این قانون را برای مقاصد دیگری مصرف کنند ضمن محرومیت از استفاده مجدد از حمایتهای این قانون مجازاتهای زیر در مورد آنها اعمال می‌شود.  

الف- در صورت برخورداری از تسهیلات مالی علاوه بر رد مال، به جریمه نقدی برابر با تسهیلات دریافتی محکوم می‌شوند.  

ب- در صورت برخورداری از شرایط تسهیلات در ورود به مناقصه به مدت سه سال از شرکت در کلیه مناقصه‌ها منع می‌شوند.  

ج- در صورت برخورداری از معافیت‌های مالیاتی یا عوارض علاوه بر پرداخت آنها به جریمه نقدی برابر میزان معافیت اعطاء شده محکوم میشوند.  

د – در صورت برخورداری از پوشش بیمه‌ای، به پرداخت جریمه معادل پوشش بیمه‌ای‌ دریافتی محکوم می‌شوند.

سندی است که گمرک صادر می کند صدور این سند به منزله تسویه حساب وارد کننده با گمرک است و نشان می دهد که ارزیابی کالا در گمرک خاتمه یافته و حقوق ورودی پرداخت شده و مقدمات خروج کالا از گمرک فراهم است.

کد واحدی است که به هر پروانه گمرکی پس از اظهار تعلق می گیرد و در بالای پروانه گمرکی سمت راست قرار دارد.

فرمی است که گمرک در اختیار وارد کننده قرار می دهد و وارد کننده باید در آن مشخصات و ویژگی های کالای خود را اعلام  و حقوق ورودی متعلقه را محاسبه  و به همراه کلیه اسناد به گمرک تسلیم نماید. البته این کار هم اکنون به صورت سامانه ای و از طریق پنجره واحد تجارت فرامرزی تحت عنوان دوراظهاری صورت می گیرد و در نهایت به پروانه گمرکی، کوتاژ تعلق می گیرد.

شرکت دانش بنیان موظف است «ماشین آلات خط تولید» و « تجهیزات آزمایشگاهی، تست و کنترل کیفیت »، و سایر کالاهای وارد شده با استفاده از معافیتها را صرفا در محل کارگاه یا کارخانه خود که به اطلاع دبیرخانه کارگروه رسیده است نصب و تا 10 سال از جابجایی، انتقال  یا واگذاری آن به غیر، خودداری نماید؛ در غیر این صورت براساس ماده 120 قانون امور گمرکی، مستلزم پرداخت وجوه متعلقه شامل حقوق گمرکی، سود بازرگانی و عوارض گمرکی معاف شده خواهد بود.

شرکت متقاضی باید در اظهارنامه گمرکی خود، در زمان تنظیم اظهارنامه در سامانه پنجره واحد تجارت فرامرزی در ردیف 049(تخفیف حقوق ورودی)، اعلام دارد که این شرکت مورد تایید کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت ها و موسسات دانش بنیان بوده و متقاضی استفاده از این معافیت می باشد. در غیر این صورت امکان ارسال تایید نهایی دبیرخانه کارگروه از طریق سامانه وجود ندارد.

خیر. اسناد و تمام مدارک مورد نیاز جهت واردات اقلام مورد نظر صرفا باید به نام شرکت دانش بنیان تایید شده توسط کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکتهای دانش بنیان باشد. به عبارت دیگر باید شرکت دانش بنیان رأسا اقدام به واردات کالا نماید. بدیهی است استفاده از ترخیص کار در صورتی که اسناد و تمام مدارک واردات به نام شرکت دانش بنیان باشد، بلامانع است.

بله. تناسب بین زیر ساخت ها و ظرفیت واقعی تولید و برنامه های آتی شرکت، باید با کالای وارداتی مورد نظر وجود داشته باشد. همچنین لازم است کالای وارداتی در راستای فعالیت دانش بنیان مورد تایید شرکت باشد.

تأیید اولیه صرفا بیانگر موافقت اولیه برای ارائه معافیت‌های موضوع این راهنمای اعطای معافیت به کالای مورد نظر است، تا شرکت‌های دانش‌بنیان بتوانند با برنامه‌ریزی دقیق تر در آینده اقدام به واردات نمایند. تأییدیه نهایی پس از تطبیق شرایط اولیه تأیید (که بر مبنای پروفرما و دیگر مدارک اولیه تهیه می‌شود) با اظهارنامه یا پروانه گمرکی، از سوی دبیرخانه کارگروه به گمرک ابلاغ می‌شود و بیانگر موافقت و مجوز نهایی برای استفاده از معافیت‌ها است.

معافیت عوارض، حقوق گمرکی و سود بازرگانی برای دو مورد 1-«تجهیزات آزمایشگاهی، تست و کنترل کیفیت» و 2-«ماشین آلات خط تولید کالاهای دانش بنیان»، در صورتی اعطا می شود که مشابه آنها در داخل کشور تولید نشود. در دو مورد دیگر (واردات  جهت تولید تا حد نمونه اولیه و پایلوت، و واردات جهت مهندسی معکوس) عدم ساخت داخل کالای مورد نظر ضروری نیست.

خیر. اسناد و مدارک مورد نیاز جهت واردات ماشین آلات و سایر اقلام وارداتی، باید به نام شرکت دانش‌بنیان یا اعضای شرکت تایید شده باشد. اما شرکت دانش بنیان متقاضی استفاده از معافیت گمرکی، می تواند از ترخیص کار مجاز جهت ترخیص کالا در گمرک  استفاده کند.

مشخصات خریدار کالا، مشخصات فروشنده کالا، مشخصات کالای خریداری شده، بانک عامل (در صورت واردات با انتقال ارز)، پروفرما (تاریخ، شماره، مدت اعتبار)، نوع حمل کالا، شرایط خرید کالا بر مبنای اینکوترمز، نوع معامله، نوع ارز.

تکمیل و صدور اوراق ثبت سفارش به صورت اینترنتی و از طریق پایگاه www.sabtaresh.com انجام می شود. تعداد این اوراق برای کالاهایی که از طریق گشایش اعتبار اسنادی وارد می شوند 3 نسخه (دو نسخه برای بانک و یک نسخه برای گمرک) و در موارد غیر از افتتاح اعتبار اسنادی یک نسخه برای گمرک می باشد.

چنانچه ارزش کالای وارداتی بالا باشد (به طور مثال بیش از چند هزار دلار) بهتر است ثبت سفارش صورت گیرد. تشخیص این موضوع بر عهده گمرکات اجرایی است و در صورت لزوم از سوی گمرکات به شرکت ها اعلام می شود.

مهم ترین موارد ضروری عبارتند از:

  1. حداقل سن 23 سال تمام
  2. داشتن برگ پایان خدمت یا معافیت
  3. داشتن تحصیلات دانشگاهی مرتبط یا گذراندن دوره های آموزشی مربوطه
  4. داشتن محل کسب متناسب ملکی یا استیجاری
  5. داشتن دفاتر قانونی و ارائه اظهارنامه ثبتی
  6. داشتن حساب جاری
  7. عدم اشتغال تمام وقت و نیز نداشتن رابطه استخدامی با وزارت خانه­ها و سازمان های دولتی و قوای سه گانه
  8. عدم ورشکستگی به تقلب و تقصیر
  9. نداشتن محکومیت موثر کیفری

در هر مورد واردات، به تشخیص گمرک و با توجه به ارزش کالای وارداتی، ممکن است ثبت سفارش و در نتیجه ارائه کارت بازرگانی لازم باشد. تشخیص این موضوع بر عهده گمرکات اجرایی کشور می باشد. لازم به ذکر است به استناد ماده 3 قانون مقررات صادرات و واردات کشور مصوب سال 1372 مبادرت به امر صادرات و واردات کالا به صورت تجاری (برای واردات و سپس فروش آن کالا)  مستلزم داشتن کارت بازرگانی است. پیشنهاد می­شود که شرکت های دانش بنیان برای دریافت کارت بازرگانی اقدام کنند.

اگر کالای وارداتی، ماشین آلات خط تولید باشد و شرکت دانش بنیان دارای جواز تاسیس، پروانه بهره برداری یا سایر مجوزهای وزارت صنعت، معدن و تجارت (شامل کارت شناسایی، گواهی فعالیت صنعتی، و پروانه اکتشاف) باشد، برای استفاده از معافیت گمرکی جهت ماشین آلات خط تولید می تواند به سامانه بهین یاب http://www.behinyab.ir  رجوع نماید. شرکتها با رجوع به این سامانه طبق بند (غ) ماده 119 قانون امور گمرکی از معافیت مالیات بر ارزش افزوده نیز (که در قانون حمایت از شرکتهای دانش بنیان ذکر نشده) برخوردار خواهند بود.

توضیح: ماده 119 قانون امور گمرکی: علاوه بر معافيت هاي مذكور در جدول تعرفه گمركي ضميمه آيين نامه اجرائي قانون مقررات صادرات و واردات و معافيت هاي ديگري كه به موجب قوانين، تصويبنامه ها، موافقتنامه ها و قراردادهاي مصوب مجلس شوراي اسلامي برقرار شده است، موارد زير نيز از پرداخت حقوق ورودي معاف مي­باشد:

بند (غ):  واردات ماشین آلات خط توليد به تشخيص وزارت صنايع و معادن توسط واحدهاي توليدي، صنعتي و معدني مجاز.

حقوق ورودي شامل حقوق گمركي معادل چهار درصد (4%) ارزش گمركي كالا به اضافه سود بازرگاني كه توسط هيأت وزيران تعيين مي گردد به علاوه وجوهي كه به موجب قانون، گمرك مسؤولوصول آن است و به واردات قطعي كالا تعلق مي­گيرد ولي شامل هزينه­هاي انجام خدمات نمي شود. (به عبارتی حقوق ورودی شامل چهار جزء می­باشد: حقوق گمرکی، سود بازرگانی، عوارض، مالیات بر ارزش افزوده.) بنابراین شرکت های دانش بنیان با توجه به متن ماده 3 قانون، از پرداخت حقوق گمركي، سود بازرگاني و عوارض معاف هستند ولی باید مالیات بر ارزش افزوده کالای وارداتی را پرداخت نمایند.

خیر. با توجه به دستورالعمل ماده 22 آیین نامه اجرایی قانون حمایت از شرکت ها و موسسات دانش بنیان، و نیز بر اساس راهنمای اعطای معافیت های گمرکی مصوب کارگروه ارزیابی شرکت های دانش بنیان، کالاهای تجاری مشمول این معافیت ها نمی باشند به عبارتی مواد، قطعات و کالاهایی که با هدف استفاده در محصول نهایی وارد شده و به فروش می رسند، مشمول این معافیت ها نیست.

منظور از کالای تجاری کالایی است که به تشخیص گمرک ایران طبق بند (ض) ماده (1) قانون امور گمرکی برای فروش وارد می گردد، اعم از این که به همان شکل یا پس از انجام عملیات (اعم از تولیدی، تفکیک و بسته بندی) به فروش برسد.

فرایندی است که در آن می‌توان با اقداماتی بر روی محصول موجود (وارداتی)، به دانش فنی اولیه تولید آن دست پیدا کرد.

باتوجه به دستورالعمل ماده 22 آیین نامه اجرایی قانون حمایت از شرکت ها و موسسات دانش بنیان، و نیز بر اساس راهنمای اعطای معافیت های گمرکی مصوب کارگروه ارزیابی شرکت های دانش بنیان، در موارد زیر شرکت های دانش بنیان می توانند از معافیت های گمرکی استفاده نمایند:

  • کالای دانش بنیان برای مهندسی معکوس
  • کالا و قطعات برای ساخت کالای دانش بنیان تا حد نمونه اولیه و پایلوت
  • تجهیزات آزمایشگاهی، تست و کنترل کیفیت
  •  ماشین آلات خط تولید برای کالاهای دانش بنیان

تکمیل تعهدنامه، تکمیل فرم مشخصات کالا در سامانه، ارسال پروفرما، پروفرما اینویس، کاتالوگ فنی و مشخصات کامل فنی از طریق سامانه، و ارائه درخواست استفاده از معافیت گمرکی دانش بنیان به هنگام تکمیل پروانه گمرکی یا اظهارنامه گمرکی (که مورد اخیر به صورت دوراظهاری و از طریق پنجره واحد تجارت فرامرزی از سوی گمرک ارسال می شود).

شرکت دانش بنیان متقاضی باید برای استفاده از معافیت­ها در هر مورد، به کارتابل خود در سامانه MY.daneshbonyan.ir مراجعه کرده و درخواست معافیت گمرکی خود را به همراه مدارک مورد نیاز، از طریق منوی تخفیفات گمرکی ارسال نماید. 

بر اساس ابلاغ اصلاحیه قانون حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان مورخ 13/7/1394، و بر اساس آئین‌نامه اجرایی ماده (47) برنامه چهارم توسعه، واحدهای پژوهش، فناوری و مهندسی از معافیت «عوارض» بصورت مطلق و کامل برخوردار هستند که بر اساس نظر معاونت حقوقی رئیس جمهور، این واحدها از عوارض شهرداری معاف هستند.

[1]مصوبه مورخ 20/3/1346 در مورد شعاع 120 کیلومتری تهران

[2]که البته این محدودیت برای دسته‌ی خاصی از صنایع با مصوبه شورای انقلاب در سال 1359، لغو شد و هیئت وزیران طی مصوبه‌ای درسال 1392، تاکید کرد که مصوبه شورای انقلاب همچنان به قوت خود باقی می‌باشد. (لینک1) (لینک2)

[3]در بند14"برنامه کاهش آلودگی هوا در هشت شهر بزرگ کشور مورخ 16/12/1390 (لینک)

[4] البته طبق تبصره دو این ماده، شرکتهای مستقر در شعاع يکصد و بيست‌کيلومتري مرکز تهران، پنجاه کيلومتري مرکز اصفهان و سي‌ کيلومتري مراکز استانها و شهرهاي داراي بيش از سيصد هزار نفر جمعيت- به استثنای شرکتهای دارای پروانه بهره برداری فناوری اطلاعات-  از این معافیت مالیاتی برخوردار نمی‌باشند.

از طریق مراجعه به سامانه جامع مدیریت اسناد الکترونیکی شورای عالی شهرسازی و معماری ایران (لینک) می‌توان به این نقشه‌ها دسترسی پیدا کرد

طبق قانون «تعاریف محدوده و حریم شهر، روستا و شهرک و نحوه تعیین آنها» مصوب 14/10/1384، محدوده و حریم شهر اینگونه تعریف شده است (لینک):

 محدوده شهر عبارت است از حد کالبدی موجود شهر و توسعه آتی در دوره طرح جامع و تا تهیه طرح مذکور در طرح هادی شهر که ضوابط و مقررات شهر سازی در آن لازم‌الاجراء میباشد. شهرداریها علاوه بر اجرای طرحهای عمرانی از جمله احداث و توسعه معابر و تأمین خدمات شهری و تأسیسات زیربنایی در چارچوب وظایف قانونی خود کنترل و نظارت بر احداث هرگونه ساختمان و تأسیسات و سایر اقدامات مربوط به توسعه و عمران در داخل محدوده شهر را نیز به عهده دارند.

حریم شهر عبارت است از قسمتی از اراضی بلافصل پیرامون محدوده شهر که نظارت و کنترل شهرداری در آن ضرورت دارد و از مرز تقسیمات کشوری شهرستان و بخش مربوط تجاوز ننماید.

به منظور حفظ اراضی لازم و مناسب برای توسعه موزون شهرها با رعایت اولویت حفظ اراضی کشاورزی، باغات و جنگلها، هرگونه استفاده برای احداث ساختمان و تأسیسات در داخل حریم شهر تنها در چارچوب ضوابط و مقررات مصوب طرحهای جامع و هادی امکانپذیر خواهد بود. نظارت بر احداث هرگونه ساختمان و تأسیسات که به موجب طرحها و ضوابط مصوب در داخل حریم شهر مجاز شناخته شده و حفاظت از حریم به استثنای شهرکهای صنعتی که در هر حال از محدوده قانونی و حریم شهرها و قانون شهرداریها مستثنی میباشند) به عهده شهرداری مربوط میباشد، هرگونه ساخت و ساز غیر مجاز در این حریم تخلف محسوب و با متخلفین طبق مقررات رفتار خواهد شد.)

خیر. منظور از مکانهای مجاز نام برده شده در ماده (3)، مکانهای هست که در این مصوبه و مصوباتی که به آن ارجاع شده است برای استقرار صنایع مجاز شمرده شده است. مکانهایی با کاربری تجاری، اداری یا مسکونی جزء مکان های مجاز ذکر شده در این ماده نیست.

تأکید این مصوبه به طور خاص، بر نحوه استقرار شرکتهای دانش بنیان در شهرهای بزرگ و دارای محدودیت استقرار است. شهرهایی که ممنوعیت استقرار ندارند، بر اساس فرآیندهای قبلی در مورد آنها عمل می‌شود.

 بدیهی است رعایت رده بندی پیوست مصوبه فوق الذکر، در کلیه شهرها نیز ضروری است و مبنای تعیین مکان مجاز برای استقرار واحدهای تولیدی و صنعتی می‌باشد.

وزارت صنعت، معدن و تجارت و سازمانهای ذیربط، با توجه به نوع فعالیت یک واحد صنعتی، مجوزهای مختلفی را صادر می کند. دستورالعمل‌های مربوط به این مجوزها از سایت مربوطه (لینک) قابل مشاهده می‌باشد.

به طور خلاصه می‌توان گفت واحدهای تولیدی که فعالیت‌شان در حوزه‌ای غیر از فناوری اطلاعات قرار دارد، یا بایستی زیر نظر اصناف به فعالیت بپردازند و یا جواز تاسیس و پروانه بهره‌برداری دریافت کنند.

لازم به ذکر است پروانه فعالیت فنی مهندسی، برای شرکتهایی است که تولید در سطح انبوه و سفارشی ندارند و صرفاً ممکن است کارگاه برای انجام فعالیتهای مهندسی در حد نمونه داشته باشند.

در این موارد، مکان مجاز بر اساس محصولی که بالاترین رده را داشته باشد، تعیین خواهد شد.

برای تعیین مکان مجاز برای استقرار هر شرکت، ابتدا بایستی با توجه به پیوست مصوبه «ضوابط استقرار واحدهای صنایع پیشرفته و فعالیت‌های دانش‌بنیان»، رده زیست محیطی فعالیت شرکت مشخص شود. با توجه به رده محصولات شرکت، مکانهای مجاز به شرح زیر خواهد بود:

طبق تبصره ذیل ماده (1) مصوبه فوق‌الذکر، این رده‌بندی به عنوان مفاد بند (12) ماده (2) ضوابط و معیارهای استقرار واحدها و فعالیت های صنعتی و تولیدی موضوع تصویب نامه شماره 78946/ت39127 هـ مورخ 15/4/۱۳90 تعیین شده است. بنابراین تمامی انواع شرکتهای متقاضی در همه شهرها -حتی در شرایطی که شرکت جزء مصادیق مجاز استفاده از مصوبه «ضوابط استقرار واحدهای صنایع پیشرفته و فعالیت‌های دانش‌بنیان»  نباشد- بایستی بر مبنای این رده‌بندی در مکان مجاز استقرار یابند. به عنوان مثال در شهرهای فاقد محدودیت استقرار، محل استقرار شرکتی که به تولید یکی از کالاهای دانش بنیان (مطابق پیوست مصوبه) اقدام می کند و فاصله آن تا سکونت گاهها و...، بر مبنای رده بندی پیوست مصوبه تأیید می شود.

این دسته از شرکت‌ها نیز می‌توانند مشابه سایر شرکتها تقاضای خود را مطرح کنند. ماده (6) مصوبه فوق‌الذکر، وضعیت این شرکتها را مشخص کرده است و در این موارد، کارگروه پرونده شرکت را به کمیته موضوع ماده (7) تصویب نامه شماره 78946/ت39127هـ مورخ 15/4/۱۳۹۰ ارجاع می‌دهد تا در مورد امکان فعالیت شرکت اظهار نظر شود. در نتیجه ممکن است فرآیند بررسی تقاضای این شرکتها، طولانی‌تر از سایر شرکتها باشد.

شرکتهای دانش‌بنیان نیز مشابه سایر شرکتها، بایستی در سامانه بهین‌یاب ثبت نام کنند. همچنین پس از تائید شرایط آنها توسط دبیرخانه کارگروه و معرفی آنها به سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مربوطه، می‌توانند موضوع را از آن سازمان پیگیری کنند.

بله. طبق مصوبات کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکتها و موسسات دانش بنیان، صرف اینکه شرکت دانش‌بنیان تشخیص داده شود، نمی‌تواند از همه حمایتهای مندرج در قانون استفاده کند و برای برخورداری از هر کدام از انواع حمایتها، از جمله دریافت مجوز استقرار، باید مجدداً مورد ارزیابی قرار بگیرد. از این رو، وضعیت شرکت از حیث انطباق با شروط ذکر شده در این مصوبه مورد بررسی قرار می‌گیرد و در صورت لزوم، مجدداً از شرکت بازدید صورت می گیرد.

شرکت متقاضی برای استفاده از تسهیلات در نظر گرفته شده برای شرکتهای دانش‌بنیان و واحدهای صنایع پیشرفته، باید الزاماً در سامانه دانش‌بنیان (MY.daneshbonyan.ir) ثبت نام کرده باشند. بعد از ارسال اطلاعات در سامانه فوق، در همین سامانه متقاضیان می توانند از قسمت حمایتها و جواز تاسیس/ پروانه بهره برداری تقاضای خود را ارائه دهند. در صورت هر گونه ابهام در این قسمت می توانید با کارشناس مربوطه، آقای محسنی 09368961273 تماس بگیرید.

طبق ماده (2) آیین‌نامه اجرایی ماده (132) اصلاحی قانون مالیات‌های مستقیم موضوع ماده (31) قانون رفع موانع تولید رقابت­پذیر و ارتقای نظام مالی کشور (لینک)، درآمد ابرازی ناشی از فعالیت­های تولیدی و معدنی اشخاص حقوقی غیردولتی در واحدهای تولیدی یا معدنی که از ابتدای سال 1395 از طرف مراجع قانونی ذی­ربط برای آنها پروانه بهره­برداری صادر و یا قرارداد استخراج و فروش منعقد می شود از تاریخ شروع بهره‌برداری یا استخراج و فروش به مدت پنج سال و در مناطق کمتر توسعه یافته به مدت ده سال با نرخ صفر مشمول مالیات می‌باشد. ولی طبق تبصره (3) ذیل این ماده، درآمد واحدهای تولیدی و معدنی مستقر در شعاع یکصد و بیست کیلومتری مرکز استان تهران (به استثنای شهرک­های صنعتی استان­های قم و سمنان) و پنجاه‌ کیلومتری مرکز استان اصفهان و سی کیلومتری مراکز سایر استان­ها و شهرهای بیش از سیصد هزار نفر جمعیت بر اساس آخرین سر‌شماری نفوس و مسکن، مشمول محاسبه مالیات به نرخ صفر ماده مذکور نمی­باشند. واحدهای تولیدی فناوری اطلاعات در تمام نقاط کشور مشمول نرخ صفر این ماده می‌باشند. البته بدیهی است که شرکتهای دانش بنیان مورد تایید کارگروه ارزیابی و تایید صلاحیت شرکتها و موسسات دانش بنیان، در صورتیکه شرایط برخورداری از معافیتهای مالیاتی در نظر گرفته شده برای شرکتهای دانش‌بنیان (لینک) را داشته باشند، می‌توانند از معافیت مالیاتی برخوردار شوند.

در هر صورت، همه متقاضیان بایستی در سامانه MY.daneshbonyan.ir درخواست خود را ارسال کرده باشند. این دسته از شرکت‌ها می‌توانند قبل از مشخص شدن نتیجه ارزیابی نیز در قسمت مربوط به دریافت جواز تاسیس و پروانه بهره‌برداری در این سامانه، تقاضای خود را مطرح کنند.

 

شرکتهایی که فرآیند ارزیابی دانش‌بنیان آنها به صورت کامل طی شده است و مورد تائید قرار گرفته‌اند (اعم از دانش‌بنیان تولیدی نوع 1، دانش‌بنیان تولیدی نوع 2، دانش‌بنیان نوپا نوع 1 و نوپا نوع 2) می‌توانند تقاضای خود مبنی بر استفاده از مزایای این مصوبه ارائه دهند. شرکتهایی که هنوز در سامانه daneshbonyan.ir ثبت‌نام نکرده‌اند و شرکتهایی که  فرآیند ارزیابی آنها هنوز نهایی نشده است، بررسی تقاضای آنها تا پس از نهایی شدن ارزیابی دانش بنیان بودن شرکت، به تعویق خواهد افتاد.

طبق پیوست شماره (2) ضوابط و معیارهای استقرار واحدها و فعالیتهای صنعتی و تولیدی موضوع شماره 78946/ت39127هـ مورخ ۱۳۹۰/۴/۱۵ (لینک)، حداقل فواصل مجاز برای استقرار واحدهای صنعتی، تولیدی و خدماتی به شرح جدول زیر است.

 

طبق ماده (3) مصوبه "ضوابط و معیارهای استقرار واحدها و فعالیت های صنعتی و تولیدی" موضوع تصویب نامه شماره 78946/ت39127هـ مورخ 15/4/ ۱۳90 هیئت وزیران، صنایع بر اساس شدت و ضعف آلودگی و دیگر مسائل زیست‌محیطی، در رده‌های هفت‌گانه قرار گرفته‌اند که با توجه به رده هر فعالیت، محدوده و مکانهای مجاز برای استقرار آن تعیین می‌شود به گونه ای که با افزایش رده، شرکتها بایستی در مکان دورتری نسبت به محدوده ‌شهرها و روستاهامستقر شوند.

به عنوان مثال وضعیت مکانهای مجاز برای استقرار صنایع در محدوده و حریم کلان‌شهر تهران با توجه به رده های زیست محیطی در تصویر زیر نشان داده شده است. در داخل مناطق 22 گانه شهر تهران (که داخل محدوده شهر تهران محسوب می شود) صرفاً فعالیتهای با رده یک مجاز به استقرار می‌باشند. در مناطق داخل حریم شهر تهران- که در تصویر زیر با رنگ سبز نشان داده شده است- فعالیتهای با رده یک، دو و سه مجاز و در خارج حریم، سایر رده‌های فعالیت (با رعایت سایر مقررات) مجاز به استقرار می‌باشند.

به عنوان مثال اگر شرکتی به تولید کیت‌های پیشرفته تشخیص سریع در صنایع غذایی یا تولید زیست حسگرهای پیشرفته کشاورزی بپردازد که در جدول پیوست مصوبه، رده‌ آنها (1) تعیین شده، امکان استقرار در مکانهای مجاز (کاربریهای صنعتی و کارگاهی، پارک‌های علم و فناوری و مراکز رشد مصوب، شهرک های دانش سلامت، و شهرکها و نواحي صنعتی قانونی و مکانهای صنعتی مجاز) داخل یا خارج محدوده مصوب شهری و روستایی را دارند. اما اگر شرکتی به عنوان مثال به تولید پروتئینهای تک یاخته پیشرفته (که دارای رده زیست محیطی (3) می‌باشد) بپردازد، باید از محدوده شهر خارج شود و در یکی از مکانهای مجاز (شهرکها و نواحي صنعتی و مکانهای صنعتی، پارک‌های علم و فناوری و مراکز رشد مصوب و شهرک های دانش سلامت) خارج از محدوده مصوب شهرها و روستاها مشروط به رعایت فواصل از سایر کاربری‌ها، مستقر شود.

شرکتهای تولیدی که موفق به دریافت پروانه بهره‌برداری بشوند، از مزایا و تسهیلات ذیل برخوردار می‌شوند:

  • امکان دریافت استاندارد: (شرکتها برای اینکه بتوانند علامت استاندارد دریافت کنند، باید دارای جواز تاسیس، یا پروانه بهره‌برداری یا پروانه فعالیت از مراجع قانونی باشند.) (لینک)
  • امکان درج در لیست استعلام تولید داخل و برخورداری از مزایای در نظر گرفته شده برای این محصولات
  • پیش‌نیاز ضروری برای دریافت مجوز از برخی سازمانها نظیر سازمان غذا و دارو (لینک) یا سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی (لینک)
  • استفاده از برخی معافیتهای مالیاتی نظیر معافیت موضوع ماده 132 قانون مالیاتهای مستقیم(به استثنای واحدهای تولیدی و معدنی مذکور در تبصره3 ماده2 آیین نامه اجرایی این ماده) [4] (لینک)
  • امکان برخورداری از معافیتهای گمرکی موضوع بند غ ماده 119 قانون امور گمرکی جهت واردات ماشین‌آلات خط تولید (لینک)
  • سهولت در مراجعه به بانکها و دریافت تسهیلات (لینک)
  • سهولت حضور در مناقصات و مزایده های دستگاههای دولتی
  • امکان افزایش نرخ تعرفه کالاهای وارداتی جهت حمایت از ساخت داخل: طبق ماده 5 قانون مقررات صادرات و واردات، وزارت‌خانه‌های تولیدی می توانند شرایط صدور و ورود کالاهای مشابه تولید داخل را تعیین کنند. یکی از اصلی‌ترین معیارهای وزارتخانه‌ها برای این امر ، وضعیت تولید شرکتهای دارای پروانه بهره‌برداری می‌باشد . همچنین این شرکتها می توانند رأسا برای این منظور به وزارتخانه های تولیدی و سازمان توسعه تجارت مراجعه نمایند. 
  • برخورداری از تسهیلاتی که به صورت مقطعی وضع می‌شود؛ نظیر بخشش‌ جرائم مالیاتی (لینک)

مهمترین بخش‌های مصوبه «ضوابط استقرار واحدهای صنایع پیشرفته و فعالیت‌های دانش‌بنیان» به صورت خلاصه در جدول زیر آورده شده است:

موضوع

ماده مربوطه

توضیحات

حوزه‌های فعالیتهای دانش بنیان

ماده1

1.    فناوری زیستی (غذایی، کشاورزی دامی و گیاهی، صنعتی محیط زیست، زیست فناوری مولکولی)

2.    فناوری نانو (محصولات و مواد)

3.    اپتیک و فوتونیک (مواد، قطعات و سامانه ها)

4.    الکترونیک، کنترل و سخت افزارهای رایانه ای

5.    فناوري اطلاعات وارتباطات و نرم افزارهای کامپیوتری

6.    تجهیزات پیشرفته ساخت، تولید و آزمایشگاهی

7.    داروهای پیشرفته

8.    وسایل، ملزومات و تجهیزات پزشکی

9.    هوافضا (پرنده ها، ماهواره ها، موشک ها)

10. انرژیهای نو(تجدیدپذیر)

11. محصولات پیشرفته در حوزه هاي علوم شناختی؛ گیاهان دارویی و کشاورزی؛ نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی؛ آب، خاک و هوا؛ معدن؛ فناوریهای دریایی؛ ساختمان و راهسازی

مکانهای مجاز

ماده(2) این مصوبه و ماده (3) تصویب نامه شماره 78946/ت39127 هـ مورخ  15/4/۱۳90

رده1- کاربریهای صنعتی و کارگاهی، پارک‌های علم و فناوری و مراکز رشد مصوب، شهرک های دانش سلامت، و شهرکها و نواحي صنعتی قانونی و مکانهای صنعتی مجاز داخل یا خارج محدوده مصوب شهری و روستایی

رده2 و3- شهرکها و نواحي صنعتی و مکانهای صنعتی، پارک‌های علم و فناوری و مراکز رشد مصوب و شهرک های دانش سلامت خارج از محدوده مصوب شهرها و روستاها مشروط به رعایت فواصل از سایر کاربری‌ها

رده4 و 5 و 6- شهرکها و نواحي صنعتی و مکانهای صنعتی، پارک‌های علم و فناوری و مراکز رشد مصوب و شهرک های دانش سلامت خارج از حریم مصوب شهرها و روستاها مشروط به رعایت فواصل از سایر کاربری‌ها

رده7- محل پیشنهادی جهت استقرار واحدهای این رده در خارج از حریم شهر و روستا به صورت موردی توسط اداره کل حفاظت محیط‌زیست استان تعیین می‌شود.

شرکتهای دارای تولید در حد آزمایشگاهی و سفارشی

ماده3

ماده3- «شرکت ها و موسسات دانش بنیان» که دارای فعالیت تحقیق و توسعه و طراحی مهندسی بوده و به تولید کالاهای دانش بنیان در حد آزمایشگاهی، و سفارشی (قبل از تولید انبوه) می پردازند (نظیر واحدهای فنی مهندسی)، مشمول رده بندی نمی‌شوند و می توانند در کاربری های مجاز (شامل کاربری های صنعتی و...) واقع در محدوده کلیه شهرها و از جمله شهرهای دارای محدودیت استقرار و سایر مکان های مجاز مستقر شوند. وزارت صنعت، معدن و تجارت مجاز است طبق قوانين و مقررات مربوط نسبت به صدور جواز تأسیس و پروانه بهره برداری برای این واحدها اقدام نماید.

مسئول تعیین مصادیق شرکتهای مجاز برای استفاده از تسهیلات این مصوبه

ماده5

ماده 5- بر اساس ماده 5 این تصویب نامه، کلیه شرکتهای متقاضی استفاده از مجوزهای فوق الذکر، اعم از شرکت ها و موسسات دانش بنیان و واحدهای صنایع پیشرفته، باید توسط کارگروه موضوع ماده (3) آیین نامه اجرایی قانون حمایت از شرکتها و موسسات دانش بنیان و تجاری سازی نوآوری ها و اختراعات که به ریاست معاون علمی و فناوری رییس جمهور و با حضور نمایندگان دستگاهها تشکیل می شود، تعیین و جهت صدور جواز تأسیس و پروانه بهره برداری، به وزارتین صنعت، معدن و تجارت و جهاد کشاورزی معرفی شوند.

لازم به ذکر است وزارتین صنعت، معدن و تجارت و جهاد کشاورزی طبق مقررات موجود، حسب مورد استعلامات لازم را از سازمان حفاظت محیط زیست دریافت می‌کنند. 

شرکتهایی با موضوع فعالیت فاقد رده‌بندی

ماده6

ماده 6- تعیین رده بندی برای واحدهای صنایع پیشرفته و شرکتها و موسسات دانش بنیان که موضوع فعالیت آنها در فهرست رده بندی پیوست ذکر نشده و تصميم‌گيري در خصوص صدور پروانه بهره برداری برای واحدهای صنایع پیشرفته که قبل از تاريخ اين تصويب نامه احداث شده و دارای جواز تأسیس بوده و در حال بهره برداری هستند، در کمیته موضوع ماده (7) تصویب نامه شماره 78946/ت39127هـ مورخ 15/4/۱۳۹۰ با حضور نماينده معاونت علمی و فناوری رییس جمهور و حسب نیاز سایر دستگاه ها انجام می شود.

ملاحظات

ماده7

ماده۷- وزارت صنعت، معدن و تجارت موظف است در خصوص تامین منابع آب برای صنایع، از وزارت نیرو استعلام نموده و سقف مصرف آب اعلام شده از سوی وزارت نیرو برای هر منطقه را جهت صدور جواز تاسیس و پروانه بهره برداری برای صنایع پیشرفته ای که در فرآیند تولید نیازمند آب هستند، رعایت نماید.

ماده8

ماده۸- استفاده از اراضی زراعی و باغی در خارج از محدوده شهرها و شهرک ها منوط به اخذ مجوز از کمیسیون موضوع تبصره (۱) ماده (۱) قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها- مصوب ۱۳۷۴- و اصلاحیه بعدی آن می باشد.

رده‌های زیست محیطی

پیوست مصوبه

در پیوست مصوبه، رده زیست محیطی حوزه‌های فعالیت قابل قبول به تفکیک ذکر شده است و مبنای تصمیم در مورد مکانهای مجاز برای استقرار شرکتهای متقاضی می‌باشد.

مطالعه متن مصوبه و پیوست آن (لینک)

 

مصوبه «ضوابط استقرار واحدهای صنایع پیشرفته و فعالیت‌های دانش‌بنیان» جهت صدور جواز تأسیس و پروانه بهره برداری توسط وزارتین صنعت، معدن و تجارت و جهاد کشاورزی، برای شرکتهای زیر کاربرد دارد:

  • شرکتهای تولیدی: شرکتهایی که به دلیل ماهیت تولیدی فعالیتشان، نیاز به دریافت جواز تاسیس و پروانه بهره‌برداری دارند. بنابراین شرکتهایی که صرفاً به فعالیتهایی از جنس خدمات فنی مهندسی می‌پردازند و حداکثر تولید آنها در حد نمونه‌سازی می‌باشند، نیازی به درخواست برای استفاده از مجوزهای موردنظر این مصوبه ندارند و میتوانند از دستورالعمل وزارت صنعت، معدن و تجارت برای صدور جواز تأسیس و پروانه بهره برداری برای واحدهای فنی مهندسی استفاده نمایند (لینک). همچنین شرکتهای حوزه‌ فناوری اطلاعات، می‌تواند با مراجعه به سامانه صدور پروانه بهره‌برداری نرم‌افزار (لینک)، پروانه بهره برداری  مختص خود را از وزارت صنعت، معدن و تجارت دریافت کنند و نیازی به پیگیری فرایند ویژه شرکتهای دانش بنیان برای این منظور ندارند.
  • شرکت‌های متقاضی مستقر در مکان‌های مجاز: شرکت‌هایی که در یکی از مکان‌های مجاز نام برده شده در این مصوبه مستقر شده یا امکان استقرار در این مکانهای مجاز را داشته ‌باشند -به صورت مالک یا مستاجر- می‌توانند تقاضای خود را ارائه دهند. یعنی شرکتها با توجه به رده زیست محیطی فعالیت خود، صرفاً می‌توانند تقاضای خود را برای استقرار در یکی از رده‌ های مجاز نام برده شده در ماده (2) این مصوبه که در جدول زیر نشان داده شده است، ارائه دهند. بنابراین دریافت جواز تاسیس و پروانه بهره‌برداری در واحدهای با کاربری اداری یا مسکونی یا غیره امکان پذیر نیست.
  • شرکت‌هایی که در شهرهای با محدودیت استقرار به فعالیت می‌پردازند: همانطور که در مقدمه ذکر شد، آن دسته از شرکت‌هایی که در شهرهای دارای محدودیت استقرار (شامل تهران، کرج، اصفهان، تبریز، شیراز، اهواز، اراک و مشهد) به فعالیت می‌پردازند، در صورتیکه سایر شرایط مندرج در این مصوبه را داشته باشند، می‌توانند به موجب این مصوبه، جواز تاسیس و پروانه بهره‌برداری دریافت کنند. برای سایر شهرها محدودیتی وجود ندارد و در نتیجه نیازی به استفاده از این مصوبه (جز به منظور استفاده از رده بندی پیوست مصوبه) ندارند و طبق قوانین و مقررات موجود، می‌توانند استقرار یابند.

تعیین مکان مناسب برای فعالیت، عاملی کلیدی و تاثیرگذار بر عملکرد شرکتها و واحدهای تولیدی است که البته لازم است با توجه به ملاحظات و ضوابط زیست‌محیطی صورت پذیرد، زیرا در غیر اینصورت ممکن است مخاطراتی در پی داشته باشد. از این‌رو از چندین دهه قبل، همواره قوانین و مصوباتی در این حوزه توسط سیاستگذاران در نظر گرفته شده است تا ضمن جلوگیری از وارد آمدن آسیب‌های زیست‌محیطی، شرایطی فراهم آوردند که بنگاه ها بتوانند به خوبی به فعالیت بپردازند.

در سال1346، اولین مصوبه در زمینه محدودیت استقرار صنایع تصویب شد. در این مصوبه‌ی هیئت وزیران[1]، اصولاً ایجاد صنایع در تهران و حومه، تا شعاع 120 کیلومتری ممنوع، و ایجاد صنایع منوط به اجازه هیئت وزیران شده است. این مصوبه پس از تصویب، هیچگاه لغو نشد و تبدیل به مبنای اصلی استقرار صنایع در محدوده و حریم تهران شد. اعمال این محدودیتها، صرفاً به تهران محدود نشد و به سایر شهرها نیز تسری یافت. استقرار صنایع در شعاع 50 کیلومتری اصفهان[2]و در خارج از شهرکهای صنعتی در شهرهای تبریز، شیراز، اهواز، اراک، مشهد تا شعاع 30 کیلومتری ممنوع شد[3] که البته این محدودیتها برای همه صنایع نبود و برخی صنایع خاص با تصویب هیئت وزیران از این ممنوعیت مستثنی شدند (لینک1) (لینک2) (لینک3).

از آنجه که شرکتهای دانش‌بنیان،  طبق ماده (8) قانون حمایت از شرکتها و موسسات دانش‌بنیان، مجازند در محدوده شهر تهران و دیگر شهرها با رعایت مقررات زیست محیطی مستقر شوند، پس از جلسات متعددی که میان مدیران و کارشناسان معاونت علمی و فناوری رئیس‌جمهور، وزارت صنعت، معدن و تجارت و سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد، مصوبه فعلی تحت عنوان «ضوابط استقرار واحدهای صنایع پیشرفته و فعالیتهای دانش‌بنیان» تهیه و به شماره 120997/ت 48608ه مورخ 15/9/1394 در هیئت محترم وزیران به تصویب رسید (لینک). در این مصوبه ضوابط زیست محیطی برای استقرار محصولات دانش‌بنیان(رده‌های زیست محیطی بود) مشخص شده است.

در این خصوص پیشنهاد می شود از ظرفیت مشاوره به خصوص مشاوره حضوری حوزه بیمه و مالیات در سایت bizservices.ir  استفاده بفرمایید. در خصوص نحوه دفاع و نوشتن لایحه دفاعیه نیز با شما همکاری مقتضی صورت خواهد گرفت.

 

برای قراردادهای پیمانکاری مطابق با بخشنامه تنقیح و تلخیص ضوابط بیمه‌ای مقاطعه کاران درآمد سازمان تامین اجتماعی، در صورتی که هزینه های پیمان تنها شامل دستمزد باشد، مشمول نرخ 16/67 درصد و در صورت استفاده از مواد و مصالح (مواد اولیه) برای انجام پیمان، مشمول نرخ 7/8 درصد خواهد بود. البته این ضرایب مطابق با بخشنامه تنقیح و تلخیص ضوابط بیمه‌ای مقاطعه کاران ، استثنائاتی هم دارد.

برای قراردادهای منعقد شده با اشخاص حقیقی نیز در صورتی که شخص حقیقی دارای تیم کاری باشد، باید همانند فوق برای دریافت مفاصا حساب اقدام و به کارفرما تحویل نماید و در صورتی که کار شخصا توسط یک نفر انجام شود، در صورتی که موضوع پیمان معنی کارمندی به ذهن متبادر نسازد، می تواند بدون پرداخت وجه، درخواست مفاصا حساب از سازمان تامین اجتماعی نماید.

شرکت های مشمول بخشنامه مذکور (بخشنامه تنقیح و تلخیص ضوابط بیمه‌ای مقاطعه کاران) می توانند از مزایای آن استفاده نمایند. این موضوع ربطی به کارکنان ندارد.

 

خیر. منحصرا درمواردی که شرایط اجرای قرارداد انطباق کامل با ضوابط مقرر در بخشنامه تنقیح و تلخیص ضوابط بیمه‌ای مقاطعه کاران  داشته باشد.

 

خیر. تنها در صورت پژوهشی بودن و اعمال ضریب، بیمه آنها به جای 16/7 درصد ، 7/8 درصد خواهد بود.

 

شعب تامین اجتماعی با دریافت حق بیمه پیمان مطابق با بخشنامه تنقیح و تلخیص ضوابط بیمه‌ای مقاطعه کاران نسبت به صدور مفاصا حساب اقدام می نمایند. مطابق با بخشنامه تنقیح و تلخیص ضوابط بیمه‌ای مقاطعه کاران درآمد، تنها در صورتی که پیمانکار دارای کارگاه ثابت باشد و کل موضوع پیمان را در محل کارگاه خود انجام داده باشد، می تواند تقاضای صدور مفاصا حساب از طریق بازرسی و حسابرسی دفاتر قانونی و بدون پرداخت وجه اضافی نماید.

 

بر اساس نظر کارشناسان سازمان تأمین اجتماعی و با توجه به اینکه مطالعات امکان سنجی ذیل پروژه ای دیگر تعریف می شوند و به تنهایی واجد خروجی و هویتی مستقل از نظر علمی نیستند، لذا این گونه مطالعات در جایگاه بخشی از پروژه های عمرانی یا صنعتی منظور می شوند و از مزایای قراردادهای پژوهشی ذیل بخشنامه تنقیح و تلخیص ضوابط بیمه‌ای مقاطعه کاران نمی توانند بهر مند شوند.

از آنجایی که ماده 41 قانون تأمین اجتماعی اختیار اعمال ضریب به تشخیص خود را به سازمان داده، بر اساس نظر کارشناس سازمان و بر اساس متن اجرایی قراردادهای شرکت، ضریبی به تناسب مکانیکی یا غیر مکانیکی بودن بین 7/78 تا 16/67 درصد منظور می کند.

تمامی شرکت های تولیدی، فنی و صنعتی مشمول این قانون هستند. برای شرکت های دانش بنیان نیز ابلاغیه ای جداگانه از سوی سازمان تأمین اجتماعی مبنی بر مشمول بودن ایشان صادر شده است.

هر شخصی که ذیل یک قرارداد پژوهشی تقاضای مفاصا حساب از سازمان تأمین اجتماعی می کند، شعبه مذکور برای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نامه ای می نویسد و تقاضای استعلام در مورد آن می کند. کارشناس مستقر در معاونت پژوهشی ستاد وزارتخانه صحت ادعای پژوهشی بودن یا نبودن قرارداد را بررسی کرده و پاسخ مقتضی را صادر می کند.

دانشگاه ها هم در این مورد به همین گونه اند و تفاوتی میان آنها و دیگر اشخاص حقیقی یا حقوقی نیست. منتها در سال های گذشته به علت کثرت قراردادهای پژوهشی در دانشگاه ها، وزارت علوم تفاهم نامه ای با تأمین اجتماعی امضا کرده که اگر دانشگاه مجری باشد دیگر نیازی به استعلام نیست و تأییدیه دانشگاه کافی است.

اما این رویه واحد نیست و در برخی موارد شعبات استعلام مورد نظر را انجام می دهند.

بله. معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در خصوص چنین قرارداد هایی همکاری لازم را انجام داده و در صورت واجد شرایط بودن قرارداد، نامه معافیت را برای شما صادر خواهد کرد اما امکان اخذ معافیت از شعبات سازمان تامین اجتماعی در چنین شرایطی قطعی نیست.

بله. اخذ کد پیمان برای هر قراردادی که به سازمان تامین اجتماعی برای اخذ مفاصا حساب ارجاع میشود الزامی و به منزله مقدمه تشکیل پرونده محاسبه بیمه قرارداد است. لازم به ذکر است که اخذ کد پیمان الزامی برای ارسال لیست بیمه روی کد پیمان نیست و لذا میتوان کد پیمان را در انتهای قرارداد و هنگام مراجعه برای اخذ مفاصا حساب از شعبه مربوطه گرفت.

میان لیست بیمه کارگاه و لیست بیمه پیمان یک تفاوت وجود دارد و آن این است که لیست بیمه پیمان اجباری نیست ولی لیست بیمه کارگاه اجباری بوده و عدم ارسال آن موجب شمول جریمه میشود.

بله. در صورت ارائه صورتحساب های پروژه، امکان ارائه نامه معافیت حق بیمه قرارداد از سوی معاونت علمی فناوری وجود دارد. قابل توجه است که در این صورت نیز باید نامه اتمام کار از کارفرما اخذ شود.

کلیه شرکت ها در صورت استفاده از معافیت نیاز به تکمیل فرم تعهد حسابرسی دفاتر نزد شعبه سازمان تأمین اجتماعی دارند که طی ماه های پس از اعطای معافیت انجام خواهد شد. لذا برای درخواست معافیت همان نامه اتمام کار نیز کافی است.

 

به صورت کلی از آنجایی که خدمات آزمایشگاهی جزو فعالیت های عادی شرکت بوده و به نوعی فروش محسوب می شود، بالطبع معاف از پرداخت حق بیمه قراردارد خواهد بود. اما برخی شعبات سازمان تامین اجتماعی این موارد را مشمول دانسته و بابت همه خدمات، حق بیمه قرارداد مطالبه می کنند.

در صورتی که در قرارداد، آزمون ها به تفکیک ذکر نشده باشد یا اصلا قراردادی موجود نباشد، شرکت باید صورت حساب‌های آزمایشات مذکور را که در آن آزمون ها به صورت جزیی ذکر شده باشد، به معاونت علمی و فناوری ارسال کند، امکان استفاده از معافیت حق بیمه قرارداد را دارد.

 روش دیگر ارائه گزارشات فنی در این خصوص است به شرطی که موارد و مبالغ هر آزمایش به تفکیک مشخص باشد.

بله در صورتی که اجبار به پرداخت مبلغ داشته باشید امکان استفاده از فرآیند اعتراض هست اما باید نامه ای به شعبه ارائه دهید با این عنوان که به این رقم اعتراض دارم اما با توجه به مشکلات کنونی شرکت ناچار به پرداخت هستم.

در خصوص بازگشت مبلغ پرداخت شده نیز احتمال برگشت آن وجود دارد اما باتوجه به طولانی بودن فرایندهای قانونی آن در سازمان تامین اجتماعی، این امر ممکن است مدت ها به طول بیانجامد و احتمال حصول نتیجه مطلوب کم شود. لذا این روش چندان توصیه نمی شود.

بله. ملاک برای محاسبه مبلغ تمام شده قرارداد و در نتیجه امکان ارائه مفاصا حساب روی مبلغ مذکور، مبلغ تمام شده نهایی است. لذا تنها درصورتی که کار تمام شده و مبلغ قطعی شده است امکان ارائه معافیت وجود دارد.

یر. تنها مبلغ مورد تایید برای معافیت و مورد استناد برای سازمان تامین اجتماعی مبلغ نهایی قرارداد قبل از افزودن مالیات و عوارض است.

مبلغ نهایی قرارداد ملاک عمل سازمان تأمین اجتماعی است. نامه تأییدیه معاونت علمی هم بر اساس مبلغ نهایی صادر خواهد شد.

جهت ارائه درخواست معافیت به سامانه MY.daneshbonyan.ir مراجعه کرده و در بخش حمایت ها بخش معافیت حق بیمه قرارداد را کلیک کنید.

موارد خواسته شده در فرم درخواست را که اعم از موضوع قرارداد، نام کارفرما، تاریخ آغاز و پایان و مبلغ قرارداد است را تکمیل فرمایید. در ادامه فایل تصویر قرارداد و تصویر نامه اتمام را بارگذاری و پس از بازبینی تمامی اطلاعات وارد شده درخواست خود را ثبت نهایی کنید.

درصورتی که انجام قرارداد (یا هریک از فاز های آن که تمام شده باشد و نیاز به اخذ مفاصا حساب داشته باشد) به پایان رسیده باشد، کارفرمای قرارداد نامه ای خطاب به سازمان تامین اجتماعی نوشته و تقاضای ارائه مفاصا حساب برای آن قرارداد در بازه و مبلغ مشخصی می کند. نامه اتمام خواسته شده در بند قبل همین نامه است.

برای آشنایی بیشتر با نحوه تکمیل درخواست می توانید آموزش تصویری نحوه تکمیل درخواست را مشاهده فرمایید. (فایل آموزش تصویری)

باتوجه به بخشنامه تنقیح و تلخیص ضوابط بیمه‌ای مقاطعه کاران تنها موضوعات دانش بنیان می توانند مورد تایید برای معافیت قرار گیرند و در صورتی که به یکی از دلایل زیر امکان دانش بنیان بودن موضوع قرارداد مسجل نباشد، درخواست شما مور تایید قرار نخواهد گرفت.

  • موضوع قرارداد حاوی چندین بند باشد که یک یا چند بند در ارتباط مستقیم با موضوع دانش بنیانی شرکت نباشند و مبلغ قرارداد به صورت سر جمع آمده و امکان تفکیک مبالغ به صورت بند به بند وجود نداشته باشد.
  • کالای دانش بنیان موضوع قرارداد از نوع 2 بوده و مبلغ تعیین شده برای خدمت ناشی از کالا قابل تفکیک از خود کالا نباشد. چرا که خدمات ناشی از کالا های نوع 2 در رده فعالیت های دانش بنیانی قابل تایید نیست.
  • موضوع قرارداد به صورت کلی و مبهم نوشته شده باشد. به گونه ای که ارزیاب پرونده امکان انطباق آن با هیچ یک از کالا های دانش بنیان شده شرکت را نداشته باشد و سند و گزارشی نیز برای شفاف شدن این ابهام موجود نباشد.

به طور کلی معافیت حق بیمه قرارداد ها شامل تمامی کالاهای دانش بنیان است. درخصوص کالاهای نوع 1 شامل همه خدمات و بخشهای مختلف قرارداد کالای مورد نظر می شود. اما در خصوص کالاهای نوع 2 صرفا خود کالا مشمول است و خدمات ناشی از آن برای استفاده از این معافیت مورد تایید نیست.

خیر. از آنجایی که شرکت مفاصا حساب را دریافت کرده است و پیش از آن نیز هیچ اشاره ای به دانش بنیان بودن شرکت و استفاده از معافیت های بخشنامه تنقیح و تلخیص ضوابط بیمه‌ای مقاطعه کاران نداشته است، امکان بازگشت مبلغ مذکور از سوی سازمان تأمین اجتماعی وجود نخواهد داشت.

به صورت کلی اگرشرکتی قصد بازگشت مبالغ پرداخت شده برای اخذ مفاصا حساب را داشته باشید و یا به اعلام بدهی های سازمان تامین اجتماعی اعتراض نماید، حتما پیش از پرداخت مبلغ باید اعتراض خود را اعلام و ثبت کند. در غیر این صورت امکان بازگشت مبالغ مذکور وجود نخواهد داشت.

 

به طورکلی از آن جایی که قید زمان برای قرارداد ها ی دانش بنیان در بخشنامه مذکور وجود ندارد، معاونت علمی و فناوری نیز محدودیتی در این زمینه برای شرکت ها ایجاد نکرده است. اما امکان استفاده از معافیت و در نهایت اخذ مفاصا حساب، بسته به نظر شعبات سازمان تامین اجتماعی و هیئت های تشخیص مطالبات این سازمان خواهد بود.

هنگامی که کل قرارداد انجام شده و نیاز به تسویه حساب با کارفرما باشد، یا به علت طولانی بودن زمان انجام قرارداد شرکت قصد دارد بخشی که تاکنون انجام شده را تحویل داده و تسویه حساب کند، آخرین صورت وضعیت کار و هزینه های خود را به کارفرما داده و تقاضای تسویه حساب می کند.

با توجه به اینکه یکی از شرایط تسویه حساب قانونی همراه داشتن برگه مفاصا حساب سازمان تأمین اجتماعی است، کارفرما نامه ای خطاب به شعبه محل انجام پیمان به شرکت می دهد و خاتمه قرارداد یا فاز مورد نظر را همراه مبلغ و تاریخ اعلام می کند. پس از آن شرکت می تواند نامه مورد نظر را به شعبه برده و برای قرارداد مذکور پرونده پیمان باز کرده و مطابق مقررات سازمان تأمین اجتماعی مبلغ حق بیمه قرارداد را پرداخت  یا از معافیت های مختلف استفاده کند.

به صورت کلی برای هر قرارداد باید مفاصا حساب از سازمان تأمین اجتماعی اخذ شود و رویه کلی شعبات سازمان هم این است که برای هر مفاصا حساب ابتدا یک کد پیمان ایجاد می کنند. لذا کد پیمان در هر صورت صادر خواهد شد.

نکته قابل توجه آنکه در صورتی که شما قصد رد کردن لیست پرسنل در کد پیمان را داشته باشید اقدام به اخذ کد پیمان از همان ابتدای انعقاد قرارداد کنید .اما در صورتی که روی کد پیمان لیست رد کنید امکان معافیت از ضرایب ذیل بخشنامه تنقیح و تلخیص ضوابط بیمه‌ای مقاطعه کاران را نخواهید داشت. لذا در صورتی که نیاز به معافیت دارید و قرارداد شما دانش بنیان است از رد کردن لیست روی کد پیمان اجتناب فرمایید.

با توجه به اینکه برخورد با معافیت ها در شعبات مختلف سازمان تأمین اجتماعی قائم به فرد و بر اساس نظر رئیس شعبه یا رئیس واحد درآمد می باشد، امکان بروز این اتفاقات وجود دارد.

به صورت کلی در صورت مطالبه حق بیمه بر اساس ضریب توسط شعبه، می توانید با اعتراض و مراجعه به هیئت های تشخیص مطالبات رأی و معافیت مورد نظر را از ایشان اخذ فرمایید. در صورت عدم موفقیت در هیئت های تشخیص مطالبات، امکان شکایت به دیوان عدالت اداری و پیگیری پرونده از این طریق نیز وجود دارد.

خیر. تسهیلات ارائه شده در بند 3 صرفا جهت تمرکز در رسیدگی ها و امکان پیگیری سریع تر مشکلات شرکت ها در حوزه قانون تامین اجتماعی است و این انتقال صرفا به اختیار خود شرکت و در صورت نیاز خواهد بود .

مهمترین معافیت و تسهیل بیمه ای برای شرکت های دانش بنیان، بخشنامه تنقیح و تلخیص ضوابط بیمه‌ای مقاطعه کاران سازمان تأمین اجتماعی است که بنابر بند یک این بخشنامه، تمامی قراردادهای دانش بنیان که به تأیید معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برسند از شمول و پرداخت ضرایب حق بیمه قراردادها (موضوع ماده 38 قانون تأمین اجتماعی) معاف خواهند بود.

اما به طور کلی، شرکت های دانش بنیان بر اساس موضوع و حوزه فعالیت خود می توانند از تمامی معافیت های سازمان تأمین اجتماعی که برای اشخاص حقوقی و صنوف طراحی شده‌اند استفاده کنند. این معافیت ها که اغلب موضوع ماده 38 تامین اجتماعی هستند در بخشنامه تنقیح و تلخیص ضوابط بیمه‌ای مقاطعه کاران سازمان تامین اجتماعی طبقه بندی شده است.

برای دریافت مفاصا حساب لازم است تا کارفرمایهر پروژه، نامه ای مبنی بر اعلام نحوه وضعیت اجرای قرارداد به شعبه تامین اجتماعی محل فعالیت پیمانکار و یا محل اجرای پیمان (در صورت دریافت کد کارگاه برای پروژه) ارسال نماید.

در نهایت و پس از اتمام قرارداد، سازمان تامین اجتماعی بر اساس ضرایب (7/8 و یا 16/7 درصد و یا سایر موارد) و دریافت وجه یا با اخذ تعهد بازرسی دفاتر قانونی، بدون دریافت وجه و تنها در صورت عدم وجود بدهی برای پیمانکار، نسبت به صدور مفاصا حساب اقدام خواهد کرد.

برای قراردادهای پیمانکاری مطابق با بخشنامه تنقیح و تلخیص ضوابط بیمه‌ای مقاطعه کاران سازمان تامین اجتماعی، در صورتی که هزینه های پیمان تنها شامل دستمزد باشد، مشمول نرخ 16/67 درصد و در صورت استفاده از مواد و مصالح برای انجام پیمان، مشمول نرخ 7/78 درصد خواهد بود. البته این ضرایب مطابق با بخشنامه تنقیح و تلخیص ضوابط بیمه‌ای مقاطعه کاران ، استثنائاتی هم دارد.

برای قراردادهای منعقد شده با اشخاص حقیقی نیز در صورتی که شخص حقیقی دارای تیم کاری باشد، باید همانند موارد فوق برای دریافت مفاصا حساب اقدام کرده و به کارفرما تحویل نماید و در صورتی که کار توسط یک نفر انجام شود، در صورتی که موضوع فعالیت به شکل پیمان اجرا شده و مجری پیمان کارمند کارفرما نباشد (در مفهوم عمومی و رایج) از شمول ماده 38 قانون تأمین اجتماعی و پرداخت حق بیمه قراردادها معاف خواهد بود.

 

بر اساس مواد 2و 3 قانون مجازات انتشار و افشای اسناد محرمانه و سری دولتی، ماده 26 قانون مجازات جرائم نیروهای مسلح و دستورالعمل های داخلی حفاظت اطلاعات نیروهای مسلح ارائه و افشای اطلاعات قراردادهای محرمانه، امنیتی و نظامی جرم محسوب و بر حسب هر یک از این قوانین محکومیت های خاصی را به دنبال خواهد داشت. لذا ارائه این گونه اطلاعات به حسابرسان ممنوعیت قانونی به همراه دارد.

از آنجایی که اخذ حق بیمه قرارداد، تنها موضوع ماده 38 قانون تأمین اجتماعی بوده و در دیگر صندوق های بیمه ای موضوعیت ندارد، بالطبع در صورتی که کل کارگاه مجری عضو صندوقی غیر از تأمین اجتماعی باشد، نیازی به پرداخت این مبلغ نخواهد داشت.

اما با توجه به اینکه مطابق قانون، کارفرمایان موظف به اطلاع رسانی قراردادهای خود به شعب تأمین اجتماعی منطقه خویش هستند و بلافاصله پس از امضای قرارداد یک نسخه از آن را به شعبه محلی تأمین اجتماعی ارسال می کنند، پیمانکار می تواند با اخذ مفاصا حساب حق بیمه کارکنان خود از صندوق مذکور به شعبه تأمین اجتماعی کارفرما مراجعه کرده و با ارائه گواهی صندوق مذکور، مبنی بر عدم وجود بدهی بیمه ای، مفاصا حساب خود جهت آزاد کردن مانده قرارداد را از شعبه دریافت کرده و به کارفرما تحویل دهد.

 

اگرچه بر اساس قوانین تامین اجتماعی اینکه اخذ مفاصا حساب از کدام شعبه اخذ شود تفاوتی ندارد، اما بر اساس بخشنامه 92 درآمد سازمان تأمین اجتماعی، مفاصا حساب قرارداد بایستی از نزدیکترین شعبه به محل اجرای پروژه اخذ شود. لذا با توجه به اینکه محل اجرای پروژه پارک پردیس و زیر نظر شعبه رودهن بوده، پیمانکار نیز موظف به اخذ مفاصا حساب قرارداد از شعبه رودهن است.

در حالی که اگر شرکت مورد نظر مفاصا حساب بدهی شرکتی خود را از شعبه محل کارش اخذ کرده باشد با مفاصا حساب قرارداد متفاوت بوده و برای کارفرما وجاهتی ندارد. اگر هم می خواسته مفاصا حساب قرارداد را اخذ کند که از قبل می بایست کارفرما مشخصات و تاریخ شروع پروژه را به شعبه تأمین اجتماعی نزدیک خود اعلام می کرده، لذا باز هم برای این کار باید به شعبه رودهن مراجعه شود.

در حالتی خاص، برخی شرکت های مهندسی مشاور با توافقی که با شعبه تأمین اجتماعی نزدیک به دفتر خود داشته اند، مفاصا حساب کلیه پیمان های خود را از همان محل اخذ می کنند. در چنین صورتی باید مفاصا حساب دریافتی را به شعبه رودهن برده و نامه ای مبنی بر تأیید کار از آنجا اخذ کنند و جهت آزاد کردن 5% مانده قرارداد، نزد کارفرما ببرند.

با توجه به بند 3 و 4 از بخش چهارم بخشنامه 11/3 جدید درآمد سازمان تأمین اجتماعی(با عنوان اصلاح برخی از مقررات بازرسی از دفاتر قانونی) قراردادهای مقاطعه کاری (پیمانکاری) تک نفره که موضوع عملیات پیمان منحصراً توسط شخص مقاطعه کار (پیمانکار) به تنهایی انجام گرفته باشد، با عنایت به دادنامه شماره 1815 مورخ 93/11/16 هیئت عمومی دیوان عدالت اداری، از شمول ماده 38 قانون تأمین اجتماعی خارج می باشد و نیازی به پرداخت حق بیمه قرارداد و اخذ مفاصا حساب از تأمین اجتماعی نیست.

در عین حال ذیل بخش چهارم بند 3 همین بخشنامه نوشته شده: «قراردادهایی که موضوع آن توسط یک شخص به تنهایی انجام شده و دارای تبعیت دستوری و اقتصادی باشد، قرارداد کار بوده و .. مشمول کسر حق بیمه می باشد.» که منظور از تبعیت دستوری و اقتصادی اخذ دستمزد و حقوق در ازای سفارش کاری مستمر است. به عبارت دیگر، فرد مجری نقش پیمانکار را نداشته و کارمند کارفرما محسوب شود. لذا در چنین شرایطی مبلغ پروژه به منزله حقوق مجری بوده، حق بیمه از حقوق دریافتی وی کسر شده و تابع قانون کار خواهد بود.

 

از آنجایی که ماده 38 قانون تأمین اجتماعی برای این بخش هیچ محدودیتی تعیین نکرده و تبصره موضوعی خاصی هم ندارد، تمامی قراردادهای کشور (حتی قرارداد میان دو شرکت خصوصی با هم.) را شامل می شود.

تمامی  بخشنامه ها، دستورات اداری و ابلاغیه های در دسترس سازمان تأمین اجتماعی در سایت معاونت فنی و درآمد این سازمان (صفحه بخشنامه ها) موجود است. به فراخور مطالب و سوالات متداول نیز در بخش پرسش و پاسخ این پایگاه نیز لینک فایل‌های مرتبط قرار داده شده است.

لینک سایت سازمان تأمین اجتماعی: (اینجا)

لینک صفحه بخشنامه ها: (اینجا)

دسترسی به لینک های بالا در تاریخ 1398/8/20 میسر بوده است.

ذیل هر بخشنامه از سری بخشنامه های تنقیح و تلخیص ضوابط بیمه‌ای مقاطعه کاران سازمان تأمین اجتماعی بخشی از صنایع و قراردادهای خاص مشمول تخفیف یا معافیت قرار گرفته اند. اما مهمترین بخش های مذکور که واجد شرایط معافیت کامل از پرداخت می باشند به شرح زیر است:

  • قراردادهای شرکت های عضو انجمن مشاوران مدیریت
  • قرارداد های پژوهشی
  • قراردادهای شرکت ها و کارفرمایان کارگاه ثابت
  • قراردادهای فناوری اطلاعات ذیل شرکت های عضو سازمان نظام صنفی رایانه
  • قراردادهای دانش بنیان

به طور کلی (بر اساس بخشنامه 11/3 درآمد سازمان تأمین اجتماعی) پرداخت حق بیمه قرارداد تنها در صورتی موضوعیت ندارد که اشخاص حقیقی به تنهایی موضوع قرارداد را به انجام رسانده باشند. از این رو کلیه قراردادهای شرکت ها و اشخاصی که به صورت جمعی طرف قرارداد هستند، مشمول پرداخت حق بیمه قرارداد خواهند بود.

بر اساس بخشنامه تنقیح و تلخیص ضوابط بیمه‌ای مقاطعه کاران سازمان تأمین اجتماعی، تمامی قراردادها به دو بخش عمرانی و غیر عمرانی تقسیم می شوند و از آنجایی که این سازمان اختیارات قانونی محاسبه و تعیین ضریب دستمزد در مشاغل و موارد خاص را دارد، به محاسبه ضرایب بیمه ای برای قراردادها اقدام کرده است.

به عنوان نمونه ضرایب بخش عمرانی 6/6 درصد (برای بخش مکانیکی) و 6/15 درصد (برای بخش غیرمکانیکی) است. این ضرایب برای بخش غیر عمرانی به ترتیب 7/78 و 16/67 درصد خواهد بود.

شرکت ها و کارفرمایان عضو سازمان تأمین اجتماعی بر اساس تفسیر سازمان تأمین اجتماعی از ماده 38 قانون تأمین اجتماعی، علاوه بر پرداخت حق بیمه کارکنان، موظف به پرداخت حق بیمه قراردادها هستند. این مبلغ شامل کلیه قراردادهای شرکت (کارفرما) بوده و نحوه محاسبه و پرداخت آن بر اساس بخشنامه تنقیح و تلخیص ضوابط بیمه‌ای مقاطعه کاران درآمد سازمان تأمین اجتماعی است.

هدف از صدور این بخشنامه و نسخه های تکمیلی آن، ایجاد یکپارچگی در پرداخت های بیمه ای کارگران شاغل در فعالیت های پیمانکاری است. لذا کارفرما موظف به اطلاع رسانی قراردادها به سازمان تأمین اجتماعی و نگهداشت بخشی از مبالغ قابل پرداخت به پیمانکار، جهت الزام پیمانکار به پرداخت حق بیمه های افراد شاغل در قرارداد و تسویه حساب با این سازمان است.

 

مطابق با تذکر درج شده ذیل بند الف بخش اول بخشنامه 11/3 درآمد سازمان تأمین اجتماعی، در صورتی کارفرما دفتر قانونی نداشته یا دفاتر نانویس داشته باشد، بازرسی بر اساس سایر مدارک موجود و اختیارات قانونی سازمان (ذیل ماده 40 قانون تأمین اجتماعی) انجام و محاسبه خواهد شد.

 

طبق ماده 47 قانون تأمین اجتماعی، سازمان اجازه بازرسی و حسابرسی از دفاتر قانونی شرکت های عضو خود را داراست. هنگام مراجعه حسابرسان سازمان تأمین اجتماعی، بررسی ایشان بر اساس دفاتر قانونی انجام خواهد شد که بر اساس اسناد مالی موجود، عموماً در دو حوزه زیر امکان بدهکار کردن شرکت ها وجود خواهد داشت:

  • برخی اسناد خرید و فروش های شرکت که حق بیمه قراردادها بر آنها مترتب می شود.
  • مقایسه حق بیمه اظهار شده برای کارکنان با حقوق و مزایای پرداختی درج شده در دفاتر و در نتیجه مطالبه ما به التفاوت از کارفرما

در صورتی که طی این فرآیند بدهی ایجاد شود و کارفرما موارد را پذیرفته و کمتر از یک ماه آن را پرداخت کند مشمول جریمه نخواهد شد. ولی اگر نپذیرد و به هیئت تشخیص مطالبات و تجدید نظر ارجاع دهد، تا زمان قطعیت بدهی نیازی به پرداخت مبالغ مذکور نیست. اما از زمانی که بدهی قطعی شد 10% به خسارت های تعیین شده افزوده خواهد شد. در این هنگام نیز اگر شرکت ظرف کمتر از یک ماه مبالغ را پرداخت کند حداکثر تا 40% جریمه ها مشمول تخفیف خواهد شد.

 

بنابر ماده 47 قانون تأمین اجتماعی، سازمان تأمین اجتماعی حق حسابرسی از کلیه شرکت ها را داراست. لذا به صورت کلی حسابرسی دوره ای از شرکت ها مطابق با روند ابلاغ شده در بخشنامه 11/3 درآمد انجام خواهد شد.

اما در صورتی که شرکت (کارفرما) در یکی از شرایط زیر قرارداشته باشد برای بازرسی از دفاتر قانونی در اولویت حسابرسی قرار خواهد گرفت (طبق مفاد بند ب بخش اول بخشنامه 11/3 درآمد):

  • بر اساس قرار بازرسی صادر شده از سوی هیئت های تشخیص مطالبات
  • موارد ارجاعی از طریق مدیر عامل، معاونت فنی و درآمد یا اداره کل درآمد سازمان تأمین اجتماعی
  • کارگاه های حائز شرایط صدور مفاصا حساب قرارداد بر اساس بازرسی (به عنوان نمونه کارگاه های مشمول بخشنامه 14/3 قدیم و بشخنامه تنقیح و تلخیص ضوابط بیمه‌ای مقاطعه کاران جدید)
  • شرکت ها و موسسات در حال تسویه یا انحلال

در صورتی که شرکت درخواست استفاده از مزایای معافیت هاتی ذیل بخشنامه تنقیح و تلخیص ضوابط بیمه‌ای مقاطعه کاران را داشته باشد و دفتر نویسی نیز نداشته باشد، حق بیمه به میزان 7.78 درصد برای آن محاسبه می شود. اما هنگامی که قراردادهای شرکت در قالب های مذکور نگنجد، بر اساس نظر و تشخیص کارشناس سازمان ضریبی میان 7.78 تا 16.67 درصد برای بخش های مختلف قرارداد وضع می شود.

کلیه عملیات حسابرسی توسط موسسه حسابرسی تامین انجام می شود که این موسسه قبل از مراجعه حضوری، نامه‌ای با مضمون حسابرسی دفاتر قانونی و تاریخ حضور نماینده خود ارسال می‌کند. چگونگی حسابرسی با توجه به بخشنامه های 11 تا 11/3 سازمان تامین اجتماعی و نیز دستور العمل حسابرسی دفاتر قانونی این سازمان انجام می‌پذیرد که در صفحه بیمه تأمین اجتماعی سایت دانش بنیان (لینک) بخشنامه ها ضروری این بخش قرار داده شده است.

 

ارسال لیست بیمه و پرداخت حق بیمه و بیمه بیکاری برای شرکت های دانش بنیان و غیر آن تفاوتی ندارد و معادل 30 درصد کل حقوق و مزایای مستمر کلیه کارکنان به استثنای مدیرعامل و اعضای هیئت مدیره خواهد بود.

از مبلغ فوق 7 درصد متعلق به کارگر بوده که به صورت ماهیانه از حقوق وی کسر می شود و 23 درصد مابقی متعلق به کارفرما خواهد بود. علاوه بر این 3 درصد نیز به عنوان کمک دولت به دو عدد فوق افزوده می شود که به صورت سالیانه و در قالب بودجه سنواتی توسط دولت به این سازمان پرداخت خواهد شد.

 

در صورتی که کارفرما از ارسال لیست و پرداخت حق بیمه کارکنان خود در مهلت مقرر در قانون خودداری نماید، جریمه عدم ارسال لیست بیمه، معادل 10 درصد حق بیمه برای یک نوبت است و به ازای هر ماه تاخیر در پرداخت معادل 2% حق بیمه به همراه بیمه بیکاری تعیین می‌شود.

لازم به ذکر است در کلیه موارد، پرداخت نقدی خسارات متعلقه قبل از صدور اجراییه از بخشودگی 40% بهره مند خواهند بود.

شایان توجه است در همه حال بدهی ها به قوت خود باقی است و مشمول هیچ گونه بخشودگی نخواهد شد.

خیر. در حال حاضر طرحی برای معافیت از پرداخت حق بیمه سهم کارفرما ویژه شرکت های دانش بنیان وجود ندارد و فعلا در دستور کار معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور نیز نیست.

خیر. هیچ گونه محدودیتی وجود ندارد. فقط برای افراد بازنشسته تامین اجتماعی، امکان ارسال بیمه وجود ندارد.

 

خیر. کارگاه های زیر 5 نفری که از پرداخت بیمه معاف هستند شامل مشاغل مشخصی شده است که لیست آنها در سایت تامین اجتماعی در دسترس خواهد بود.

فعالیت های تولیدی، صنعتی و فنی که ذیل مشمول معافیت حق بیمه سهم کارفرما تا میزان ٥ نفر کارگر می باشند:

•      سماور سازی

•      صابون پزی

•      کارگاههای صنایع دستی

•      کارگاههای صنایع روستائی که فعالیت آنها جنبه تولیدی ، صنعتی و فنی داشته باشد.

•      فخاری

•      قالب زنی

•      تولید کنندگان قفل

•      کاشی سازی و سرامیک سازی

•      تولید کفش (کفاشی )وپستائی سازی

•      ساخت وتولید انواع مخازن

•      موزائیک سازی –بلوک سازی

•      سازندگان میز وصندلی ، کمد، قفسه ، کابینت آشپزخانه

•      ساخت وتولید انواع ماشین آلات کشاورزی و وسائل و ادوات مربوطه و تعمیرات آنها

•      معادن سطح الارضی که جنبه کارگاهی دارند.

•      نمد مالی

•      یخدان سازی

•      ناشران و موسسات انتشاراتی

•      شرکتها و اتحادیه های تعاونی روستائی و کشاورزی که جنبه تولیدی ، صنعتی و فنی داشته باشند.

•      واحدهای تولیدی کشاورزی

•      آلومینیوم سازی و خمکاری

•      اطاقسازی ماشین

•      آهنگری ، فلز تراشی (قطعه سازی ) ، حلبی سازی، تراشکاری

•      انواع بافندگی

•      پرورش ماهی

•      پرورش و نگهداری دام و ماکیان

•      ساخت وتعمیرات انواع پمپ آب

•      تولید گازهای صنعتی وطبی و وسایل آتش نشانی

•      ترازو ، قپان وباسکول سازی

•      تولید کنندگان تابلوهای فشار ضعیف و قوی برق

•      شرکت‌های تعاونی تولیدی وابسته به ارگانهای دولتی نظیر مرکز گسترش خدمات تولیدی و عمرانی کشور که فعالیتهای آنها جنبه تولیدی، صنعتی و فنی دارد.

•      چاقو سازی

•      تولید انواع چراغ خوراک پزی

•      چاپخانه شامل : چاپ، حروف چینی، گراورسازی، کلیشه سازی، لیتوگرافی و انواع صحافی

•      خبازی

•      انواع دوزندگی

•      درب وپنجره سازی

•      ریخته گری

•      سراجی شامل: کیف و چمدان و کمر بندسازی و ...

پیمانکار با همراه داشتن قرارداد و نامه ای از کارفرما به شعبه تامین اجتماعی محل اجرای پیمان مراجعه نموده و درخواست کد کارگاهی می نماید. پس از پایان پیمان نیز با در دست داشتن نامه کارفرما و لیست بیمه های ارسالی طی زمان اجرای پیمان، برای دریافت مفاصا حساب به شعبه مربوطه مراجعه خواهد نمود.

با پرداخت حق بیمه مربوطه، مدت خدمت نظام وظیفه قبل از اشتغال یا پس از اشتغال جزو سوابق بیمه شده منظور خواهد شد. (ماده ١٤ قانون کار و ماده ٩٥ قانون تامین اجتماعی)

در صورتی که فردی بخواهد صندوق خود را منتقل کند مصوبه 92/12/21 ملاک عمل خواهد بود و برای سیاستگذاری و عمل در این خصوص نیازی به بررسی موارد قبلی نیست.

پیش از این ابلاغیه هر فردی باید هنگام درخواست برای انتقال صندوق خود کل مبلغ ما به التفاوت ماه اول دریافت حقوق از صندوق جدید را برای تمام دوره گذشته خود پرداخت می کرد. یعنی حق بیمه قابل انتقال از صندوق قبلی به ازای هر ماه، معادل حق بیمه ماه نخست کار در صندوق جدید بود. لذا معادل حق صندوق قبلی کل مبالغ پرداختی فرد را یکجا به صندوق جدید پرداخت می کرد، اما چون در سال های گذشته بسیاری از این مبالغ پرداخت شده بود و با توجه به تورم و افزایش سالانه حقوق ها، امروز ارزش کمی داشت، این فاصله افزایش مبالغ که طی سال ها جمع شده بود، بر عهده خود فرد قرار می گرفت. از سوی دیگر چون قوانین پرداختی صندوق های مختلف با یکدیگر تفاوت داشت، پرداخت مابه التفاوت نیز بر عهده فرد قرار می گرفت. به عنوان مثال، حق بیمه در صندوق بازنشستگی کشوری 8/5 درصد سهم کارمند و 8/5 درصد سهم کارفرما است. در صورتی که در قانون و سازمان تأمین اجتماعی سهم کارمند 7 و کارفرما 23درصد از کل حقوق است. لذا فاصله پرداخت میان 8/5 و 23 درصد سهم کارفرما بر عهده بیمه شده است. مضاف بر این هر فرد تنها یک بار اجازه تغیر صندوق بازنشستگی خود را در طول مدت خدمت داشت.

با تمام این اوصاف، با مصوبه اسفند 92 هیئت وزیران بسیاری از موانع مرتفع شده است. به این صورت که هنگام تقاضای فرد برای تغییر صندوق بازنشستگی، صندوق قبلی باید کل مبالغ پرداختی طی سنوات خدمت وی را به همراه سود سالانه که بانک مرکزی هر سال آن را اعلام می کند را پرداخت کند. اجبار به یک بار انتقال صندوق در طول مدت خدمت نیز حذف شده است.

بیکار بیمه شده ای است که بدون میل و اراده خود بیکار شده و آماده به کار باشد. وی می تواند از مستمری بیمه‌ بیکاری برخوردار شود اما تشخیص ارادی بودن یا غیرارادی بودن بیکاری بیمه شده، برعهده کمیته ای متشکل از نمایندگان سازمان تأمین اجتماعی و اداره کار و اموراجتماعی محل اشتغال بیمه شده است.

بیمه شده بیکار، برای دریافت مقرری بیمه بیکاری، باید حداکثر ظرف مدت ٣٠ روز از تاریخ بیکاری به شعبه تأمین اجتماعی مراجعه کرده و پرونده در سیکل اداری که بین تامین اجتماعی و اداره کار مطرح شده و در نهایت فرد برای دریافت مقرری بیکاری معرفی خواهد شد.

شایان ذکر است، ایام استفاده از مقرری بیمه بیکاری جزو سوابق پرداخت حق بیمه کارگران به لحاظ بازنشستگی، از کارافتادگی و فوت محسوب می‌شود.

افراد مشمول این قانون بایستی:

  • تبعه کشورهای خارجی نباشند
  • مستمری بگیر بازنشسته و یا از کارافتاده کلی نباشند
  • دارای حداقل ٦ ماه سابقه پرداخت حق بیمه باشند.
  • در زمره صاحبان حرف و مشاغل آزاد و بیمه شدگان اختیاری نباشد.

مدت پرداخت مقرری بیمه بیکاری به بیمه شدگان واجد شرایط، به سابقه پرداخت حق بیمه از سوی آنان بستگی دارد. مبلغ آن نیز ۵۵ درصد میانگین حقوق سه ماهه آخر بیمه شده است که از حداقل حقوق مصوب سالانه کمتر نخواهد بود و علاوه بر آن به ازای هر یک از افراد تحت تکفل (حداکثر تا ۴ نفر) ۱۰ درصد نیز به دستمزد افزوده می‌شود.

افرادی که به دلایل مختلف نمی توانند بیمه اجباری را ادامه دهند یا کارفرما ندارند، برای اینکه سوابق این افراد بدون استفاده باقی نماند می توانند از بیمه اختیاری و مشاغل آزاد استفاده کنند. دفعات استفاده از بیمه اختیاری نیز شامل هیچ گونه محدودیتی نمی باشد، اما فرد متقاضی باید دارای حداقل یک ماه سابقه بیمه بوده و زیر ۵۰ سال سن داشته باشند، همچنین زنان خانه دار بالای ۴۵ سال نمی توانند بیمه اختیاری شوند.

 

بیمه اختیاری مشمول بیمه بیکاری نمی‌شود به همین دلیل از بحث غرامت دستمزد ایام بیکاری نیز بهره‌مند نمی‌شوند، اما مزایای بیمه‌های اجباری مانند بازنشستگی، از کارافتادگی، درمان و... برای ایشان وجود دارد.

 

صاحبان حرف و مشاغل آزاد به افرادی اطلاق میشود که با داشتن کارگر (کارفرما) یا خود به تنهایی (خویش فرما) به کار اشتغال داشته و مشمول مقررات حمایتی خاصی نباشند. لذا کلیه مشاغلی که بیمه نشده اند با تکمیل فرم درخواست و انعقاد قرارداد و پرداخت حق بیمه مقرر می توانند مشمول مقررات این نوع بیمه قرار گیرند.

(طبق قانون اصلاح بند ب و تبصره 3 ماده 4 قانون تأمین اجتماعی) صاحبان حرف و مشاغل آزاد می توانند به صورت اختیاری در برابر تمام یا قسمتی از مزایای این قانون بیمه شوند. لذا این افراد طبق بندهای زیر (و با لحاظ کردن شرایط قانونی و طی مراحل آن) می توانند پوشش های مورد نظر خود را اخذ کنند.

الف) بیمه بازنشستگی و فوت بعد از بازنشستگی با نرخ١٤% (١٢%سهم بیمه شده +٢%سهم دولت)

ب) بیمه بازنشستگی و فوت قبل و بعد از بازنشستگی با نرخ ١٦% (١٤% سهم بیمه شده +٢% سهم دولت)

ج ) بیمه بازنشستگی و از کارافتادگی و فوت با نرخ٢٠ % (١٨% سهم بیمه شده +٢% سهم دولت)

علاوه بر موارد فوق پوشش درمانی نیز مطابق جدول سالانه هزینه های بیمه ای قابل خریداری و استفاده خواهد بود.

طبق بند 1 از بخش چهارم بخشنامه 11/3 جدید درآمد (پیش از این در بخشنامه 11/1 بند د عنوان شده بوده که با حکم دیوان عدالت اداری این بخشنامه باطل شده است)، کلیه وجوه پرداختی به کارکنان به استثنای موارد زیر مشمول کسر حق بیمه است:

  • باز خرید ایام مرخصی (در حدود مقرر در ماده 64 قانون کار)
  • هزینه سفر و فوق العاده مأموریت (به شر ط ارائه مدارک مثبته)
  • کمک هزینه عائله مندی حق اولاد- (حداکثر تا میزان قابل پرداخت طبق ماده 86 قانون)
  • حق همسر به کارکنان
  • عیدی قانون کار و پاداش نهضت سواد آموزی
  • کمک هزینه مسکن و خوار و بار در ایام بیماری
  • حق شیر و حق تضمین (کسر صندوق)
  • خسارات اخراج و مزایای پایان کار (حق سنوات)
  • شاغلین تحت پوشش سایر صندوق های بیمه و بازنشستگی دولتی

سازمان تأمین اجتماعی بنابر بر تکالیف قانونی خود موظف است پوشش بیمه ای برای کلیه اشخاصی که صاحب شغل هستند یا به نوعی در برابر دریافت دستمزد کار می کنند است و مشمول پوشش های دیگری نیز نیستند را ایجاد کند. (ماده 4 قانون تأمین اجتماعی) در این راستا چندین نوع پوشش بیمه ای برای شرایط و مشاغل مختلف طراحی شده است.

با توجه به این نکته، جدول انواع بیمه و حق بیمه های مشمول به شرح زیر است.

 

اما ذکر این نکته نیز ضروری است که تنها سه نوع اول لیست یعنی بیمه های اجباری و مشاغل آزاد با شرکت های دانش بنیان مرتبط می شوند.

به طور کلی کلیه پرسنل شرکت های دانش بنیان می توانند از خدمات بیمه اجباری بهره مند شوند و در این زمینه تفاوتی میان گروه مشاغل یا سطح حقوق و دستمزد نیست. اما در صورتی که فرد در هیچ شرکتی مشغول به فعالیت نباشد (کارفرما نداشته باشد) و شخصاً بخواهد برای پرداخت حق بیمه اقدام کند، می تواند از بیمه اختیاری (مشاغل آزاد) بهره مند شود.

 

با توجه به اینکه عموم شرکت ها خدمات بیمه ای خود را از سازمان تأمین اجتماعی اخذ می کنند، نرخ های پرداختی و قوانین آن بر اساس قانون تأمین اجتماعی خواهد بود.

طبق ماده 28 قانون تأمین اجتماعی، مبلغ حق بیمه قابل پرداخت به میزان 30% از حقوق و مزایای (تحت پوشش) کارکنان است که 23% از آن بر عهده کارفرما و 7% مابقی بر عهده کارگر خواهد بود.

دو نکته دیگر نیز در این زمینه شایان ذکر است.

الف) مطابق با ماده 30 قانون تأمین اجتماعی، کارفرما موظف است سهم بیمه شده (کارگر) را نیز از پرداختی وی کسر کرده و به همراه سهم خود به حساب سازمان واریز کند. لذا در هر صورت کارفرما مسئول کلیه پرداخت ها به سازمان تأمین اجتماعی است.

ب) سقف پرداخت حقوق مشمول بیمه در سازمان تأمین اجتماعی هفت برابر حداقل دستمزد روزانه است که در حال حاضر (سال 1398) 10.6 میلیون تومان ماهانه می باشد. لذا سقف برداشت (کسر) مبلغ حق بیمه از حقوق کارکنان به میزان 7% این مبلغ خواهد بود و مابقی مشمول پرداخت حق بیمه نخواهد بود.

 

مطابق ماده 39 قانون تأمین اجتماعی حق بیمه هر فرد حداکثر تا پایان ماه بعد قابلیت پرداخت خواهد داشت. لذا کارفرما در هر نوبت ارسال لیست بیمه می تواند حداکثر تا دو ماه پیش از تاریخ جاری را برای پرسنل خود بیمه منظور کند.

 

زمانی که برای بازه مورد نظر اظهار عدم فعالیت شود جریمه ای منظور نخواهد شد. اما در صورتی که در آینده فردی اقدام به شکایت از شرکت بابت عدم پرداخت حق بیمه و منظور نکردن وی در لیست بیمه داشته باشد یا قراردادی به دست سازمان تأمین اجتماعی برسد که نشان دهنده نام و فعالیت شرکت در بازه مذکور باشد، وی برای بخشی مشخص یا تمام مدتی که عدم فعالیت اظهار کرده است جریمه خواهد شد.

در صورتی که شرکت پس از اعلام روزنامه رسمی غیر فعال باشد، می تواند نسبت به اخذ کد کارگاهی اقدام نکند و هنگام آغاز فعالیت با مراجعه به سازمان تأمین اجتماعی با اظهار عدم فعالیت در بازه مورد نظر، اقدام به اخذ کد کارگاهی کند.

در صورتی که به هر دلیل امکان تحویل اظهار عدم فعالیت به شعبات سازمان تأمین اجتماعی فراهم نشد، بایستی نامه مذکور را به همراه مدارک تأسیس شرکت به آدرس شعبه پست سفارشی کرده و رسید آن را تا زمان مراجعه بعدی و اخذ کد کارگاه نزد خود نگه دارد.

 

پس از طی شدن مراحل ثبتی و اعلام مشخصات شرکت در روزنامه رسمی کشور،

  • مدیرعامل شرکت (کارفرما) یا نماینده وی بایستی به شعبه تأمین اجتماعی محل استقرار خود مراجعه کرده و با ارائه مدارک نسبت به آغاز مراحل اخذ کد کارگاهی اقدام کند.
  • پس از تحویل کامل مدارک و تشکیل پرونده، طی یک ماه آینده بازرس سازمان تأمین اجتماعی به آدرس اعلامی کارگاه (محل کار) مراجعه کرده و صحت اظهارات، وضعیت فعالیت و تعداد پرسنل کارفرما را بررسی می کند.
  • در صورت تأیید بازرس و طی مراحل اداری لازم، کد کارگاهی از سوی شعبه صادر شده و کارفرما می تواند از طریق درگاه پرداخت سازمان تأمین اجتماعی نسبت به ارسال لیست کارکنان و حق بیمه ماهانه ایشان اقدام کند.

وظیفه بازرسان در وهله نخست احراز هویت کارگاه و کارفرمای کارگاه مورد بررسی است و سپس با مراجعه به مستندات و مدارک کارگاه و در صورت لزوم گفتگو با افراد شاغل در کارگاه، وضعیت اشتغال و بیمه پردازی افراد مشمول مورد بررسی قرار می گیرد و موارد در گزارش بازرسی درج می شود. اگر کارفرما و یا افراد مشمول مستنداتی دال بر ردّ نظریه بازرس داشته باشند می توانند موارد را به سازمان تامین اجتماعی ارائه کنند و چنانچه ادعا احراز گردد، گزارش بازرسی با رعایت مقررات قابل اصلاح خواهد بود.

به طور کلی بیمه به دو بخش بیمه های اجباری و بیمه های اختیاری تقسیم می شوند.

بیمه های اجباری، بیمه هایی است که از وظایف حکومت هاست و بر طبق قوانین کار وضع شده است. در کشور ما نیز بر اساس قانون کار و قانون تأمین اجتماعی این وظیفه از سمت دولت به سازمان تأمین اجتماعی محول شده و کارفرمایان را موظف به برقراری آنها برای کلیه کارکنان خود کرده است.

بیمه های اختیاری نیز بیمه هایی هستند که صاحبان کارگاه و حرف گوناگون به تناسب فعالیت های خود آنها را از شرکت های زیر مجموعه بیمه مرکزی ایران اخذ می کنند. (در اصطلاح بازار به آنها بیمه بازرگانی می گویند) مانند بیمه های آتش سوزی، مسئولیت، عمر و... که توسط تمامی شرکت های بیمه ارائه می شوند.

شركت‌ها مي‌توانند ساير سوالات خود را با مركز تماس با شماره تلفن 02191008100 مطرح نموده و یا با ایمیل info@daneshbonyan.ir مکاتبه نمایید.

مدت استفاده شرکت‌ها از مزاياي قانون، بر مبناي مصوبه کارگروه، برای شرکت‌های «نوپا نوع 1» یا «تولیدی نوع 1» به مدت (2) سال و برای شرکت های «نوپا نوع 2» یا «تولیدی نوع 2» به مدت (3) سال بوده و تمدید این زمان، منوط به ارزیابی و تایید مجدد شرکت، است.

چنانچه شركتها، حمایتها و تسهیلات اعطاء شده بر طبق این قانون را برای مقاصد دیگری مصرف کنند ضمن محرومیت از استفاده مجدد از حمایتهای این قانون مجازاتهای زیر در مورد آنها اعمال می‌شود:

  1. در صورت برخورداری از تسهیلات مالی علاوه بر رد مال، به جریمه نقدی برابر با تسهیلات دریافتی محکوم می‌شوند.
  2. در صورت برخورداری از شرایط تسهیلات در ورود به مناقصه به مدت سه سال از شرکت در کلیه مناقصه‌ها منع می‌شوند.
  3. در صورت برخورداری از معافیت‌های مالیاتی یا عوارض علاوه بر پرداخت آنها به جریمه نقدی برابر میزان معافیت اعطاء شده محکوم میشوند.
  4. در صورت برخورداری از پوشش بیمه‌ای، به پرداخت جریمه معادل پوشش بیمه‌ای‌ دریافتی محکوم می‌شوند) موضوع ماده 11 قانون)

اعتبار دانش‌بنيان بودن شركت لغو و تسهيلات احتمالی مصوب شده نيز لغو مي‌شود.

خير. اين شركت‌ها مي‌توانند با ارائه طرح‌هاي خود، همچنان از تسهيلاتي نظير استقرار در مراكز رشد و پارك‌هاي علم و فناوري، شهرك‌هاي فناوري، جوايز جشنواره‌هايي نظير جشنواره علم تا عمل، تسهيلت ارائه شده توسط معاونت علمي و فناوري رييس‌جمهور، صندوق‌هاي غيردولتي پژوهش و فناوري و... استفاده نمايند.

تسهيلات و حمايت‌هاي صندوق و نوآوري و شکوفايي بر مبناي مصوبات هيأت امنا و هيات عامل صندوق به شرکت‌ها اعطا مي‌شود که براي اطلاع از

حمايت‌هاي صندوق به سايت www.inif.ir مراجعه کنيد.

چنانچه متقاضی پرسشی دربارة استفاده از تسهیلات داشته باشد، می تواند از طریق شماره تماس 02183534 موضوع را با مرکز مشاوره دانش بنیان مطرح نماید و یا از طریق پایگاه اطلاعات و پرسش اطلاعاتی به نشانی: (MY.daneshbonyan.ir)سوالات خود را ارسال کند.

لینک مربوط به سوالات متداول تسهیلات نظام وظیفه در سایت بنیاد ملی نخبگان

 برای سربازان موضوع پروژه جایگزین خدمت، تنها در صورتی که خروج از کشور در راستای پیشبرد اهداف پروژه باشد میسر خواهد بود.

افراد دارای کسری خدمت، به طور معمول بخشی از خدمت خود را به عنوان پروژه انجام داده و ما بقی را باید به طور عادی، دوران خدمت وظیفه را سپری نماید. اما افراد مشمول این طرح علاوه بر استفاده از مزایای دوره آموزشی ویژه می­‌توانند به عنوان جایگزین خدمت وظیفه، پروژه تحقیقاتی انجام دهند.

به طور کلی افراد دارای امریه سازمانی علاوه بر افزایش مدت زمان خدمت به 24 ماه، ملزم به حضور تمام وقت در سازمان مربوط خواهند بود، اما افراد مشمول این طرح علاوه بر استفاده از مزایای دوره آموزشی ویژه می­توانند به عنوان جایگزین خدمت وظیفه، پروژه تحقیقاتی با مدت زمان حداقل 14 ماه انجام دهند.

در طرح پروژه جایگزین خدمت، دوره آموزشی جزو زمان قرار داد محسوب نمیشود به عنوان مثال چنان چه زمان انجام پروژه طبق پروپوزال مصوب 14 ماه باشد، سرباز فناور پس از گذراندن دوره آموزشی و یا حین آن باید 14 ماه بر روی پروژه مذکور زمان صرف نماید ولی در طرح امریه که مدت آن 24 ماه است، 2 ماه از آن برای دوره آموزشی در نظر گرفته می‌شود.

این افراد در صورتی که نامه ای که مبنی بر تایید کسری توسط مرکز نخبگان و استعدادهای برتر نیروهای مسلح می باشد را ارایه دهند می توانند به میزان مشخص توسط داعا از کسری استفاده کنند.

همچنین باید نامه ای از طرف شرکت ارایه شود که کسری مذکور را پذیرفته و مدت پروژه را قبول میکند. حداقل زمان انجام پروژه در شرکت در صورت تایید کسری فرد، 6 ماه می باشد.

هر یک از شرکت‌های مشمول می‌تواند صرفا یک نفر را در سال جذب نماید.

 

شرکت باید حداقل 100 میلیون فروش در اظهارنامه مالیاتی خود ثبت نموده باشد تا بتواند درخواست جذب نخبگان فناور برای انجام پروژه جایگزین خدمت را داشته باشد.

شرکت علاوه بر تعهدهای مالی مبنی بر پرداخت حقوق و مزایای فرد منطبق بر ابلاغیه ستاد کل نیروهای مسلح لازم است که تعهدات لازم برای تعریف پروژه تحقیق و توسعه مناسب با حداقل زمان کاری 14 ماه و ارائه گزارشهای منظم را به معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور ارائه دهد.

پروژه تعریف شده در شرکت صرفا باید به صورت تحقیق و توسعه پیرامون محصول دانش بنیان تایید شده شرکت باشد و خروجی آن حداقل 1400 نفر ساعت زمان را به خود اختصاص دهد.

همچنین در این پروژه نیازی به انتشار مقاله یا کتاب نیست ولیکن طرح مذکور بایستی از نظر علمی دارای اعتبار مناسب باشد و به خوبی منبع دهی شده باشد.

این افراد در صورتی که از حداقل امتیاز (300 امتیاز) برخوردار باشند، در صورت موافقت شرکت دانش بنیان و ارائه تعهدات مالی و حقوقی لازم می توانند از طریق سامانه سرباز فناور (social.tinet.ir)درخواست خود را ارائه نمایند تا پروژه تعریف شده توسط معاونت علمی و فناوری داوری و در صورت تایید اقدامات لازم صورت پذیرد.

بعد از ارسال درخواست در سامانه سینا، پرونده فرد و شرکت بررسی شده و در صورت کسب امتیاز لازم و برابر اصل کردن مدارک ارائه شده، فرد برای انجام پروژه به دانشگاه دفاع ملی معرفی می شود، افرادی که می خواهند پروژه خود را در شرکت دانش بنیان انجام دهند در صورت کسب حداقل امتیازهای لازم (300 امتیاز) لازم است از طریق سامانه سرباز فناور (social.tinet.ir)درخواست خود را ارسال و مراحل تکمیل اطلاعات را طی نماید. لازم به ذکر است که در صورت کسب  امتیاز لازم برای پروژه جایگزین خدمت در شرکت دانش بنیان مراتب از طریق معاونت علمی و فناوری به فرد اطلاع رسانی خواهد شد.

هر یک از شرکت‌های مشمول می‌تواند در بدو امر یک نفر و به ازای هر 3 میلیارد ریال فروش سالانه (بر اساس اظهارنامۀ مالیاتی) یا به ازای هر 5 نفر نیروی کارشناسی شاغل تمام وقت در شرکت (بر اساس فهرست بیمه)، یک تن دیگر را که دارای شرایط اولیه است معرفی کند.

شرکتهایی که از تاریخ معین، معیارهای مربوط به آیین نامه ارزیابی شرکتها و موسسات دانش بنیان را احراز نمی‌نمایند، به مدت شش ماه فرصت بهره‌مندی از تسهیلات پروژه جایگزین خدمت نخبگان فناور را خواهند داشت.

بله، شرکت‌‌های سرمایه‌گذاری خطرپذیری که به تایید انجمن صنفی کارفرمایی صندوق‌‌ها و نهادهای سرمایه گذاری خطرپذیر رسیده باشند، مشمول استفاده از تسهیلات نظام وظیفه تخصصی (پروژه جایگزین خدمت در صنایع دفاعی و کشوری) می‌گردند.

افراد فعال در شرکت‌های مستقر در پارکهای علم و فناوری و مرکز رشد در صورتی که شرکت دارای شرایط لازم (دارای اظهارنامه مالیاتی، دارای مجوز فناورانه) باشند، برای استفاده از این تسهیلات باید به سامانه sina.bmn.irمراجعه نموده و بعد از تکمیل اطلاعات و بارگذاری کاربرگ معرفی‌نامة رسمی شرکت مستقر در پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد برای استفاده از تسهیلات نظام‌وظیفة تخصصی (تکمیل شده در سربرگ پارک یا مرکز رشد) و همچنین معرفی نامه شرکت (تکمیل شده در سربرگ شرکت) در سامانه مذکور، درخواست خود را جهت بررسی ارسال نمایند.

بله، همان طور که افراد در زمان تحصیل و همزمان با انجام پروژه تحصیلی در مقطع کارشناسی ارشد و یا دکتری امکان فعالیت در شرکت را داشته است، به طور مشابه می‌تواند همزمان با انجام پروژه جایگزین خدمت، همچنان به فعالیت خود در شرکت ادامه دهد. همچنین افراد مشمول این طرح از مزایای دوره آموزشی ویژه برخوردار خواهند شد. البته این موضوع به محل انجام پروژه فرد وابستگی خواهد داشت و میزان حضور و نوع پروژه به سازمان ارائه کننده پروژه بستگی دارد.

در صورت تایید و معرفی فرد متقاضی به ستاد کل نیروهای مسلح، فرد با مراجعه به ستاد کل نیروهای مسلح به یکی از سازمانهای دفاعی و یا دولتی معرفی خواهد شد تا بر اساس نیاز سازمان پذیرنده، پروژه تحقیقاتی به عنوان جایگزین خدمت به فرد تخصیص یابد.

در صورت تایید و معرفی فرد متقاضی به ستاد کل نیروهای مسلح، فرد با مراجعه به ستاد کل نیروهای مسلح به یکی از سازمانهای دفاعی و یا دولتی معرفی خواهد شد تا بر اساس نیاز سازمان پذیرنده، پروژه تحقیقاتی به عنوان جایگزین خدمت به فرد تخصیص یابد.

خیر، شرکت‌ها برای استفاده از تسهیلات مربوط به نظام وظیفه نیازی به دارا بودن فروش نمی باشند.

متقاضیان می‌توانند در هر زمانی که دانش آموخته شوند، مجازند درخواست خود را برای استفاده از تسهیلات نظام وظیفۀ تخصصی در سامانه بارگذاری کنند و بنیاد حداکثر تا 45 روز پس از بارگذاری درخواست، سوابق را بررسی و نتیجه را اعلام می کند.

چنانچه متقاضی پرسشی دربارة استفاده از تسهیلات داشته باشد با مراجه به پایگاه اطلاعات و پرسش اطلاعاتی بنیاد به نشانی: (MY.daneshbonyan.ir)سوالات خود را بارگذاری کند.

لینک مربوط به سوالات متداول تسهیلات نظام وظیفه در سایت بنیاد ملی نخبگان

 

بله، مقالات 3 سال اخیر دانش آموختگان کارشناسی ارشد (و دانشجویان دکتری) و 5 سال اخیر دانش آموختگان مقطع دکتری به عنوان فعالیت نخبگانی متقاضیان در نظر گرفته می شود و هر یک دارای امتیازی است لیکن صرفاً به استناد داشتن مقاله، کسی نمی تواند از این تسهیل بهره مند شود.

این تسهیلات به دانش آموختگان برتر دورة کارشناسی و دانش آموختگان برتر دوره های کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی اعطا می شود. نکتۀ مهم آن است که فرد باید در زمان تقاضا دانش آموخته باشد.

این افراد لازم است کاربرگ موافقت استاد راهنما و موسسه علمی برای بهره مندی از تسهیلات نظام وظیفه تخصصی را تکمیل نموده و در سامانه سینا بارگذاری نمایند.

خیر! مگر اینکه دانشجوی دورة دکتری تخصصی و از پروپوزال خود دفاع کرده باشد.

حداقل برابر با نیمی از دوره رسمی نظام وظیفۀ سایر مشمولان هم تراز (حداقل 14ماه و حداکثر 19 ماه) است.

خیر، موضوع و مکان طرح‌های پژوهشی بر اساس تشخیص ستادکلّ نیروهای مسلح (دانشگاه عالی دفاع ملی) تعیین می شود.

هر یک از شرکت‌های فعال در حوزة فنّاوری از جمله شرکت‌‌ها و مؤسسه‌های دانش‌بنیان مشمول مزایای قانون «حمایت از شرکت‌ها و مؤسسات دانش‌بنیان و تجاری‌‌سازی نوآوری و اختراعات» مصوّب مجلس شورای اسلامی در تاریخ 1389/8/5 و شرکت‌های مستقر در مراکز رشد و پارک‌های علم و فنّاوری، شرکت‌های خلاق و شرکت‌های معرفی شده از سوی ستادهای توسعه فناوری‌‌های راهبردی، شتاب‌دهنده‌‌های کسب و کار دارای مجوز از مرکز شتاب‌دهی نوآوری، صندوق‌های سرمایه‌‌گذاری جسورانه دارای مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار، صندوق‌های پژوهش و فناوری غیردولتی، شرکت‌‌های سرمایه‌گذاری خطرپذیر به تایید انجمن صنفی کارفرمایی صندوق‌‌ها و نهادهای سرمایه گذاری خطرپذیر مشمول استفاده از این تسهیلات می‌گردند.

بله و در اینصورت سابقۀ بیمۀ پرداختی متقاضیانی که در حین گذراندن دورة خدمت نظام وظیفه هستند، تا قبل از تاریخ شروع خدمت آنان در نظرگرفته خواهد شد.

بله، دانش آموختگان دوره‌های «دکتری حرفه‌ای پزشکی» موردتأیید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، معادل با دانش آموختگان دورة «کارشناسی ارشد» محسوب می‌شوند و دانش آموختگان دوره‌های «تخصصی و فوق تخصصی بالینی و پزشکی و فلوشیپ» موردتأیید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی؛ معادل با دانش آموختگان دورة « دکتری تخصصی » محسوب می‌شوند.

تنها دانشجویان دورة دکتری تخصصی پس از دفاع موفقیت‌آمیز از طرح پیشنهادی رسالۀ دکتری (پروپوزال) و مشروط به موافقت استاد راهنما و دانشگاه متبوع خود می‌توانند هم زمان با گذراندن رسالۀ دکتری از تسهیلات نظام وظیفۀ تخصصی بهره‌مند شوند.

فرد متقاضی باید شرایط زیر را داشته باشد:

الف-  در حال حاضر به صورت تمام وقت در شرکت دانش بنیان و فناور مورد نظر، به فعالیت مشغول باشد و برای دستکم سه ماه اخیر، سابقۀ بیمۀ پرداختی در شرکت داشته باشد.

ب-  امتیاز مورد نیاز برای بهره مندی از این تسهیلات به شرح جدول زیر است:

  1. کارشناسی دست کم 60 امتیاز فناورانه و دست کم 300 امتیاز کل(مجموع امتیاز فعالیتهای فناورانه و علمی)
  2. کارشناسی ارشد دست کم 60 امتیاز فناورانه دست کم 110 امتیاز کل
  3. دکتری تخصصی دست کم 60 امتیاز فناورانه و دست کم 120 امتیاز کل

این تسهیلات با هدف حفظ ارتباط کاری دانش‌آموختگان برتر فناور مشمول خدمت نظام وظیفه شاغل در شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور با این شرکت‌ها اعطا می‌شود. فرد متقاضی با اعطا این تسهیلات پس از احراز امتیازهای لازم، به ستاد کل نیروهای مسلح معرفی می‌شود و بعد از اجرای پروژه پژوهشی مورد نیاز یکی از سازمان‌های دفاعی یا دولتی کشور، کارت پایان خدمت خود را دریافت می‌نماید. با این شرایط فرد فعال در شرکت‌های مورد تایید می‌تواند در طول انجام پروژه تحقیقاتی، بر حسب صلاحدید سازمان دفاعی یا دولتی، بصورت پاره وقت در محل آن سازمان حضور یابد و ارتباط کاری خود را با شرکت حفظ نماید.

افراد متقاضی مذکور لازم است علاوه بر تکمیل فرم معرفی‌نامه شرکت، فرم مربوط به معرفی نامه نهادهای توسعه فناوری مورد اشاره را تکمیل کرده و در سامانه سینا بارگذاری نمایند.

افراد متقاضی بعد از ثبت اطلاعات لازم است از بخش ثبت درخواست، منوی دانش آموختگان برتر، قسمت نظام وظیفه فناور درخواست خود را ارسال نماید.

برای ثبت نام در سامانه سینا، فناوران متقاضی لازم است علاوه بر دارا بودن اطلاعات فردی، اطلاعات شناسایی و اطلاعات تماس در وهله اول، بایستی مدارک زیر را نیز تهیه نماید:

  1. فرم معرفی نامه شرکت دانش بنیان و یا فناور به همراه رزومه پیوست
  2. اطلاعات فرد در شرکت از قبیل شماره بیمه و سوابق سمتهای فرد در شرکت
  3. مدارک و سوابق علمی از قبیل مدرک تحصیلی، مقالات و پژوهشهای انجام شده

با توجه به آنکه در دوره آموزشی سرباز فناور در اختیار ستاد کل نیروهای مسلح قرار میگیرد، حقوق وی بر اساس ملاک های آن سازمان تعیین می‌شود.

فیش (رسید) حقوق دریافت شده باید دقیقا برابر جداول حقوق اعلام شده باشد و در هر ماه به حساب فرد واریز و اسناد آن ثبت وضبط گردد.

شرکت موظف به پرداخت هزینه های زیر خواهد بود:

1-  حقوق و مزایا فرد بر مبنای ابلاغیه ستاد کل نیروهای مسلح

2-  بیمه پایه و تکمیلی فرد بر مبنای ابلاغیه ستاد کل نیروهای مسلح

3-  بیمه بازنشستگی و بیمه حوادث فرد بر مبنای ابلاغیه ستاد کل نیروهای مسلح

4-  هزینه آموزشی فرد بر مبنای ابلاغیه ستاد کل نیروهای مسلح

5-  هزینه نظارت بر اجرا بر مبنای اعلام معاونت علمی و فناوری رییس جمهور

به اینصورت که هزینه آموزشی و نظارت به صورت یک چک و هزینه بیمه به صورت چک دیگر در ابتدای اجرای فرآیند و حقوق و مزایا فرد به صورت ماهانه به حساب فرد واریز خواهد شد.

در دوره آموزشی سرباز امریه در شرکت دانش بنیان در اختیار ستاد کل نیروهای مسلح است و کلیه مباحث حقوق و بیمه وی بر عهده آن سازمان خواهد بود. لازم به توضیح است که فرد بعد از اعزام به آموزشی توسط شرکت ترک کار ثبت خواهد شد و از آن پس به عنوان سرباز معاونت علمی و فناوری مامور به شرکت فعالیت خود را ادامه می دهد.

لازم است هر سه ماه یکبار نسخه گزارش مورد تایید مدیران شرکت به صورت امضا و مهر شده از طریق سامانه سرباز امریه به کارگزار ارسال شود. علاوه بر گزارش پیشرفت کار باید اسناد مالی مورد تایید شرکت در خصوص حقوق واریزی فرد و میزان حضور فرد، مرخصی‌ها و ماموریت‌ها نیز ارسال شود

 

همه افراد موضوع امریه در شرکت‌های دانش‌بنیان، زیر نظر نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران (نزاجا) محسوب می‌شوند و باید در برگ اعزام آنها نام این سازمان نوشته شده باشد، در غیر این صورت فرایند تخصیص آنها دچار مشکل شده است.

چک های ارائه شده توسط شرکت تهیه و امضا می شود (شرکتی که فرد میخواهد در آن امریه شود) و زمان نقد شدن آن با توجه به تاریخ مندرج در چک خواهد بود.

با توجه به اهمیت این موضوع بهتر است پیش از مراجعه به پلیس+10 امور مربوط به نخبگی انجام شده باشد و برای دریافت تسهیلات امریه از 3 ماه پیش از اعزام، فرد باید در سامانه سرباز فناور (social.tinet.ir)ثبت نام و مراحل را طی نماید و با معاونت علمی و فناوری تعاملات لازم را انجام دهد.

هیچ هزینه ای برعهده شخص متقاضی نیست و هزینه ها همگی بر عهده شرکت استفاده کننده از وی خواهد بود.

بله، در صورتی که شرکت مایل به واریز نقدی هزینه ها باشد می تواند از طریق هماهنگی با کارگزار مبالغ را از حساب شرکت به طور مستقیم به کارگزار واریز نماید. برای دریافت چگونه واریز هزینه به صورت نقدی لازم است به سامانه پاسخگویی مکتوب بخش امریه در شرکت دانش بنیان پیام دهید.

یکی از چک‌ها باید به تاریخ روز و چک دیگر به تاریخ شش ماه بعد از اعزام تنظیم می شود.

شرکت با توجه به تعهدات خود ملزم به پرداخت هزینه آموزشی، هزینه نظارت و هزینه مربوط به بیمه فرد و همچنین حقوق و مزایا می باشد. از این رو شرکت موظف است به صورت دو چک با تاریخ های مشخص مبالغ هزینه آموزشی و هزینه نظارت را در یک چک و هزینه مربوط به بیمه را با توجه جداول بیمه فرد و به صورت یکجا در چک دوم بر مبنای قرارداد به کارگزار تحویل نماید.

تعهد نامه، قرارداد  را باید مدیر عامل شرکت، مطابق آخرین آگهی تغییرات در سایت روزنامه رسمی امضا نماید.

توصیه میشود که پیش از دریافت امضای مدارک از مدیران شرکت، پیش نویس آنها را از طریق سامانه پاسخگویی مکتوب crm.isti.irارسال کنید و چنانچه همه موارد مورد تایید کارگزار بود، اقدام به دریافت امضاها کنید.

در شرکت های بزرگ ممکن است امریه شما زیر نظر یک واحد از سازمان انجام پذیرد، در این صورت مدیر بالادستی آن واحد میتواند پروپوزال شما را امضا و تایید نماید.

فرد بعد از احراز شرایط لازم برای تکمیل اطلاعات خود لازم است مدارک زیر را به کارگزار معاونت علمی و فناوری تحویل دهد:

  • فرم قرارداد شرکت در سربرگ شرکت در سه نسخه در سربرگ شرکت
  • کاربرگ شرح فعالیت پیشنهادی
  • فرم تعهدنامه سرباز امریه در سربرگ شرکت
  • نامه برگ سبز (برگه آماده بخدمت مشمولان خدمت وظیفه عمومی)
  • دو فقره چک‌ با مبالغ و زمان مشخص در وجه کارگزار (مبلغ و زمان در فرم قرارداد آورده شده است)

خیر-  فرد مشمول به هیچ عنوان نباید در برگ اعزام خود غیبت داشته باشد.

ارسال درخواست حداقل 5 ماه پیش از اعزام فرد باید صورت پذیرد (در صورت امکان بهتر است فرد پیش از ارسال درخواست اعزام، تقاضای خود را ارسال نموده و فرآیند احراز شرایط و کسب امتیاز لازم را طی نماید تا در صورت تایید فرد و شرکت، فرد از طریق معاونت به ستاد کل نیروهای مسلح به عنوان نیروی امریه معرفی گردد.)

لازم به ذکر است پس از تایید اولیه توسط مرکز شرکتها و موسسات دانش بنیان ، فرد باید با مراجعه به پلیس +10، برگه اعزام خود را دریافت نموده و حداقل 55 روز پیش از تاریخ اعزام مندرج در برگه اعزام، برگه اعزام خود را از طریق سامانه به مرکز شرکت ها و موسسات دانش بنیان تحویل دهد.

پیشنهاد می شود فرد در روز اول ماه های زوج (برج2 ،4، 6، 8، 10 و 12) برای دریافت برگه اعزام از پلیس+10 اقدام نماید تا در زمان تحویل برگ اعزام (55 روز پیش از اعزام) با مشکل مواجه نگردد.

رای سربازان موضوع امریه صرفا به منظور زیارت و یا درمان امکان خروج از کشور وجود خواهد داشت.

در این دوره سرباز فناور در اختیار ستاد کل نیروهای مسلح است و کلیه مباحث حقوق و بیمه وی بر عهده آن سازمان خواهد بود.

کارکنان وظیفه در صورتی که در مقاطع تحصیلی بالاتر قبول شوند، مشروط بر این که از زمان فراغت از تحصیل در مقطع قبلی بیش از یکسال نگذشته باشد ادامه تحصیل آنان با معرفی ارائه نامه از سازمان وظیفه عمومی و معرفی از سوی معاونت علمی وفناوری به سازمان مامور کننده و اعلام ترخیص به سازمان وظیفه عمومی بلامانع خواهد بود. لازم به توضیح است که در صورت ادامه تحصیل فرد، امریه فرد لغو خواهد شد.

شرکت موظف هر 3 ماه گزارشی از شرح فعالیت و حضور فرد (به همراه میزان مرخصی استحقاقی و استعلاجی) به همراه مستندات پرداختی به فرد در شرکت را از طریق سامانه سرباز امریه به معاونت علمی و فناوری رییس جمهور ارسال نماید.

موضوع فعالیت وظیفه مامور در شرکت مطابق "کاربرگ پیشنهادی فعالیت کارکنان وظیفه مامور" مشخص خواهد شد و در صورت هرگونه تغییر در این رابطه شرکت موظف است به طور رسمی به معاونت علمی و فناوری رییس جمهور اطلاع رسانی نماید. کارکنان وظیفه مامور را در موضوع فعالیت مشخص شده برای وی به خدمت گیرد (استفاده فرد در خارج از این موضوع ممنوع می‌باشد).

معاونت علمی و فناوری رییس جمهور و ستاد کل نیروهای مسلح به منظور نظارت بر روند اخذ کارکنان وظیفه مامور بازدیدهای تصادفی و یا غیرتصادفی از محل فعالیت فرد در شرکت انجام خواهد داد و شرکت باید اسناد و مدارک مرتبط با فرد از قبیل وضعیت پرداخت ها، وضعیت حضور و فعالیت فرد در شرکت را در دسترس قرار دهد.

در صورت تخطی امریه توسط ستاد کل نیروهای مسلح و یا معاونت علمی و فناوری رییس جمهور لغو خواهد شد و شرکت باید در اسرع وقت نسبت به تسویه حساب و اعاده فرد به معاونت اقدام نماید. در صورتی که تخطی از طرف شرکت محرز گردد، سهمیه استفاده شرکت از تسهیلات نظام وظیفه تخصصی حذف خواهد شد.

 

خیر، شرکت اجازه واگذاری انجام کار به صورت دورکاری به کارکنان وظیفه مامور را ندارد.

در صورت تایید و معرفی فرد متقاضی به ستاد کل نیروهای مسلح، فرد بعد از انجام دوره آموزشی به معاونت علمی و فناوری معرفی شده و از طریق معاونت به شرکت تخصیص خواهد یافت. فرد در طول خدمت بعد از گذاراندن دوره آموزشی موظف به حضور تمام وقت در شرکت خواهد بود.

بله، این دوره برای آشنایی با اصول دفاع شخصی و به مدت 45 روز در دو مقطع زمانی(تیرماه و دی ماه هر سال) برگزار می‌شود.

بله، گذراندن این دوره برای افراد امریه در شرکتهای دانش بنیان در یکی از مراکز نزاجا الزامی می باشد.

موضوع و مکان فعالیت فرد در شرکت، به پیشنهاد شرکت و با تایید معاونت علمی و فناوری مشخص خواهد شد. فرد در زمان خدمت در شرکت دانش بنیان لازم است در موضوع اعلامی فعالیت کرده و در مکان مشخص شده حضور داشته باشد. هرگونه تغییر در زمان انجام خدمت لازم است به تایید معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برسد.

شرکت موظف است پرداخت هزینه مربوط به گذراندن دوره آموزشی و نظارت بر فعالیت فرد را تقبل نموده و در زمان مشخص شده توسط معاونت علمی و فناوری رییس جمهور اقدام به واریز هزینه نماید. مبلغ مربوط به دوره آموزشی با توجه به مصوبات ستاد کل نیروهای مسلح بوده و مبلغ نظارت بر فرآیند توسط معاونت علمی و فناوری رییس جمهور ابلاغ خواهد شد.

شرکت موظف است هزینه نظارت و ارزیابی، هزینه دوره آموزشی و هزینه‌های مربوط به بیمه و همچنین حقوق فرد را بر اساس ابلاغیه­ های مشخص پرداخت نماید. نحوه پرداخت به صورت چک نقد شونده از حساب شرکت و در وجه کارگزار معتمد خواهد بود.

شرکت موظف به پرداخت حقوق ماهیانه، بیمه درمان، مکمل، حوادث و بازنشستگی، هزینه نظارت و ارزیابی، هزینه دوره آموزشی و همچنین تامین شرایط و وسایل مورد نیاز برای فعالیت فرد متقاضی در شرکت می‌باشد.

این افراد لازم است تمام اطلاعات لازم در سامانه سینا را تکمیل نموده و صرفا در فرم معرفی نامه شرکت گزینه امریه در شرکت را انتخاب نمایند. این افراد در صورت کسب امتیازبندی، لازم است اطلاعات تکمیلی را در سامانه سرباز امریه social.tinet.ir تکمیل نمایند.

خیر، فرآیند تکمیل اطلاعات و ارائه درخواست حداقل 5 ماه پیش از اعزام فرد باید صورت پذیرد (در صورت امکان بهتر است فرد پیش از ارسال درخواست اعزام، تقاضای خود را ارسال نموده و فرآیند احراز شرایط و کسب امتیاز لازم را طی نموده است) و در صورت تایید فرد و شرکت، فرد از طریق معاونت علمی و فناوری به ستاد کل نیروهای مسلح به عنوان نیروی امریه جذب خواهد شد.

وضعیت این افراد در سه دسته زیر قابل بررسی خواهد بود:

  • مجموع کسری و سابقه خدمت قبلی فرد بیش از 12 ماه باشد:

تمامی افرادی که دارای کسری خدمت (ایثارگری، بسیج، پروژه، فرزند، ...) و یا سابقه خدمت قبلی می باشند در صورتی که مجموع کسری و سابقه قبلی بیش از دوازده ماه می باشد، می توانند به باقی خدمت خود را به صورت امریه در شرکت دانش بنیان سپری نمایند. این افراد لازم است در زمان تحویل برگ سبز خود در سامانه سرباز امریه  مدارک کسری یا سابقه خدمت قبلی را نیز ارائه دهند، در غیر اینصورت تایید نهایی امریه افراد در شرکت دانش بنیان دچار مشکل خواهد شد.

  • کسری خدمت  (کسری پروژه) کمتر از 12 ماه:

 افرادی که دارای کسری پروژه کمتر از 12 ماه دارند و مشمول بند الف نمی باشند، در صورتی که  کسری پروژه از ارگانی غیر از نزاجا صادر شده باشد، لازم است پیش از درخواست امریه در شرکت دانش بنیان، نامه عدم پذیرش از ارگان درخواست کننده کسری را دریافت نمایند تا در صورت پذیرش به صورت امریه در شرکت دانش بنیان با مشکلی مواجه نگردند. لازم به توضیح است که در صورت بروز مشکل برای فرد به دلیل پذیرش توسط ارگانهای دیگر این موضوع توسط معاونت علمی و فناوری پیگیری نخواهد شد.

  • افراد دارای سابقه خدمت قبلی کمتر از 12 ماه:

افرادی که دارای سابقه خدمت قبلی می باشند و مشمول بند الف نمی شوند صرفا در صورتی که سابقه خدمت قبلی در نزاجا (نیروی زمینی ارتش) انجام شده باشد پرونده ایشان برای امریه در شرکت دانش بنیان قابل پیگیری خواهد بود.

خیر، به این افراد امریه تعلق نخواهد گرفت.

خیر، تمامی افراد مشمول این تسهیل لازم است فارغ التحصیل موسسه های علمی باشند.

هر یک از شرکت‌های مشمول می‌تواند تا سقف سه نفر در هر سال از این ظرفیت استفاده نمایند. لازم به توضیح است که نفرات دوم و سوم در صورت دارا بودن هر 600 میلیون تومان فروش ثبت شده در اظهارنامه مالیاتی و یا به ازای هر ده نفر حاضر در لیست بیمه شرکت مجاز به جذب در شرکت خواهند بود.

خیر، شرکت‌ها برای استفاده از تسهیلات امریه در شرکت دانش بنیان لازم است حداقل یکی از شرایط زیر را دارا باشند:

  • دارای اظهارنامۀ مالیاتی باشد و بر مبنای اظهارنامه مالیاتی فروش شرکت بیش از یک میلیارد ریال باشد.
  • کارکنان شاغل تمام وقت در شرکت (بر اساس فهرست بیمه) حداقل 20 نفر باشد.
  • فروش شرکت بر مبنای آخرین گزارش صورت معاملات فصلی حداقل 500 میلیون ریال باشد.

فرد متقاضی باید شرایط زیر را داشته باشد:

الف-  فارغ التحصیل و دارای مدرک کارشناسی و بالاتر باشد (فارغ التحصیلان رشته های پزشکی امکان استفاد از این تسهیلات را نخواهند داشت.)

ب-  در حال حاضر به صورت تمام وقت در شرکت دانش بنیان و فناور مورد نظر، به فعالیت مشغول باشد و برای دستکم سه ماه اخیر، سابقۀ بیمۀ پرداختی در شرکت داشته باشد.

ج-  فرد برای استفاده از طرح سرباز امریه نباید دارای برگ اعزام به خدمت با مهر غیبت باشد.

د-  فرد با توجه به امتیازبندی شیوه‌نامه بهره مندی دانش آموختگان برتر فنّاور از تسهیلات خدمت نظام وظیفۀ تخصصی حداقل 80 امتیاز کسب نموده باشد.

هـ- حداقل 5 ماه پیش از اعزام تقاضای خود را در سامانه سرباز امریه ارسال کرده باشد.

این تسهیلات با هدف انجام خدمت نظام وظیفه در محل شرکت اعطا می شود. فرد متقاضی با اعطا این تسهیلات پس از احراز امتیازهای لازم، به ستاد کل نیروهای مسلح معرفی می شود و بعد از انجام دوره آموزشی در مراکز آموزشی نزاجا، برای انجام خدمت نظام وظیفه از طریق معاونت علمی وفناوری رییس جمهور به شرکت متقاضی مامور خواهد شد.

 

1-مراجعه به سایت شرکتها و موسسات دانش بنیان و مطالعه قوانین و شرایط فرد و شرکت

2-ثبت نام در سامانه سینا (sina.bmn.ir) و ارائه درخواست تسهیلات نخبگان فناور

3- ارزیابی امتیاز فناورانه (امتیاز فردی و شرکتی)

4-  مراجعه به سایت سرباز فناور (social.tinet.ir) در صورت تایید اولیه در سامانه سینا

5-ارائه تعهدنامه شرکت و شرح فعالیت اولیه در سامانه سرباز فناور

6- استعلام حفاظتی فرد متقاضی

7- تکمیل اطلاعات در سامانه سرباز فناور و بارگذاری نامه معرفی مرکز نخبگان نیروهای مسلح در سامانه

8- ارائه چک های مشخص برای هزینه آموزشی، بیمه و نظارت در سامانه سرباز فناور

9-دریافت برگ اعزام از پلیس +10 و ارائه در سامانه سرباز فناور

9-معرفی فرد به ستادکل نیروهای مسلح برای انجام خدمت در شرکت (این معرفی حداقل 45 روز قبل از تاریخ اعزام افراد می باشد)

10-انجام دوره آموزشی در 01 نزاجا و معرفی به معاونت علمی و فناوری رییس‌جمهور در پایان دوره

11-معرفی فرد به شرکت دانش‌بنیان برای انجام خدمت در شرکت

12- انجام خدمت و ارائه گزارش کار و مستندات پرداختی در سامانه سرباز فناور

1-مراجعه به سایت شرکتها و موسسات دانش بنیان و مطالعه قوانین و شرایط فرد و شرکت

2-ثبت نام در سامانه سینا (sina.bmn.ir) و ارائه درخواست تسهیلات نخبگان فناور

3- ارزیابی امتیاز فناورانه (امتیاز فردی و شرکتی)

4-ارزیابی امتیاز علمی

5-برابر اصل کردن مدارک ارسالی در سامانه در یکی از بنیادهای نخبگان استانی

6- اعلام نتیجه نهایی به فرد

7- تکمیل فرم معرفی نهایی در سامانه سینا در صورت تایید

8-ارسال نامه معرفی از طریق بنیاد ملی نخبگان به مرکز نخبگان و استعدادهای برتر نیروهای مسلح

9- مراجعه به سایت مرکز نخبگان و استعدادهای نیروهای مسلح

10- ارسال ایمیل به مرکز نخبگان جهت دریافت نوبت مراجعه حضوری

11- مراجعه به سامانه سرباز فناور (https://social.tinet.ir) و درخواست احراز هویت

12-ارائه تعهدنامه شرکت و پروپوزال اولیه در سامانه سرباز فناور

13-ارسال نامه از طرف مرکز شرکتهای دانش بنیان معاونت علمی و فناوری رییس جمهور به مرکز نخبگان نیروهای مسلح جهت معرفی فرد برای انجام پروژه در شرکت

14-مراجعه به محل مرکز نخبگان (دانشگاه دفاع ملی) و تکمیل فرم تعهدنامه در موعد از قبل مشخص شده

15-معرفی به مرکز شرکتهای دانش بنیان توسط دانشگاه دفاع ملی

16- تکمیل اطلاعات در سامانه سرباز فناور و بارگذاری نامه معرفی مرکز نخبگان نیروهای مسلح در سامانه

17- انعقاد قرارداد و پرداخت مبالغ مشخص در سامانه سرباز فناور

18-معرفی نهایی فرد برای انجام پروژه مشخص در شرکت توسط مرکز شرکتهای دانش بنیان به مرکز نخبگان نیروهای مسلح

19- انجام پروژه و ارائه گزارش کار و مستندات پرداختی در سامانه سرباز فناور

1-مراجعه به سایت شرکت‌ها و موسسات دانش‌بنیان و مطالعه قوانین و شرایط فرد و شرکت

2-ثبت نام در سامانه سینا (sina.bmn.ir) و ارائه درخواست تسهیلات نخبگان فناور

3- ارزیابی امتیاز فناورانه (امتیاز فردی و شرکتی)

4-ارزیابی امتیاز علمی

5-برابر اصل کردن مدارک ارسالی در سامانه در یکی از بنیادهای نخبگان استانی

6- اعلام نتیجه نهایی به فرد

7- تکمیل فرم معرفی نهایی در سامانه سینا در صورت تایید

8-ارسال نامه معرفی از طریق بنیاد ملی نخبگان به مرکز نخبگان و استعدادهای برتر نیروهای مسلح

9- مراجعه به سایت مرکز نخبگان و استعدادهای نیروهای مسلح

10- ارسال ایمیل به مرکز نخبگان جهت دریافت نوبت مراجعه حضوری

11-مراجعه به محل مرکز نخبگان (دانشگاه دفاع ملی) و تکمیل فرم تعهدنامه

12-معرفی به یکی از صنایع دفاعی و یا کشوری برای انجام پروژه

13-تعریف پروپوزال در محل انجام پروژه و اجرای پروژه در صورت تایید مرکز نخبگان

دانش‌آموختگان داخل کشور برای استفاده از تسهیلات نظام‌وظیفۀ تخصصی دانشگاهی و  تسهیلات نظام‌وظیفۀ فنّاور لازم است از طریق سامانه سینا به نشانی: (http://sina.bmn.ir/)  درخواست خود را ارسال کنند تا اطلاعات آنها ارزیابی و در صورت تایید مراحل مقتضی سپری گردد.

دانش‌آموختگان دانشگاه‌­های خارج از کشور نیز برای استفاده از تسهیلات نظام‌وظیفۀتخصصی غیرمقیم باید به پایگاه اطلاعاتی متخصصان غیرمقیم به نشانی: (http://international.bmn.ir/) مراجعه و در خواست خود را بارگذاری کنند.

 

تسهیلات نظام وظیفه تخصصی برای نخبگان فناور به سه صورت پیگیری می شود:

      1. پروژه جایگزین خدمت در صنایع دفاعی و کشوری: در این فرآیند افراد از طریق بنیاد ملی نخبگان به مرکز نخبگان و استعدادهای برتر ستاد کل نیروهای مسلح معرفی خواهند شد و پروژه ای را برای صنایع دفاعی و کشور و یا شرکت های دانش بنیان مورد تایید انجام خواهند داد. لازم به توضیح است که افراد بعد از معرفی به بنیاد نخبگان نیروهای مسلح، به یکی از صنایع دفاعی و کشوری معرفی و بعد از تصویب پروپوزال، تاریخ شروع سربازی افراد لحاظ می شود.

      2. پروژه جایگزین خدمت در شرکت دانش‌بنیان: در این فرآیند افراد از طریق بنیاد ملی نخبگان به مرکز نخبگان و استعدادهای برتر ستاد کل نیروهای مسلح معرفی خواهند شد و در صورت کسب امتیازهای لازم برای انجام پروژه در شرکت خود از طریق معاونت علمی و فناوری درخواست جذب فرد به مرکز نخبگان ارسال خواهد شد. در صورت موافقت مرکز نخبگان و استعدادهای برتر نیروهای مسلح فرد به معاونت علمی وفناوری رییس جمهور معرفی خواهد شد تا پروژه جایگزین خدمت خود را در شرکت دانش بنیان خود تعریف نماید.

      3. امریه در شرکت دانش‌بنیاندر این فرآیند فرد بعد از طی دوره آموزشی به عنوان مامور در شرکت دانش بنیان به خدمت مشغول خواهد شد و تمامی قوانین حاکم بر سربازان برای فرد مامور اجرایی خواهد شد.